Susidūrėme su šia patirtimi atvykę su draugais į Šri Lanką, užsisakėme viešbutį, kaip ir visada ne visus pinigus pasiėmėme su savimi, bet buvom paskaičiavę, kiek turėjome prieš išeidami iš viešbučio ir kai grįžome atgal į viešbutį, iš mano draugo buvo paimti 100 dolerių, o iš mano kito draugo buvo paimta 20 dolerių. Iš karto ėjome aiškintis į viešbučio administraciją, bet ji mums niekuo nepadėjo.

Po to keliaudami kitoje šalyje, tai yra Balyje, susitikome tautiečius, pasikalbėjome. Jie taip pat buvo nuvykę į Šri Lanką ir sakė, kad jiems tokia pati situacija atsitiko, jog viešbučio valytojai apvogė.

Mano patarimas keliaujantiems ir paliekantiems pinigines viešbučiuose: jei jau nusprendėte nesinešti su savimi piniginės, tai bent prieš tai nufotografuokite savo kelionės krepšį, kuprinę prieš einat iš kambario, o paskui grįžę pažiūrėkite į nuotrauką, ar nuotrauka sutampa su nuotraukos krepšio, kuprinės forma. Jei nuotraukoje forma neatitinka, tokiu atveju jūsų krepšys ar kuprinė buvo judinti, o po tokio atvejo geriau pasitikrinkite, pasiskaičiuokite, ar dalis pinigų nebuvo paimta.

Geriausia, jei turite VISA, MASTERCARD banko kortelę, tai dėl saugumo nutrinkite galinius kortelės tris arba vieną skaičius, bet juos prieš tai įsiminkite arba užsirašykite, nes jūsų kortelė palikta. Tai tas pats, kaip pinigai palikti ant stalo ir juos greitai galima pavogti panaudojus kortelės išorinius duomenis.

Pavyzdžiui, pastebėjau, kai buvau Balyje, kad vietinių gatvių valiutos keityklų kasininkai kartais apgaudinėja. Buvo tokia situacija, kad padaviau 50 Eur iškeisti į Balio Indonezijos rupijas ir man 50 tūkstančių rupijų nepridėjo (apskaičiavus tai butu 3 Eur), o taip buvo, kad man kasininkas paskaičiavo savo skaičiavimo mašinėle ir triukas apgavystės buvo toks, jog kasininkas buvo užprogramavęs skaičiavimo mašinėlės atmintį jo parinkta mažesne suma, o aš paėmęs jo mašinėlę paskaičiavau. Atrodė toks kursas, tiek pinigų, kiek ir skaičiuota. Kvailai padariau, kad su savo telefono skaičiuotuvu neskaičiavau. Ir ką, einu namo ir išsitraukiu telefono skaičiuotuvą ir pamatau, kad trūksta 50 tūkstančių tų Balio rupijų, tai yra 3 Eur.
Grįžtu atgal į keityklą ir pasakau iš karto pasipiktinęs: „You know what? I'm back. Žinai, ko aš atgal grįžau?“. Ir nieko nesakęs atidavė kasininkas tuos 50 tūkst. rupijų, bet paskui įžūliai paprašė, kad jam dar duok arbatpinigių, 20 tūkst. rupijų. Nieko nesakęs išėjau. Tad, draugai, skaičiuokite pinigus su savo telefono skaičiuotuvu. Čia populiarus triukas su skaičiuotuvo programavimu ir pinigais.

Be to, jei atostogaujant kas siūlo įsigyti prekę, jums reikia derėtis smarkiai derėtis: Balyje, Indonezijoje, Tailande, apskritai Azijoje turistui pasako dažnai 5 - 7 kartus didesnę kainą negu yra parduotuvėje ar vietiniame turguje, tad derėkitės bent 5 kartus, jei, pavyzdčiui, pasiūlė už daiktą 100 Eur, tai lengvai dažnai nusiderėsite iki 30 Eur. Nemokėkite turisto kvailumo mokesčio.

Taip pat, jei jums patiko skaityti mano gyvenimo patirtis, pasidalinsiu dar viena savo patirtimi, kuri galbūt jums gyvenime pravers vengiant sukčių suktybių.

Įdėjau skelbimą, kad parduodu telefoną, ir paskambino mažai lietuviškai kalbantis pirkėjas. Peraviau draugui pakalbėti rusiškai, jam paaiškinti mano parduodamo daikto situaciją. Draugas sutarė vietą atvažiuoti, bet tas draugas prieš tai mane įspėjo, kad kalba pirkėjas kirgizišku ar bulgarišku akcentu. Sakė labai saugotis. Na ką, nieko labai neįtaręs, susitikau su pirkėju pašto aikštelėje dėl saugumo, bet reikėjo, kaip paskui paaiškėjo, geriau prekybos centre susitikti, kur yra filmavimo kameros. Na ką, pirkėjas apžiūrėjo telefoną ir panašiai, padavė sutartus pinigus, 290 litų, kai dar buvo valiuta litas. Aš iš karto pastebėjau, kad labai daug buvo po 10 litų kupiūrų, 9 net, o po 100 Lt buvo tik 2 kupiūros. Kai jau man atidavė pinigus, aš perskaičiavau pinigus. Viskas OK, 290 Lt.

Jau einu iki mašinos ir staiga pirkėjas pasakė, kad „apsiskaičiavo“ ir nori pinigus perskaičiuoti. Aš jam, deja, padaviau perskaičiuoti ir jis skaičiuodamas truputį užsisuko ir užsisukdamas beskaičiuojant pinigus ištraukė tas 2 kupiūras po 100 Lt. Grįžtu namo, pinigus paskaičiuoju, o vietoj 290 Lt buvo tik 90 Lt, sukčius ištraukė 2 stambias kupiūras po 100 Lt ir paliko tik po 10 Lt 9 kupiūras. Skambinu jam atgal, o telefonas išjungtas, paskui pakalbėjau, kad ir kitam mano draugui buvo tokia situacija tik jam pavogė 1000 Eur. Jau kaip įvyko mašinos pardavimas ir jau šiuo atveju ne koks kitatautis sukčius, o lietuvis, tad, draugai, kai pamatote pluoštą pinigų, gerai pasiskaičiuokite ir neleiskite skaičiuoti atgal pinigų, nes tai triukas išsiimti stambias kupiūras iš daugumos smulkių pinigų kupiūrų.

Be to, tokiu atveju susitikti, sandorį padaryti ten, kur yra filmavimo kameros: prekybos centre arba bent blogiausiu atveju degalinėje prieš filmavimo kameras.

Bet žinote, kaip rašoma Biblijoje, mylėk savo priešus, persekiotojus labiau negu savo artimą. Tarkim mane apgavo tik su mažomis sumomis ir tai buvo šaltas dušas pasirengti didesnių sumų sandoriams ir kitoms kelionėmis, o pajautęs tokį diskomfortą, po to tik pajauti komfortą.

Manau, mintį supratote.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.