San Franciskas nusprendė eiti atliekų mažinimo keliu, skleisti informaciją, kuo skiriasi šiukšlės, atliekos ir kompostas. Labai logiškas sprendimas mažinti atliekų kiekį apskritai, o susidariusias atliekas skirstyti į perdirbamas atliekas, kompostą ir į šiukšles, kurios keliaus į sąvartyną.

Tačiau mes, užuot taikę minėtą paprastumo principą ir tvarkingai rūšiavę, turime štai ką: krūvas atliekų, kurios dar būdamos parduotuvių lentynose, svajoja apie sąvartyną, krūvą spalvotų konteinerių, jokio konteinerio kompostui (tarsi lietuviai organikos nenaudoja, o jei naudoja, tai, matyt, sunaudoja viską). Taip pat turime daugybę nerūšiuotų atliekų, plaukiančių į sąvartynus.

Va taip atsitinka, kai ką nors darant, mąstoma ne galva, o kitomis kūno dalimis. Gal laikas įsijungti smegenis?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI komentaro pasiteiravo Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorės Vilmos Karosienės. Specialistė sakė, kad šiuo metu Lietuvoje ir judama link panašaus rūšiavimo, kokį nurodė skaitytojas. Šiuo metu prie daugiabučių atliekos, skirtos kompostui, turi būti metamos kartu su kitomis šiukšlėmis, tačiau privačių namų gyventojams yra išdalinti kompostavimo konteineriai.

„Yra (...) konteineris - mišrus komunalinių atliekų srautas, į kurį patenka ir perdirbti netinkamos atliekos, ir biologiškai skaidžios. Koks čia kompostas? Kompostas galbūt bus padarytas arba bus išgautos biodujos vėliau surinkus. Žmogus ne kompostą deda į konteinerius“, - paaiškino ji.

V. Karosienė patikino, kad konteinerį skyrus tik skaidžioms atliekoms, atsirastų papildomų sunkumų – juos tektų itin dažnai surinkti, be to, tokiu atvejų reikėtų konteinerio dvigubomis sienelėmis.

Tuo metu atliekos pagal jų gamybos medžiagą į skirtingus konteinerius yra skirstomos siekiant palengvinti jų perdirbimą. „Stiklo perdirbėjus turim, turim popieriaus perdirbėjus, polietileno perdirbėjus (...): jie turi savo standartus, antrinės žaliavos turi būti paruoštos taip, kaip jie sako. Kitaip nepriims. Nei vienas konteineris tam pačiam San Franciske, garantuoju, nenukeliauja pas perdirbėją tokiu pavidalu. Tai yra neįmanoma, jis nepriims, todėl, kad paruošiamojoje grandyje turi būti atlikti visi veiksmai“, - sakė ji.