Kai tik atsirado konteineriai plastikui, popieriui bei stiklui – mes mielai rūšiuodavome, nors visai bendruomenei tą įgūdį išsiugdyti buvo sudėtinga. Tik per ilgus pokalbius ir bendruomenės narių įtikinėjimus visas reikalas įsibėgėjo ir paskutinius kelerius metus rūšiavimo konteineriai būdavo nuolat perpildyti. Reiškia sąmoningėja bendruomenė! Praeitoji šiukšlių vežimo pertvarka mūsų labai skaudžiai nepalietė, turėjome komunalinius ir rūšiavimo konteinerius ir vargo nematėme, nors kiek žinau pirmininkas irgi pražilo kelias sruogas, kol išsimušė tvarką pas biurokratus.

Ir štai išaušo naujoji šiukšlių pertvarka. Vėl savivaldybė PASKYRĖ (nes pasirinkti nė vienas vilnietis neturi teisės) šiukšlių vežėją. Staiga nebeliko rūšiavimo konteinerių bendrijoje. Laba diena! Tą pastebėjome iškart, nes kai pradėjome rūšiuoti ir dalį kompostuoti dažniausiai ką išmetame pilnais maišais 2 -3 kartus per savaitę – tai plastikas ir kartonas, nes, na tokios pakuotės... Komunalines atliekas nešame kartą per savaitę pusę kuklaus maišiuko – nes nebeprikaupiame tiek!

Aišku, puolėme pas pirmininkę, o toji į savivaldybę. Tikiu, kad ji greičiausiai „užsirovė“ ant kokio pirmą dieną joje dirbančio praktikanto, nes atsakymas buvo maždaug toks: jums rūšiavimo konteineriai nebepriklauso, statykitės atskirus namui, savo rūšiavimo konteinerius. O ir komunaliniai dabar jau irgi jums priklauso tik vasarą, nes jūs oficialiai sodų bendrija ir veiksmas čia vyksta tik vasarą.

Aš tai vadinu kibiro sindromu. Kai užsidedu kibirą ant galvos ir apsimetu, kad nieko nematau ir negirdžiu. Ponai, jūs rimtai? Iki vakar mes buvome pilnaverčiai miesto dalyviai – o šiandien nebepriklauso, nes pavadinimas toks? 10 minučių nuo rotušės? Ir visa tai tuo metu, kai kalbame apie švaresnę, tvaresnę aplinką, apie dar didesnį atliekų rūšiavimą ir deginimą, kai pagaliau, po ilgų metų žmonėms atsirado/atsiranda įgūdis ir supratimas, kad tikrai tas rūšiavimas veikia, kad tikrai aš prisidedu prie švaresnio vandens, aplinkos ir mažesnių sąvartynų – staiga viską atimate? Tai pavadinimas svarbu ar tai, kad būtų tvarka?

Aš tikiu, kad savivaldybėje ne kolūkiečiai sėdi, o protingos galvos, tai negi sunku susidėlioti kompetetingai šitą bent jau rūšiavimo reikalą? Ne kvantinė fizika... Ar jūs bent pagalvojote kokį žingsnį atgal žengiate? Jei tai kaštų klausimas, tai irgi juk ne genų inžinerija rasti tą priimtiną formulę, bet nekirskite per tai, kas sunkiai ir ilgai auginta – žmonių sąmoningumą.

Taip, formaliai mes sodų bendrija, glaudžiai pereinanti į Kalnėnus, bet čia visur stovi gyvenamieji namai, oficialių institucijų registruoti, gyventojai registruoti ir pan. Vienintelis ir svarbiausias skirtumas nuo kitų kvartalų, kad gatvelės siauros, bet mes jas prižiūrime patys, tvarkomės kiek galimybės leidžia ir piniginės, ne miestas. Bendriems rūšiavimo konteineriams mūsų bendrijoje skirta vieta, kur plati gatvė, paprastas privažiavimas nuo pagrindinės gatvės sunkiasvorėms spec. transporto mašinoms ir žmonėms patogu prieiti. Visiems gerai.

Kurioje vietoje čia ekologija ir tvarumas, jei tos sunkiasvorės dabar vagos kiekvieną siaurą gatvelę, dūmins CO2 kokius 20 kartų daugiau, jei jau turėsime kiekvienas 4 konteinerius? O ir kaip galvojate, realiai, na kiek iš dabartinių gyventojų pasistatys tuos konteinerius kieme? Vienetai. Deja, bet visi žinome, kad taip yra. Iš dalies net ir dėl to, kad, na nėra labai kur į gatvę juos išvežimui išstumti, nes ji išties siaura ir dažniausiai neasfaltuota. Ir vėl grįšime į tuos laikus, kai buduliai mes pamiškėse arba į bendrą komunalinių konteinerį nerūšiuodami. Kodėl kai kurie rajonai (su plačiomis gatvėmis, savivaldybės prižiūrimomis) yra verti bendros rūšiavimo konteinerių aikštelės, o mūsų rajonas – nebe? Antra vertus čia tiesiog sveiko proto klausimas – kur gali važiuot sunkiasvoris spec. transportas, o kur ne.

Aš jau nekalbu apie apskritai prievolę imti tą paslaugos tiekėją, kurį liepia/skiria savivaldybė, o tas išdarinėja ką nori, nes klientūra tai garantuota. Kam jam rūpintis kokybe? Laisva rinka čia vadinasi. O realiai – sovietmetis. Nes už paslaugą moki, o jos beveik negauni arba gauni kreivą ir dar tą išsikovoti turi.

Keisti šitie šiukšliniai pokyčiai, ne į naudą nei gamtai, nei žmonėms. Kodėl kaskart šita šiukšlių tema tik blogyn, o ne į priekį? Koks tokio pokyčio iš tiesų tikslas? Susitvarkyti, kad apsimokėtų (nes juk ketinate branginti paslaugą, kaip suprantu), bet nesvarbu kokios pasekmės? Kaip tokie sprendimai koreliuoja su ekologija, švaresniu pasauliu ir mūsų, beje, visų aplinka?

Tiesiog grąžinkite rūšiavimo konteinerius sąmoningiems piliečiams. Mes norime rūšiuoti.