Gerųjų politikų valia nutarta, kad socialines pašalpas skirstys savivaldybės. Neva pastarosios - arčiau žmonių. Nežinau. Gal viskas ir būtų gerai, bet duotas nurodymas - taupyti. Priminsiui, kad socialinė pašalpa yra 350 Lt žmogui, neturinčiam kitų pajamų. Taigi vargšui.

Taupymo rezervai begaliniai. Po lozungu taupyti, sujunda visa biurokratų armija. Beje, kovą su biurokratais turėjom būti laimėję sulig nepriklausomybės paskelbimu. Deja. Biurokratija - tai slibinas, kuriam nukirtus vieną galvą, atauga mažiausiai trys. O kadangi tų galvų mes nukapojom ne vieną, tai ir ne dvi per visus nepriklausomybės metus, tai galima paskaičiuoti, kiek jų ataugo.

Pažymų pažymėlių pristatymas, idant įrodytum, kad tu pajamų negauni, ir tavo vaikai negauna kitose savivaldybėse, ir tavo antra pusė negauna ir t.t. Aš suprantu, kad į kiekvieną biednioką valdžia dabar žiūri kaip į blogį. Jeigu tu ateini ne nuo konteinerio, tai anoks tu čia socialiai remtinas. Sukčius ir tiek. Taigi tempk pažymas išsijuosęs ir nemurmėk.

Na, gerai. Nesu iš labai murmančių ir sutempiu visus reikiamus (o gal ir nelabai) dokumentus. Dar turiu, keliems darbuotojams įdėmiai klausant, paaiškinti, iš kur ir su kuo užturėjau šiaip jau normaliai prižiūrimus vaikus. Kai bandau pasiaiškinti, ar čia labai jau teisėti klausimai, atsakymas paprastas - jeigu neimsit socialinės pašalpos, galit nieko nepasakoti, o jeigu jau vis tik jums reikia, tai būkit malonus ir nusižeminkit.

Aišku, Kristus mokė mane nusižeminti, taigi - sutinku. Papasakoju viską, ką, kaip ir su kuo dariau prieš penkiolika metų. Galvojau, kad viskas tuo ir baigsis. Bet linksmoji dalis laukė priešaky. Po išpažinties paaiškėja, kad vienam vaikui pašalpa nepriklauso, o kitam priklauso tik pusė sumos. Ir galų gale paaiškinama, kad tą pašalpą aš dar turėsiu užsidirbti. Ne, ne. Mielieji. Jums nepasigirdo - užsidirbti, tai yra atidirbti nuo 20 iki 40 valandų visuomenei naudingo darbo.

Na, visuomenė yra visuomenė ir naudingas darbas yra gerai. Aš nieko prieš. Aišku, vaikai ne per daug apsidžiaugė, kad tėtis šluos gatvę prie mokyklos, bet man tai visapusiška nauda. Ir vaiką į mokyklą palydėsiu, ir visuomenei naudos bus.

Kodėl rašau, kad užsidirbti. O gi labai paprasta. Mano darbo valanda iki tampant bedarbiu buvo 20 Lt. Matematika paprasta. 40 valandų - 400 litų.

Na, bet palikim matematiką finansų ministrei - pas ją galva geresnė, ir sugrįžkim prie vargšų. Kodėl nutarta taupyti būtent jų sąskaita. Irgi labai paprasta. Tūkstantį kitą skurdžiau gyvenančių nuskriaudei po šimtą kitą ir žiū milijonas yra biudžete.

O tų turtuolių gi nedaug. Vieną pajudink dėl kokio mokestėlio - visa gynybinė lobizmo mašina įsijungia automatiškai. O dar jų teisininkai ir didžioji dalis seimūnų. Nieko neišpeši. O vargetos tylės. Nes net ir galimybių nelabai turi kalbėti, nebent prie buteliuko. Na, gal koks vienas kitas nenueis balsuoti, bet kam tai įdomu. Svarbu teletabiams nuomonę suformuoti per TV, prižadėjus kalnus neįvykdomų dalykų.

Ir apskritai labai patiko mintis: mūsų žmonėms tiek visko prižadėta, o jiems vis mažai ir mažai. Tai žadėti vietos yra. O po mūsų lai Nojus gelbėja.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!