Pasitikėjimas savimi - viena iš kertinių sėkmingo žmogaus savybių, unisonu išrėktų kelią į sėkmę padedančiais surasti besiskelbiantys apsukruoliai. O kaip iš tiesų sužadinti tą pasitikėjimą savo jėgomis?

Sužinoti naujų dalykų šia tema susiruošiau išgirdęs apie gerai žinomo psichologo, lektoriaus, o pastaruosius kelis metus - sėkmingai šias žinias išeiviams Londone perteikiančio Tomo Girdzijausko seminarą į dešimtuką pataikančiu pavadinimu - „Pasitikėjimas savimi“. Apie lektorių tam tikrą nuomonę buvau susidaręs anksčiau, nes teko skaityti keletą interviu, straipsnių, publikacijų, perklausyti audio programą apie vyrų ir moterų santykius, išgirsti itin teigiamų atsiliepimų iš kolegų brokerių bei kitų patyrusių lektorių. Norėjosi ir pačiam įvertinti.

Įdomu buvo ir dėl to, jog nemenką dalį auditorijos sudarė kolegos nekilnojamojo turto brokeriai, kuriems pasitikėjimas savimi yra viena iš pamatinių savybių, be kurios sudėtinga įsivaizduoti sėkmingą darbą šioje srityje. Tad ko jie tikėjosi? Eilinį kartą įsitikinti, kad jiems „viskas gerai“ su pasitikėjimu savimi? Ar, pripažinę, jog galėtų labiau pasitikėti savimi, ieškotų naujų raktų, kurie atrakintų dar nepažintas asmenybės kerteles? Rezultatas gerokai nustebino. Skaitykite toliau ir sužinosite kaip.

Giriu už:

1) Praktines užduotis (trys skirtingų tipų praktinės užduotys: testas, pabuvimo su savimi pratimas bei prisistatymas prieš auditoriją tikrai papildė šio seminaro įspūdžių bagažą);

2) Naudingus patarimus (jau senokai neteko būti seminare, kuriame būtų pateikta tiek daug metodinių ir su dėstomu dalyku susijusių technikų, analizuojami jų pritaikymo aspektai);

3) Klausimų-atsakymų sesiją (tai, kad seminaro dalyviai uždavė beveik 20 klausimų rodo, jog tema aktuali, o lektoriaus žiniomis pasitikima bei norima pasitikslinti tam tikras vietas bei pasiteirauti, ką patyręs psichologas mano vienu ar kitu ramybės neduodančiu klausimu).

Patobulinčiau:

1) Technikos parengimą seminarui (tai, kad lektorius pirmas 15-20 seminaro minučių bandė gražiuoju susitarti su kompiuteriu bei projektoriumi rodo, jog paruošiamieji darbai nebuvo atlikti iki galo);

2) Kertinių seminaro dalių akcentavimą (kai pateikiama tiek daug informacijos, trūko pagrindimo, kodėl viena ar kita technika yra apskritai minima, o kurios iš paminėtų - svarbesnės už kitas bei kodėl);

3) „Geros nuotaikos“ elementų įtraukimą (dėmesį išlaikyti visą dieną - sudėtinga, todėl keletas juokelių ar šou elementų būtų padėję užmegzti dar geresnį ryšį su auditorija).

Komentaras

Ar seminaras atitiko lūkesčius? Sudėtinga vienareikšmiškai atsakyti. Priklauso nuo to, kas ir ko tikėjosi. Vien Tomo Girdzijausko asmenybė yra verta apystorės knygos. Tie, kam teko dalyvauti kituose šio lektoriaus seminaruose, puikiai žino jo prekiniu ženklu tapusį stilių, kuomet ilga (ir kartais pernelyg ištęsta) įžanga yra vainikuojama stipriu teminės informacijos koncentratu.

Kitas dalykas, kuris man vis lindo į akis ir nedavė ramybės, buvo savimi pasitikinčio lektoriaus stereotipas. Aukštas, gerai sudėtas, su plačia šypsena, emocionaliai gestikuliuojantis, užsiėmęs tvirtą poziciją scenoje, nors nevengiantis ir pajudėti, kalba aiškiai, garsiai ir varijuodamas intonacijomis bei neužsikirsdamas žeria komplimentus moterims. Stebėdamas seminarą nesuradau nė vieno kriterijaus, kuris atitiktų lektorių, o tai tarsi skatino pasvarstyti: kaip lektorius, kuris, atrodytų, nespinduliuoja pasitikėjimu savimi gali kalbėti šia tema?

Be to, pranešimas kažkiek priminė susistemintą lektoriaus per dvejus pasiruošimo metus surinktos informacijos apie pasitikėjimą savimi atpasakojimą. Vis dėlto, seminarą vertinu teigiamai, nes kiekvienus mokymus vertinu ne už tai, kiek šou elementų juose išvydau ar kaip gerai praleidau laiką, nes tai - momentiniai dalykai, kurie labai greitai išgaruoja.

Seminaras vertingas tiek, kiek sugebi iš jo pasiimti, kiek lieka tavo galvoje, kiek sukelia naujų apmąstymų, atveria naujų požiūrio horizontų ar tiesiog duoda naujų maršrutų kelionėje į tikslą. Visais šiais aspektais seminaras buvo turtingas, o tiems, kas ne tik įdėmiai klausėsi, tačiau ir konspektavo bei po to pradėjo taikyti bent dvi-tris iš keliasdešimties paminėtų technikų, savęs pažinimas bei pasitikėjimas savimi jau artimiausiu metu turėtų pražysti dar neregėtais žiedais.

Įvertinimas: 7/10

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!