Rugsėjo pradžioje išėjau iš pagal darbo sutartį apmokamo darbo, mėnesio viduryje išsiėmiau pažymą vykdyti individualią veiklą „meninė kūryba“. Veikla pradžioje nesisekė, tad ją pradėjau
spalį. Lapkričio pradžioje gavau raginamąjį raštą sumokėti skolą už spalį iš Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyriaus – 72 litus ir delspinigius. Nutariau nelaukti ir susimokėjau 73 litus. Tą patį mėnesį atlikau ir dar vieną mokėjimą – už einamąjį mėnesį lapkritį.

Gruodį vėl susimokėjau laiku. Užsiregistravau poliklinikoje pas šeimos gydytoją siuntimo – pirmiausia pas vietinį oftalmologą, kuris, tikėjausi, duos siuntimą į Kauno klinikas. Šeimos gydytoja priėmė, o pasiteiravus, ar yra kokių problemų dėl PSD įmokų, atsakė, kad šios tvarkoje. Siuntimą pas vietos specialistą poliklinikoje gavau kitam mėnesiui – sausiui.

Nauji metai – nauji lapai. Laukiant eilėje paaiškėjo, kad su mano PSD įmokomis iškilę problemų ir poliklinikos oftalmologas neturi duomenų apie mano draudžiamųjų pajamų mokėjimą – Ligonių kasos tokios informacijos nepateikė. Paaiškinau, kad už sausį, einamąjį mėnesį, dar sumokėjęs nesu. Tai padaryti galiu iki mėnesio pabaigos. Deja, teko grįžti namo ir aiškintis su atsakingais asmenimis, įrašant telefonu vykusius pokalbius.

Tai, ką sužinojau bedarbiams tikrai negresia. Jie užsiregistruodami Darbo biržoje gauna sveikatos draudimą ir juo nemokamai naudojasi.

Poliklinikos atstovė telefonu paaiškino, kad pagal individualią veiklą dirbantys asmenys veiklos pirmąjį einamąjį metų ketvirtį visai nėra draudžiami. Esą poliklinika iš Vilniaus teritorinės ligonių kasos gauna duomenis apie draustus ir nedraustus asmenis.

„Esate nedraustas. Informacijos apie draustumą nerodo nei teritorinė, nei valstybinė ligonių kasa. Nežinau visų priežasčių, tačiau pasitaiko, kad asmeniui praleidus vieną PSD įmokų mokėjimų mėnesį, draustumas įsigalioja jau tik po trijų mėnesių“, - aiškino poliklinikos atstovė, pridurdama. – Duosiu jums Ligonių kasų telefoną, tačiau turite pats susisiekti ir išsiaiškinti. Galite būti
paprašytas ir atvykti“.

Paaiškėjo, kad ir kaip dabar jau bemokėčiau, mano sveikatos draudimas įsigalios tik vasarį, tikėkimės kad 1-ąją ateinančio mėnesio dieną.

„Neturite galiojančios sveikatos draudos. Matomai praleidote mėnesį, tad ji įsigalios tik vasario mėnesį. Ne, už spalį mokesčio nėra, PSD įmoką mokate tik už einamąjį mėnesį arba mėnesį į priekį.

Atbuline data sveikatos draudos nėra. Tokia yra tvarka. Vėliau juos VMI ar kita įstaiga tik išsiieško kaip skolą. Kodėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius tai traktavo kaip skolą reikėtų jų ir paklausti, to tikrai nepasakysiu. Įvardinu tai, kas užskaityta. Už lapkritį pervedėte daugiau – 73 litus, nors sveikatos ir drauda – 72. Spalio mėnesio įmokoje yra „skylė“, tad ir negalioja. Nuo vasario viskas bus tvarkoje. Poliklinika apie vasariui atliktą įmoką matys vasarį“, - aiškino Ligonių kasų atstovė.

Į polikliniką ar kitą valstybinę ar iš Sveikatos draudimo fondo apmokamą sveikatos įstaigą iki tol negaliu kreiptis dėl vienos priežasties – nesusimokėjau už praėjusių metų spalį. Lapkritį įmoką padariau vėluodamas, tad ji įskaityta ne kaip spalio, o kaip lapkričio.

Taigi, jei iki vakar maniau, kad mokėjau: lapkritį – už spalį, lapkritį – už lapkritį, gruodį – už gruodį, o vakar – sausį – už sausį, toks mano tikėjimas subliuško.

Dabar esu draustas ne į šiandieną, bet jau į ateitį. Ačiū tau, Lietuva.

Informacija apie mano mokėjimus iš Ligonių kasų: „Spalis liko nemokėtas. Lapkritį mokėjote du kartus, vadinasi viena įmoka – už lapkritį, o kita –už gruodį, gruodį jau mokėjote už sausį, Nuo vasario mėnesio jums jau galios sveikatos draudimas. O jeigu sakote, kad dabar [sausį] vėl sumokėjote, tai jau skaičiuojama kaip įmoka už vasarį“.

Tai kas sakė, kad valstybė žmogumi nesirūpina!? Pasirūpinsiu ja ir aš – dar savaitę turiu nepaslysti, nepakliūti į kokį eismo įvykį ar po krentančiu balkonu. Jei išgyvenčiau, vargu ar kas pamatys mano mokėtų PSD įmokų istoriją. Kita išeitis – dar 8 dienas už kreipimąsi dėl iškilusių sveikatos problemų tiesiog apsimokėti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!