Darbo skelbimai mirga darbo pasiūlymais pardavėjams-kasininkams, salės darbuotojams, virėjams (kulinarijos skyriuose), valytojams, prekių priėmėjams, surinkėjams ir t.t. Kiek žinau, net personalo atrankos įmonės didžiausiems prekybos centrams jau ieško pardavėjų-kasininkų. Daugybė jose dirbusių darbuotojų emigravo, kiti, nusispjovę į neadekvatų darbo krūvį, požiūrį į darbuotojus bei nedidelius atlyginimus, išėjo iš tokių darbų į niekur: vieni į darbo biržą, kiti nėrė į šešėlį. Tad prekybininkams atėjo tikrų išbandymų metas.

Girdėjau, kad darbuotojų taip trūksta, kad net nereikia siųsti savo CV ir motyvacinio laiško į pardavėjo-kasininko pareigas. Užtenka tiesiog bet kurią darbo dieną atvykti į personalo departamentą su savimi turint įdarbinimui reikalingus dokumentus. O darbuotojams keliami reikalavimai susitraukė iki lietuvių kalbos žinių ir galimybės dirbti pamaininiu darbo grafiku.

Naujų darbuotojų paieška prekybos centrams šiuo metu neapsiriboja vien darbo skelbimų talpinimu spaudoje. Galime išvysti naujus darbuotojų pritraukimo būdus, pvz, prie pat kasos sudėtos skrajutės, kviečiančios „įsilieti į draugišką kolektyvą“, garso pranešimai pertraukiant parduotuvėje grojančią muziką ar net didžiuliai plakatai viešojo transporto stotelėse, agituojantys dirbti „arčiau namų“.

Kiek žinau, didžiuosiuose prekybos centruose dirbantiems darbuotojams jau siūlomas ne tik nemokamas maitinimas, kava, arbata, bet ir nemokamas nuvežimas/atvežimas iš/į darbo vietos, lankstus darbo grafikas, priedai nuo gero aptarnavimo bei bendro prekybos centro darbo, darbuotojų nuolaidų kortelė, ir net... studijų finansavimas. O po kiekvieno darbo skelbimo yra nuolankiai dėkojama visiems juo susidomėjusiems asmenims.

Geri pokyčiai darbuotojų naudai, nemanote? Bet dar ne tokie geri, kad vietoj nemokamos kavos ar arbatos darbuotojams būtų juntamai didinami atlyginimai.

Kitos su nekvalifikuotų/mažai kvalifikuotų darbuotojų trūkumu susiduriančios įmonės taip pat ieško būdų kaip išsiskirti ir motyvuoti dirbti pas juos. Pavyzdžiui, valymo paslaugas teikianti įmonė savo darbuotojams siūlo 50 eurų premiją už sėkmingai įmonėje įdarbintą asmenį; jubiliejaus ir kitų svarbių šeimos švenčių proga skiria premijas bei paremia sunkiomis šeimos nario netekties akimirkomis; nuolaidas optikos salonų tinkle; nemokamą periodinį sveikatos pasitikrinimą privačioje klinikoje; kelionpinigius gyvenantiems užmiestyje, o ilgiau dirbantiems darbuotojams suteikia mobiliojo telefono SIM korteles su neribotais pokalbiais ir trumposiomis žinutėmis.

Likusios darbuotojų ieškančios įmonės nedaug pažengusios darbuotojų motyvavime, nes populiariausia darbuotojų motyvavimo priemone vis dar išlieka skambūs lozungai ir aukštosios materijos tema „mes suteiksime jums galimybę save realizuoti mūsų įmonėje“. Kasdien tenka skaityti beviltiškus darbo skelbimus, kuriuose savaime suprantamos darbdavio prievolės yra pateikiamos lyg didžiausia malonė darbuotojui siūlant: „socialines garantijas“, „laiku mokamą atlyginimą“, „visas darbui reikalingas priemones“ ir/ar „laisvas šventines dienas“.

