Saugos tarnybų veiklą reglamentuojančiame Asmens ir turto saugos įstatyme numatyta, kad apsaugos darbuotojas, vykdydamas asmens ir turto saugą, turi teisę reaguodamas į pavojaus signalus, naudotis transporto priemonėmis su oranžinės spalvos švyturėliais. Tačiau skubantiems saugos tarnybų automobiliams su įjungtais oranžinės spalvos švyturėliais, deja, nesuteiktos jokios papildomos teisės, todėl apsaugos darbuotojai privalo nuolatos laviruoti tarp formalaus kelių eismo taisyklių laikymosi ir pareigos į įvykio vietą atvykti kuo skubiau.

Įstatymų leidėjas, numatydamas saugos tarnyboms naudoti oranžinės spalvos švyturėlius, t. y. lyg suprasdamas, kad bet kokiu atveju su šiais automobiliais bus skubama, kad su jais (švyturėliais) būtina atkreipti kitų eismo dalyvių dėmesį, nenumatė net elementarios galimybės važiuoti A juosta, nors jais, be maršrutinio transporto, gali važiuoti tiek taksi automobiliai, tiek elektromobiliai ir automobiliai, kuriais važiuoja 4 ar daugiau asmenų (kai juosta papildomai pažymėta jų simboliais).

Nors saugaus eismo keliais įstatyme eismo dalyviai įpareigoti netrukdyti atlikti pareigas transporto priemonių su įjungtais oranžiniais švyturėliais vairuotojams, tačiau šiuo atžvilgiu visuomenės sąmoningumas yra labai mažas, o dažnai atsiranda ir tokių vairuotojų, kurie piktybiškai jiems trukdo. Nepaisant to, yra ir pilietiškų, supratingų eismo dalyvių, pagal galimybes (kai tokios yra) praleidžiančių saugos tarnybų automobilius su įjungtais švyturėliais.

Jų dėka saugos tarnybų ekipažai į jų, jų artimųjų, draugų, pažįstamų, giminaičių namus atvyksta greičiau ir ženkliai padidėja tikimybė, kad su įkalčiais sulaikys asmenis, pasikėsinusius į jų pačių ir visuomenės saugomas vertybes. Nors praleidžiančių labai mažai, bet taip elgdamiesi jie priverčia susimąstyti ir kitus eismo dalyvius.

Šio straipsnio paskirtis – visuomenės švietimas ir diskusijos kurstymas dėl galimybės saugos tarnyboms reagavimo į įvykius metu naudotis A juostomis. Visuomenė privalo žinoti, kad be priežasties saugos tarnybose švyturėliai nėra (neturėtų būti) naudojami, jų panaudojimas griežtai reglamentuotas, o už nepagrįstą jų naudojimą numatyta griežta atsakomybė.

Matydami su švyturėliais skubantį saugos tarnybos ekipažą žinokite – jie skuba ginti, saugoti, padėti, todėl ačiū tiems, kas juos praleidžia ir netrukdo, o jei įtariate (galbūt akivaizdu), kad švyturėliai naudojami nepagrįstai, būtinai apie tai praneškite saugos tarnybai – pasitvirtinus tokiems faktams darbuotojai griežtai baudžiami ar net atleidžiami iš darbo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.