Antra, kadangi pensijų skaičiavime imami žmogaus palankiausi 25 darbo metai, tai jei jau juos turite, galima kaupti. Mamos, auginusios vaikus, daug nesvaikite. Tais metais, kai auginote vaikus, ir jei darbdavys už jus nemokėjo įmokų, valstybės lėšomis buvote draudžiamos tik bazinei pensijai, papildomos pensijos dalies įmokų valstybė už jus nemokėjo, ir šių metų pensijos skaičiavime nepanaudosite.

Bazinei pensijai gauti užtenka 15 metų stažo, tą stažą ir taip turite, jei jau skaičiuoklėmis skaičiuojate, kaip palankiau gauti didesnę papildomą pensijos dalį, mokamą ar iš vieno, ar iš dviejų fondų. O štai papildomos pensijos dalies skaičiavimui reikia palankių 25 metų, kuriais buvo mokamos padorios įmokos, su nesumažintu koeficientu. Tai tas valdžios saldainiukas bazinei pensijai jums šiuo atveju nieko nepadės. Atsirinkite 25 palankiausius metus, kuriais buvo mokamos įmokos.

Šiais dviem minėtais atvejais Jūsų nepalies neproporcingas SODROS papildomas pensijos dalies mažinimo baubas. O mažinama daug. 2007 ir 2008 metais, kai į pensijų fondus buvo pervedama 5,5 proc. valstybinio socialinio pensijų draudimo įmokos dalis, pensijų skaičiavimo formulėje naudojamas koeficientas buvo mažinamas virš 50 proc.

Gelbstint padėtį, mūsų valdžia, saldžioji tetulė, pametėjo mums dar saldainiukų. Sakoma, cukrus – smegenų maistas. Gal pabandome suprasti, kodėl mes tokie mylimi? Tie saldainiukai - tai valstybės skatinamoji įmoka į Jūsų pensijų fondą. Na ir kas, kad dar savo lėšų papildomai turite įmokėti, tas pats, kas būtų tokiu būdu padidinti mokesčiai, nesukeliant žmonių pasipriešinimo. Pažadėta, kad pensija bus didesnė.

Na gerai, supratau, kad nenoriu, kad man būtų neproporcingai mažinama SODROS pensija, bet esu smaližė, saldainiukais susigundyčiau, nusipirkčiau juos. Iš SODROS įmokų nepervesčiau į pensijų fondus, kažkiek sumokėčiau, kažkiek gaučiau. Deja, neleidžiama taip. Kodėl? Skatinama sumažinti SODROS ar valstybės atsakomybę? Kartais pasiūloma kaupti trečiojoje pensijų kaupimo pakopoje ir gauti Gyventojų pajamų mokesčio lengvatą. Bet ji yra mažesnė, nei valstybės skatinamoji įmoka.

Nėra garantijos, kad iš pensijų kaupimo fondų atgausite tiek, kiek įmokėjote. Bet yra begalinė viltis, kad nusipirktos akcijos pabrangs kelis kart. Būkime optimistais, žaiskime, juk nesulauksime tos senatvės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!