Mano knyginė pažintis su šiuo rašytoju buvo atsitiktinė. Kažkada per televizorių pamačiau trilerį „Bučiuoti merginas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko tokie garsūs aktoriai kaip Morganas Freemanas ir Ashley Judd. Šio filmo siužetas mane sudomino, todėl apsidžiaugiau, kad policijos psichologo Alekso Kroso istorijos atsirado ir popieriuje.

Knygoje „Bikinis“ Alekso Kroso nėra, bet yra buvęs policininkas, dabartinis reporteris ir detektyvų rašytojas Benas Hokinsas. Jis vyksta į Havajus aprašyti ten žiauriai nužudytos gražuolės istoriją. Jis - įvykių sūkuryje, nes įvykdomos dar kelios žmogžudystės.

Žudikas jį pastebi, bet Benas, nors ir susidūręs su žudiku akis į akį, jo - ne. O žudikas jau mąsto kaip Beną įtraukti ir panaudoti savo reikmėms. Taip pats Benas tampa taikiniu. Žudikas reikalauja parašyti apie jį knygą mainais į jo ir jo draugės gyvybę.

Knyga tarsi susideda iš dviejų dalių. Pirmoje pasakojama apie įvykius Havajuose, antroje – Beno kovą dėl išlikimo. Knygoje nėra autoriui įprastų dedukcinių įžvalgų ar protingo policininko, kuris lengvai išaiškintų nusikaltimą ir pagautų žudiką, pastebėjimų. Keista skaityti, kai buvęs policininkas apgaunamas kaip vaikas paprasčiausiose situacijose. „Bikinis“ - tai ne paprastas detektyvas ar trileris, čia žudynių daugiau nei reikia ar gali būti.

Kraujas tiesiog persmelkęs visą knygą. Ją skaitant jau net „neskanu“. Žudynės po žudynių, žudynės po žudynių, o rezultato - jokio. Tiesą pasakius, jei ant knygos viršelio nebūtų James Patterson pavardės, pagalvočiau, kad tai kokio antrarūšio ar trečiarūšio autoriaus romanas, kuris žudynėmis stengiasi užpildyti esamo rašymo spragas.

Esu tikra, kad jei savo pažintį su šio autoriaus kūryba būčiau pradėjusi nuo šios knygos, ko gero, niekada nebūčiau skaičiusi kitų jo darbų. Ar skaityčiau šią knygą dar? Artimiausiu metu - ne, bet tikrai paieškosiu kitų James Patterson knygų.