Pasirodo, yra paprastas būdas kaip daugiabučiui namui atsisakyti centrinio šildymo. Istorija susijusi su daugiabučio namo, esančio Giedraičių g. 2, Vilniuje, savininkų bendrija. Prieš įsteigiant bendriją namą administravo UAB „Žirmūnų būstas“, kuris pastatą prižiūrėjo, šildymo sistemą paruošė 2012/2013 m. šildymo sezonui, atliko šilumos punkto ir šildymo sistemos hidraulinius bandymus. Namo gyventojai buvo ramūs, kad atšalus orams, šildymo sistema veiks be priekaištų. 2012 m. rudenį pastato savininkų dauguma įkūrė bendriją, kuri priėmė sprendimą atsisakyti centrinio šildymo.

Sprendimas puikus, tačiau ar jį realu įgyvendinti? Juk dauguma namų tik to ir norėtų, kad būtų galimybė pasirinkti pigesnį šildymo būdą. Maniau, kvaila manyti, kad UAB „Vilniaus energija“ sutiktų ir leistų atsisakyti centrinio šildymo. Įstatymai nors ir numato atsijungimo procedūras, privalėtų būti atjungimo projektas, šildymo pasirinkimo būdas, suderinimai su valstybinėmis institucijomis, projektą tvirtina Vilniaus miesto savivaldybė, UAB „Vilniaus energija“ sutikimai, tačiau vargu, ar įmanoma įveikti biurokratizmą.

Pasirodo, visa tai galima padaryti be išvardintų dokumentų ir derinimų. 2012 m. spalio mėn. bendrija kreipėsi į UAB „Vilniaus energija“ su prašymu atjungti pastatą Giedraičių g. 2, Vilniuje nuo miesto šilumos tinklų bei demontuoti šilumos apskaitos prietaisus. Praėjus tik savaitei atvyko atsakingi UAB „Vilniaus energija“ darbuotojai, kurie šildymo punktą atjungė nuo miesto tinklų ir su bendrijos pirmininku konstatavo, kad pastatas šilumos energijos nevartos.

Pasirodo, viskas paprasta, todėl ateinančiam šildymo sezonui pasirinkim pigesnį šildymo būdą.  Daugiabučių namų bendrijos tegu kreipiasi į UAB „Vilniaus energija“ su prašymu atsisakyti centrinio šildymo, namus atjungti nuo miesto trasų. Kadangi yra akivaizdus pavyzdys, kai daugiabučio namo, esančio Giedraičių g. 2, bendrija tik prašymu atsisakė centrinio šildymo. Būkime aktyvūs ir kovokime prieš monopoliją.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Vėliau DELFI skaitytojas patikslino, kad iš tiesų yra nepatenkintas susidariusia situacija ir teigė, kad dėl jos vyksta teisminiai procesai.

DELFI komentarą pateikė ir UAB „Vilniaus energija“ atstovas žiniasklaidai Nerijus Mikalajūnas.

„Buvo kreipimasis iš bendrijos, kad atjungtume šildymą ir mes juo vadovavomės. Kitas dalykas – iš tiesų į tokį namą tiekti šilumą yra pavojinga, nes jis yra avarinės būklės ir ten tikrai yra liūdna padėtis ir tai tikrai gali kelti grėsmę. Mes iš esmės ir tuo vadovaudamiesi priimėme sprendimą šilumos tiekimą nutraukti“, - sakė N. Mikalajūnas.

„Kokį teismas priims sprendimą, tokį mes vykdysime. Jei pasakys įjungti šildymą, mes tai ir darysime, tik reikės labai rimtai dirbti su administratoriumi, kadangi mūsų žiniomis ten išvogtas ir punktas, ir visa aparatūra“, - sakė jis. Pasak N. Mikalajūno, teismas sprendimo dar nėra priėmęs.