Dėl skiepų vis aršiau ir aršiau vyksta diskusijos. Vieni už juos pasisako kaip už sveikatos kokybės ir saugumo garantą, kiti prieš juos apsišarvavę įvairiausiomis teorijomis, fobijomis ir kartais tiki net absurdiškom versijom.

Žmonės turi teisę rinktis. Aš, kaip medikė, aišku, visada patariu ir rekomenduoju. Absurdiška klausytis teorijų, neva skiepus sudaro gausios „beždžionių ir abortų liekanos“, tačiau visokių žmonių yra ir jei kalbant šia tema žmogus yra įsikandę savo teoriją, tai ginčytis su juo tas pats, kas su pliku pešiotis.

Tačiau mane, kaip gydytoją, kai kas žeidžia. Pasišvenčiau šiam darbui, nuo pat mažens žinojau, kuo būsiu užaugusi. Todėl labiausiai žeidžia versijos, kad skiepus mes, gydytojai, siūlom tik dėl„iš farmacijos kompanijų“ gaunamų pinigų.

Viename internetinės diskusijos komentare skaičiau, kas gaunam vos ne 11 eurų už kiekvieną vakciną – už pasiskiepijusį žmogų. Parodžiau tokį utopinį pareiškimą savo kolegoms. Iš tiesų už įvairias papildomas detales yra skaičiuojami pridėjimai, bet visai kitokie ir kitaip. Ir skaičiuojami pagal įstatymą.

Iš pradžių skaniai pasijuokėm, o vėliau apėmė liūdesys, kad šitaip „vertinamas“ mūsų darbas.

Norėčiau taip komentuojančių paklausti, iš kur tokias nesąmones traukiat? Jei už kiekvieną skiepą būtų mokami tokie pinigai, užtektų tik sėdėti vienoje vietoje ir įtikinėti žmones skiepytis. Deja, deja, taip nėra.

Rašydama jums noriu ir apginti savo kolegas. Liaukitės skleidę fantazijas apie mūsų darbą. Liaukitės dėl savo susigalvojimų mumis nepasitikėti.

Kada pagaliau žmonės supras, kad su sveikata žaisti ir juokauti nevalia? Kai susergate, kreipiatės į mus, bet mūsų darbui nejaučiate pagarbos.

Kai kurie įsivaizduoja, kad jie gerai išmano mediciną, pasiskaitę forume kažkokias kvailas sapaliones.

Jūsų teisė rinktis, ką daryti su savo sveikata, bet šitaip šmeižti gydančius ir savo darbą atliekančius žmones žema. Įdomu, jei gydytojai atsisakytų gydyti tokius pacientus, ar ilgai sveiki būtumėte interneto komentarų pagalba...

***

„Dėl Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo ir šių paslaugų išlaidų apmokėjimo tvarkos apraše“ nurodoma, kad priemoka už imunoprofilaktiką vaikams (ir tik vaikams, kadangi taip siekiama kuo daugiau jų apsaugoti) tėra apie 2 eurus, o, pavyzdžiui, už tam tikrus kraujo tyrimus – apie 5 eurus.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Visuomenės sveikatos specialistė Kristina Žukauskaitė taip pat pabrėžė, kad nedidelės motyvacinės priemokos pagal įstatymą skiriamos tiesiog už papildomą darbą, o mitai, iš ko neva pagaminti skiepai, juos dekonstruojant skamba net nelogiškai.

„Kalbant apie vakcinų sudedamąsias dalis, neteko skaityti nė vienos mokslų grįstos publikacijos, kurioje būtų įvardinta, kad vakcinose galima rasti „beždžionių ir abortų liekanų“. Sunku įvardinti, kas paskleidė šį mitą, bet tai tiesiog mokslo įrodymais nepagrįsti antivakcininių judėjimų propaguojančių asmenų teiginiai.

Kalbant apie abortuotus audinius – tai būtų visiškai netinkamas būdas vakcinoms kurti, nes toks virusas būtų prisitaikęs užkrėsti žmogaus ląsteles.

Vakcinų saugumas ir efektyvumas yra vertinami vakcinų klinikinių tyrimų metu ir tik saugias bei efektyvias vakcinas leidžiama naudoti.

Atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių bei vadovaujantis imuninių vaistinių preparatų charakteristikų santraukomis, vakcinose pagalbinių cheminių medžiagų, kurios iki šiol yra labai akcentuojamos tarp asmenų, kurie neigiamai vertina vakcinaciją, tokių kaip gyvsidabrio, konservanto tiomersalio – nėra.

Jei vakcinų sudėtyje būtų toksinės, kancerogeninės medžiagos ir vakcinos galėtų lemti neigiamą poveikį sveikatai, jos tiesiog negalėtų būti registruotos ir leistos naudoti.

Vadovaujantis LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo ir šių paslaugų išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašo tvirtinimo“ , imunoprofilaktikos paslaugos apmokamos vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro patvirtintu vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriumi.

Skatinamosias priemokas numatytos gydytojams, kurie skiria imunoprofilaktikos paslaugą vaikams, taip pat slaugytojoms ir akušerėms, kurios atlieka imunoprofilaktiką.

Šių priemokų tikslas – paskiepyti kuo daugiau vaikų nuo vakcinomis valdomų infekcijų, didinti vaikų skiepijimo aprėptis visoje šalyje ir kiekvienoje savivaldybėje, siekiant suvaldyti, pašalinti ir išnaikinti vakcinomis valdomas užkrečiamąsias ligas ir sumažinti vakcinomis valdomų ligų naštą gyventojų sveikatai (sergamumą, mirtingumą, komplikacijų dažnį, hospitalizacijos apimtis ir kt.)“, – paaiškino K. Žukauskaitė.