Vieni nori vasaros, o kiti – žiemos. Tarytum nuo to pasirinkimo prailgės diena (kaip kiti teigia). Iš tikrųjų, tai jokios įtakos laiko juostos pasirinkimas neturi dienos ilgumui kaip ir smauglio ilgiui. Kai 1940 metais Lietuvą okupavo nedraugiškas kaimynas iš rytų, buvo nustatytas Maskvos laikas (Grinvičo laikas (GMT arba UTC) +3 val.), kuris įaugo į mūsų kraują per 70 metų okupacijos. Ir po tiek metų mums keistai atrodo nuosavas laikas ir kažin kodėl ne toks mielas. Net ir Kaliningrado laikas iki 2011 m. buvo identiškas Rytų Europos laikui (UTC +02:00 ; UTC +03:00 su vasaros laiku).

2011 m. kovo 27 d. Rusija persikėlė į nuolatinę laiko juostą, kuri tapo vasaros laiku ištisus metus, todėl Kaliningrado laikas buvo UTC + 03:00. 2014 m. spalio 26 d. šis įstatymas buvo atšauktas, tačiau vasaros laikas nebuvo atnaujintas, todėl Kaliningradas dabar yra nuolat nustatytas į UTC +02:00. Tad kodėl mes turime rinktis UTC +03:00 laiko juostą? Kokį laiką turėtume rinktis? Ar UTC +03:00, ar UTC +02:00? Mano manymu, geriausias laikas yra tas, kuris atitinka vietos (astronominis) UTC +02:00. Kodėl? Juk mes tolstam nuo rytų ir einame vakarų link, tad kodėl turime pasilikti sovietinį reliktą?

Kokią juostą aš rinkčiausi? Ogi, be abejo, kad GMT+2. Kodėl? Ogi gal mums laikas būtu „atsirišti“ nuo Maskvos. Šis laikas yra Lietuvos vietos astronominis laikas. Ką jis duoda? Tai, kad bet kur nuvažiavęs orientuojiesi laike (žinai, kad 12 val. saulė yra aukščiausiame taške – zenite) ir nesistebi, kodėl kitoje šalyje vėlai švinta ir anksti temsta. Beje, dėl tos priežasties ir buvo sugalvotos astronominis laikas ir laiko juostos. Nors, kaip smaugliui, atrodo, kad papūgomis jis ilgesnis, tačiau nei smauglys ilgesnis, nei dienos ilgumas dėl pasirinktos laiko juostos, deja, neprailgėja...

O dėl įsivaizduojamo dienos ilgumo, tai neuždrausta vyturiams pradėti darbą nuo 8.00 val. ar 7.00 val., ar net nuo 6.00 val., o pelėdoms – nuo 8.00 val., ar 9.00 val., ar 10.00 val... Ir tada pagal savo gyvenimo ritmą turės ilgesnį rytą, ar ilgesnį vakarą. Juk žemdirbiai pradeda (ypač senovėje) darbus laukuose, kai saulė pateka ir baigia, kai saulė jau leidžiasi, nors šiais laikais tą laiką leidžia koreguoti dirbtinis apšvietimas. Pasirinkus astronominę laiko juostą, gal sumažėtų ir automobilių spūsčių didmiesčiuose, nes žmonės pritaikytų darbo laikus prie jų gyvenimo ritmo. Pradėjus darbą skirtingomis valandomis galbūt išnyktų ir piko valandos didmiesčiuose.

Tad visi balsuokime už astronominį (vietos) laiką!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.