Įsidarbinę ir įsilieję į anglišką gyvenimo ritmą, sutikome labai daug ten gyvenančių lietuvių. Ko gero, šokiruojantis faktas, tačiau apie 90 proc. jų svajoja apie grįžimą ir gyvenimą Lietuvoje.

„Lietuvoje yra gerai, netenkina tik jos ekonominė padėtis“ – tokį sakinį gali išgirst kone iš kiekvieno. Galbūt nemoku visko aiškiai išdėstyti raštu, tačiau pasiklausius čia gyvenančio lietuvio, išgirsti daug daugiau gerų dalykų apie gimtinę negu apie svetimą Angliją. Kad ir kiek metų čia begyventum, čia visuomet jausies svetimu (ypatingai po „Brexit“), kalbėsi svetima kalba, jausi svetimą kultūrą, pasiilgsi sau artimos architektūros, gamtos ir žmonių. Taip, daug kas sako, kad „man čia gerai“, tik kai paklausi, ar yra čia laimingas, dažniausiai sulauki tik daug ką pasakančios liūdnos veido išraiškos.

Sutinku, kad kiekvieno gyvenimas ir požiūris į pasaulį skirtingas. Dėl to ir turime skirtingas nuomones. Įsiklausykite į žmones, kurie rašo tuos pasipiktinimo pilnus straipsnius. Lietuvoje jie jaučiasi nelaukiami. Ir tai tiesa. Problemų neįmanoma išspręsti neapykanta. Tai įmanoma padaryti tik meile ir geraširdiškumu.

Lietuvoje labai daug protingų žmonių, kaip ir galimybių. Labai gerus darbo pasiūlymus gavau tiek Lietuvoje, tiek ir čia, Anglijoje, nors nebaigiau jokio universiteto. Viskas priklauso nuo to, kaip žiūri į žmones ir į patį save. Mano nuomone, jei norime teigiamo pokyčio Lietuvoje, turime pradėti nuo savęs. Įvertinti savo žinias ir tikslus ir ko iš tiesų norime. Dauguma Anglijos fabrikuose dirbančių žmonių yra nuvertinę save, nusivylę. Tai daug pasako.

Galbūt mano komentarą pavadinsite beprasmiu, tačiau noriu pasakyti, kad Lietuvoje gyventi daug maloniau nei Anglijoje ir taip manau ne aš viena.

Jei Jums įdomu, ką pati, taip kalbėdama, vis dar veikiu Anglijoje, atsakysiu – studijuoju ir nė nedvejodama baigusi studijas grįšiu į Lietuvą padaryti kažko reikšmingo. Galbūt reikšminga tai bus tik tam tikrai žmonių grupei, bet tai jau vis šis tas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigrantas“ ir išreikškite savo nuomonę!