„Norėčiau Jus informuoti tokiu klausimu: „Tele 2“, norint nutraukti reguliaraus mobiliojo ryšio paslaugų teikimo sutartį anksčiau numatyto sutarties termino, neteisėtai skaičiuoja netęsybas už likusius sutarties mėnesinius pokalbių plano mokėjimus, nors realiai tokios paslaugos nėra suteikiamos.

Galutinis paslaugos vartotojas norėdamas anksčiau laiko atsisakyti arba nutraukti sutartį neturint objektyvių ir konkrečių sutarties nutraukimo priežasčių nukenčia turėdamas sumokėti už likusį sutarties laikotarpį periodinius mokėjimo plano mokesčius, už kuriuos nutraukus sutartį nėra suteikiamos nei paslaugos, nei kokiu nors kitokiu būdu suteikiama materialinė arba kitokia vertė.

Man dabar norint nutraukti sutartį anksčiau termino pabaigos „Tele2“ į netęsybų mokestį nori įtraukti sumą už mobilaus telefono aparato mėnesinį mokestį ir pokalbių mokėjimo plano mokestį už likusį sutarties laikotarpį.

Pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.721 str. 1 d., klientas turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį, nepaisydamas to, kad paslaugų teikėjas jau pradėjo ją vykdyti. Šiuo atveju klientas privalo sumokėti paslaugų teikėjui kainos dalį, proporcingą suteiktoms paslaugoms, ir atlyginti kitas protingas išlaidas, kurias paslaugų teikėjas, norėdamas įvykdyti sutartį, padarė iki pranešimo apie sutarties nutraukimą gavimo iš kliento momento.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad aukščiau minėtos protingos išlaidos apima tik tiesioginius nuostolius, bet neapima negautų pajamų. Teismas taip pat nurodė, kad paslaugų sutartyje negali būti nustatyta sąlygų, ribojančių įstatyme įtvirtintas paslaugų gavėjo teises, taip pat ir jo teisę vienašališkai nutraukti sutartį, ar apsunkinančių šių teisių įgyvendinimą“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI paprašė situaciją pakomentuoti „Tele 2“ korporacinės komunikacijos direktoriaus Baltijos šalims Andriaus Baranausko:

„Lietuvos teisės aktai numato, kad vartotojas, nutraukiantis paslaugų teikimo sutartį, paslaugų tiekėjui turi kompensuoti pagrįstas išlaidas; negautų pajamų kopensavimas į šią sąvoką neįeina, todėl tiekėjas negali reikalauti jų apmokėti. Suprantama, kad griežtai laikomės šio reikalavimo, - sakė jis. - Deja, kartais pasitaiko atvejų, kai įvyksta klaida. Tai nemalonu, tačiau turime procedūras joms ištaisyti. Klientui reikia kreiptis klientų aptarnavimo telefonu ir nurodyti, kur, jo manymu, padarėme klaidą; jei tai iš tiesų mūsų klaida, ją ištaisyti trunka porą minučių. Kliento atsiprašome, o mokėtina suma nedelsiant anuliuojama. Taip pasielgėme ir šiuo atveju. Naudodamasis, proga, dar sykį atsiprašau kliento dėl patirtų nepatogumų“.

A. Baranauskas nurodė, kad tą patį pataria ir kitiems vartotojams. „Susidūrę su, jų nuomone, mūsų klaida, jie turėtų kreiptis klientų aptarnavimo telefonu 117 (iš Tele2 tinklo) arba 8 684 00117 (iš visų tinklų) ir nurodyti klaidą. Jei paaiškės, kad klientas teisus, klaidą ištaisysime ir atsiprašysime kliento - taip elgiamės visuomet“, - sakė jis.