Ką tai sako? Ogi tai, kad darbdaviai realiai darbuotojams nesiūlo NIEKO, kas jiems nepriklauso

pagal įstatymus. Darbo skelbimuose yra ir kitokių įmonių pasiūlymų, kuriuos reikia mokėti skaityti tarp eilučių, nes tarp abstrakčiai ir gražiai užmaskuotų pažadų slypi arba įspėjimas, kad reikia bėgti nuo tokio darbdavio kuo toliau, arba, kad dirbsi tik iš idėjos negaudamas jokios apčiuopiamos asmeninės naudos.

Taigi, šiuo atveju, įmonė siūlo:

„Darbo užmokestį, atitinkantį jūsų sugebėjimus ir kompetenciją“ (mokės ne daugiau nei kiti – net nesvajok uždirbti didesnį nei vidutinis darbo užmokestį);

„Nuolatinį darbo krūvį“ (privalėsi suktis kaip vijurkas, o neapmokami viršvalandžiai taps įprastu dalyku);

„Galimybę pasijusti didelės kelių šimtų darbuotojų kompanijos dalimi“ (būsi mažas sraigtelis dideliame mechanizme).;

„Prisidėti prie verslo plėtros, taikant aukščiausius verslo etikos ir profesionalumo standartus“ arba

„Prisidėti prie ilgalaikės ir stabilios įmonės sėkmės“ (darbas filantropams, kuriems svarbiausia, kad kitiems būtų gera, o tu už savo pastangas papildomai negausi NIEKO);

„Galimybę save išbandyti šiuolaikiškoje, augančioje kompanijoje“ (puiki vieta tiems, kas nori pasitreniruoti dirbti ir paimituoti darbą);

„Darbą jaunoje ir veržlioje komandoje“ (įmonėje dirba vien studentai ir jauni karjeristai, o darbuotojų kaita yra milžiniška);

„Įvedimo programą naujiems darbuotojams ir bičiulį, padėsiantį greičiau adaptuotis naujose pareigose“ (realiai nesiūlo nieko, nes visose normaliose įmonėse iš pradžių esi apmokomas ir visur yra iš darbo išeinantis ar išspiriamas „bičiulis“, kuris tau perduoda savo darbus).

Pabaigai noriu parašyti visokiems pseudo motyvacinių paketų darbuotojams kūrėjams ir panašiems pilstytojams iš tuščio į kiaurą, paprastą tiesą. Kol darbuotojas neuždirbs pakankamos pinigų sumos pragyvenimui, tol jokios skatinimo priemonės, be piniginių priedų (premija, kintamoji atlyginimo dalis, procentai nuo apyvartos, 13-tas atlyginimas ir pan.), jo neveiks ir tol jis nebus lojalus įmonei, nes ieškos geriau apmokamo darbo.

Žmogaus poreikių eiliškumas yra pavaizduotas A. Maslow poreikių piramidėje. Pagrindiniai žmogaus poreikiai yra fiziologiniai: pavalgyti, atsigerti, apsirengti, nusiprausti, turėti pastogę. Kai šie poreikiai yra užtikrinami, atsiranda saugumo poreikiai: turto/gyvybės draudimas, kaupiamieji fondai ir pan. Dar vėliau – socialiniai poreikiai, tuomet savivertės ir, galiausiai, savęs realizavimo.

Tad stalo futbolas, feng shui stiliumi įrengtas poilsio kambarys su ekologiškais sėdmaišiais ir vėjo varpeliais, plaukiojimas baidarėmis, imbierinė arbata su pilno grūdo bandele prie bendro stalo, savęs pažinimo seminarai, komandiniai bėgimo maratonai ar neformali aplinka tėra tik imitacinė motyvavimo priemonė darbdavių, nenorinčių mokėti adekvačių atlyginimų, kurių užtektų oriai gyventi, o ne egzistuoti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti patarimus ar savo patirtį? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: