Pradėsiu nuo to, kad mano pažįstamas turėjo kontaktą su žmogumi, kuris prieš kelias savaites gavo teigiamą atsakymą, jog serga COVID-19. Kadangi turėjau kontaktą su tuo pažįstamu, supratau, kad negaliu kontaktuoti su kitais ir dirbti teks iš namų.

Pasidarėme testus (aš – profilaktiškai). O aš ne... Po trijų dienų skambinau į 1808. Mergina pokalbio metu mane ramino, kad sulaukti atsakymo užtruks maksimum 5 dienas. Po jų e-sveikatos paskyroje atsakymo dar nebuvo. Vėl skambinau, mane patikino, kad informuos žinute. Žinutės negavau.

6 dienos rytą vėl skambinu, atsakė, kad perduos koordinatoriams... Po kelių valandų teko skambinti vėl, pagaliau buvau sujungta su koordinatore. Kai viską išdėsčiau, man atsakė, kad galėjau skambinti į Sveikatos apsaugos ministeriją – ten būčiau sužinojusi, jog esu nulinės rizikos asmuo, kuriam saviizoliuotis nebūtina.

Sakiau, būkit gera, duokit man laboratorijos numerį, pati pasiskambinsiu. Ji teigė duoti numerio negalinti. Teigė, kad susisieks pati. Atspėkit... niekas neskambino ir nerašė.

Galiausiai susižinojau iš e-sveikatos, į kurią laboratoriją nuėjo mano koronaviruso tyrimas, susisiekiau „Google“ radusi kontaktus ir ten mane nuramino, kad jei atsakymas būtų buvęs teigiamas – būčiau informuota jau kitą dieną po tyrimo. Tada labai palengvėjo. Tačiau 1808 servisas nepasirodė labai sklandus...

***

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis paaiškino, kad izoliacija moters atveju nėra taikoma.

„Visais atvejais, kai yra įtariamas turėtas kontaktas su sergančiu COVID-19 liga, gyventojas pirmiausia turi kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą – jame dirbantys specialistai epidemiologai vertina turėtą ar galimai turėtą kontaktą, sprendžia apie tyrimo tikslingumą, izoliaciją ir t.t., bei informuoja gyventoją, kokių veiksmų jis turėtų imtis.

Priklausomai nuo laboratorijų užimtumo, kol tyrimo rezultatas pasiekia e-sveikatos informacinę sistemą, neigiamo tyrimo rezultatas gali užtrukti iki 5 dienų, nors paprastai gaunamas greičiau.

Tokias situacijas operatoriai fiksuoja, registracijos numerius, kuriais pacientai negavo rezultato perduoda koordinatoriams. Šie surinktus duomenis tą pačią dieną perduoda už e-sveikatą bei laboratorijų koordinavimą atsakingiems asmenims tam, kad būtų identifikuota laboratorija ir galima klaida pačioje laboratorijoje ar e-sveikatoje perduodant duomenis.

Kuomet yra turėtas kontaktas su asmeniu, kuris turėjo kontaktą su sergančiu COVID-19 liga, toks tretinis asmuo, vadinamas „kontakto kontaktas“, laikomas 0 rizikos kontaktu ir jam izoliacija nėra taikoma. Esant papildomoms aplinkybėms, kilus klausimams ar neaiškumams, reikėtų konsultuotis su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais“, – rekomendavo J. Gališanskis.