Didelė dalis Lietuvos autobusų vairuotojų dirba tiek Skandinavijos, tiek Europos šalyse. Su iš Kinijos atvykusiais keleiviais. Vairuotojai rizikuoja. Šiuo metu daug vairuotojų dirba ir Laplandijoje nes ši šalis žiemos metu ypač populiari. Ypač tarp kinų.

Klausimas: ką daryti vairuotojams, kurie šiuo metu vis dar veža keleivius? Apytiksliai ši savaitė grupėms yra paskutinė.

Mes vis dar vežame grupes, užsilikusias iš anksčiau. Taip pat tarp keleivių pasitaiko žmonių ir dabar jau izoliuoto Kinijos miesto. Niekas nėra tikras, ar visi keleiviai yra sveiki – galbūt jie užsikrėtę?

Esme tokia, kad lietuviams nė nereikia keliauti į Kiniją. Kinija dar nėra vienintelė rizika. Patys vairuotojai tiesiogiai kasdien kontaktuoja su šios šalies piliečiais, kadangi vis dar veža grupes. Prevenciškai pasitikrinti grįžus iš darbų galimybės nėra. O kas, jeigu vairuotojai užsikrėtę?

Nepasitikrinę jie gali užkrėsti ir savo šeimos narius. Tada problema taps dar didesne. Kaip elgtis?

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė-Jauniškienė pateikė atmintinę, kaip elgtis, siekiant išvengti užsikrėtimo.

„Šiuo metu didžiausia rizika užsikrėsti naujojo koronaviruso sukelta infekcija yra medicinos darbuotojams, tiesiogiai bendraujantiems su užsikrėtusiais koronavirusu ar įtariamai užsikrėtusiais asmenimis.

Visų kitų specialybių darbuotojai nėra priskiriami prie rizikos grupės ir jiems turi būti taikomos visos bendrosios apsisaugojimo ir atsargumo priemonės.

Kadangi jūsų darbas yra susijęs su keleivių iš įvairių pasaulio šalių vežimu, rekomenduojama ypač griežtai laikytis higienos reikalavimų, kurie išsamiau aprašyti toliau šiame tekste.

Pagal dabartinius duomenis, koronavirusas nuo žmogaus žmogui perduodamas artimo kontakto metu oro lašeliniu būdu. Atkreipiame dėmesį, kad artimu kontaktu laikomas 1 m ir mažesnis atstumas.

Saugantis būtina laikytis saugaus atstumo. Svarbiausios apsisaugojimo priemonės yra patalpų ir asmens higiena. Valydami ir vėdindami patalpas užtikriname, kad virusai nuo aplinkos daiktų per rankas nepatektų į organizmą.

Laikydamiesi griežtos asmens higienos apsaugosime tiek save, tiek kitus – neplautomis rankomis nepernešime virusų ant paviršių, teisingai čiaudėdami, kosėdami nepaskleisime
virusų į aplinką.

Profilaktiškai dėl koronaviruso pasitikrinti nėra tikslinga ir tokios priemonės šiuo metu nėra taikomos Europoje. Laboratorinės priemonės pirmiausiai yra skirtos asmenims, kuriems pasireiškia ligos simptomai ir jie turėjo riziką užsikrėsti.

Rizika užsikrėsti koronavirusu yra jeigu:

1. Šiais metais Jūs pats keliavote Kinijoje ir kelionės metu arba sugrįžus iš jos Jums
pasireiškė simptomai, panašūs į gripo.

2. Jūs artimai bendravote su asmeniu, kuriam yra nustatyta koronaviruso sukelta
infekcija. Tokiu atveju turite skambinti 112 ir nevykti į jokią gydymo įstaigą patys.

Transporto bendrovėms rekomenduojama griežtai laikytis higienos rekomendacijų:

• dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, ne trumpiau kaip 20 sekundžių arba naudoti
dezinfekcines priemones alkoholio pagrindu;

• neliesti rankomis veido ir akių;

• laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į
sulenktos alkūnės vidinę pusę);

• jeigu kosint ar čiaudint buvo kontaktas su rankomis, būtina jas plauti arba dezinfekuoti;

• vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui,
kosulys, čiaudulys;

• dažniau vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, transporto priemones.

Raginame viešojo transporto vairuotojams parūpinti dezinfekcinių priemonių alkoholio pagrindu, skirtų rankoms valyti (servetėlės, skysčiai). Priemones naudoti taip, kaip nurodyta instrukcijose – skysčiu rankas reikėtų gerai įtrinti, ne trumpiau nei 20 sek.

Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės rekomenduojamos naudoti asmenims, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų kvėpavimo takų sekretus. Kaukės nesulaiko viruso ir tuo pačiu neapsaugo nuo
užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas“, – perspėjo L. Grinytė-Jauniškienė.