Didžiojoje Britanijoje gyvename daugiau nei 10 metų, norisi vaikus atvežti pasisvečiuoti į Lietuvą, tačiau tai jau tampa didžiule prabanga. Kaip jau rašė straipsnyje tautietis, viską tenka gabentis kelioniniame lagamine – šampūnus, dantų pastas ir kitus higienos reikmenis. O prieš grįžtant tenka atsiųsti mamai krepšį su vaistais, buitinėmis prekėmis ir t.t. Dar prieš euro įvedimą tiesiog buvo galima paremti pinigais ir nusipirkdavo, ko reikėdavo, o dabar neverta, nes kai kurie daiktai Lietuvoje kainuoja brangiau.

Tačiau niekas manęs taip nepiktina kaip bankų gobšumas. Pavyzdžiui, aš turiu sąskaitą Didžiojoje Britanijoje, už ją man nereikia mokėti nė vieno cento bankui, galiu susimokėti mokesčius, pirkti internetu, banko kortelė yra automatiškai atsiunčiama dar prieš senosios galiojimo pabaigą, galiu išsiimti ar įnešti kiek tik noriu pinigų ir t.t., ir man tai nekainuoja nė vieno cento. O koks košmaras turint sąskaita Lietuvoje, jūs, manau, patys žinote. Todėl prieš važiuodama į Lietuvą aš ar kiti mano pažįstami stengiasi viska vežtis grynaisiais ir jau išsikeitę į eurus.

Po paskutinio apsilankymo supratau, kad laikai, kai tautiečiai atvažiuodavo į Lietuvą pasinaudoti odontologų, grožio paslaugų ar gydytojų paslaugomis, eina į pabaigą – mums tai bus per didelė prabanga. Dar vienas eilinės paslaugos palyginimas: mano draugė Lietuvoje už sporto klubą moka mėnesinį 30 eurų mokestį (ir čia – miestelyje), kuriame piko valandomis ribotas apsilankymo laikas iki 1 val., o aš moku 27 svarus ir galiu naudotis keturiais sporto klubais, baseinais, saunomis, asmeninės programos sudarymais, visokiomis klasėmis, tai yra eiti į tokius grupinius užsiėmimus kaip joga, tenisas ir t.t.

Galima būtų lyginti ir lyginti, bet ne tai svarbiausia, aš niekaip nesuprantu: jei Lietuvoje visi taip mažai uždirba, kodėl visos paslaugos turi tokią milžinišką paklausą, kad net sporto klube, kuriame, mano nuomone, didelė kaina už nieką, reikia riboti žmonių kiekį? Išvada: lietuviai – labai turtingi žmonės?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Per šventes į Lietuvą sugrįžo ne vienas svetur gyvenantis tautietis – kelioms dienoms ar ilgesnėms atostogoms užsienyje gyvenimą kuriantys lietuviai parvyko kartu su artimaisiais paminėti svarbiausių žiemos progų. Vis dėlto, kai vieniems progų grįžti į tėvynę ieškoti nereikia, kiti čia atvyksta vos kartą per kelis metus. Klausiame Jūsų – į ką atkreipėte dėmesį grįžę į tėvynę? Kas, jūsų manymu, pasikeitė?

Jūsų anonimiškumą garantuojame, o už atvirumą dviem skaitytojams pažadame prizą – po I. Liutkevičienės knygą „15 metų su Galina Dauguvietyte“.

Laimėti galite savo istoriją siųsdami dviem būdais – arba spausdami pilką mygtuką čia arba rašydami laišką el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Svetur“ Jūsų anonimiškumą garantuojame.