Kadangi tai tapo kasdienybe, kartais lengva į tai nekreipti dėmesio. Šį straipsnį privertė parašyti taip pat kelių gaidelis, tačiau šį kartą sutiktas be automobilio. Vieno prekybos centro aikštelėj jis stovėjo ant pravažiavimo, žaidė telefonu ir nė nemanė pasitraukti, kad galima būtų pravažiuoti.

Demonstratyviai nufotografavo mano automobilį ir rodė, kad važiuočiau aplink. Kadangi nesu konfliktiškas žmogus, pavažiavau atgal ir pasukau aplink, tačiau įvykis privertė susimąstyti apie kelių gaidelio psichologiją. DELFI jau rašė apie kelių gaidelio portretą. Šio straipsnio tikslas yra išplėsti šį apibūdinimą, įtraukiant ne tik jo fizinį paveikslą, kokį automobilį vairuoja ar iš kur kilęs, bet ir tai, kaip jis mąsto.

Mano manymu, jis pasižymi keliomis dominuojančiomis savybėm, kurios įgalina jį patį veikti agresyviai nepaisant priimtų normų. Visų pirma, toks žmogus yra nesugebantis savęs išreikšti jokioje kitoje kūrybinėje erdvėje. Saviraiškos trūkumas priverčia tokį žmogų ieškoti pripažinimo kitur. Puiki erdvė tam tampa gatvė. Matyt, jis gerai jaučiasi aplenkdamas kitą, viršijantis greitį ar priversdamas kitus pasitraukti.

Ne mažiau svarbus yra tokio žmogaus statusas, jo paties identifikacija ir santykis su kitais žmonėmis. Jei žmogus jaučiasi neįvertintas ir esantis prastesnis už kitus, jam lieka keletas pasirinkimų. Vienas yra pasitraukti iš sistemos, kurioje žmonės turi statusus. Antra – dėti pastangas ir siekti tikslų, pasiekti pripažinimo ir išreikšti save.

Trečias, pats lengviausias – pažeminti kitą žmogų iki savo lygio. Kadangi tai lengviausias pasirinkimas, tai tuo pačiu ir dažniausiai sutinkamas. Pradedant mokyklos suolu, kai neįvertinti mokiniai skriaudžia moksliukus ir apskritai visus daugiau pasiekusius bet kokioje srityje, ir baigiant labiau subtiliomis išraiškomis kitose suaugusių žmonių gyvenimo srityse, įskaitant elgesį kelyje.

Davidas Myersas savo knygoje „Psichologija“ pristato smurtinių nusikaltimų tyrimus. Juose atskleista, kad statistiškai reikšmingą smurtinių nusikaltimų dalį įvykdo jauni vyrai, turintis žemesnį, nei vidutinis intelekto koeficientą ir aukštesnį, nei vidutinis, testosterono lygį.

Savo ruožtu norėčiau iškelti hipotezę, kad kelių gaidelis yra asmuo, turintis žemesni intelekto koeficientą, ypač emocinio intelekto. Kadangi intelekto sąvoka yra sudėtinga ir platesnė, nei šio straipsnio tema, nesileisiu į detales. Bet tokią hipotezę leidžia kelti pastebėjimai, kad tokie žmonės nesugeba tvarkytis su savo emocijomis, ypač agresyvumu.

Jie nesuvokia savo veiksmų ir pavojingus manevrus atlieka ne galvodami racionaliai, o emocijų vedini. Kita priežastis yra aiškus empatijos trūkumas. Jie nesupranta savo veiksmų padarinių ir kaip tai įtakoja kitų žmonių savijautą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo patirtį? Pasidalinti savo mintimis? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: