Tai tik vienas nuotakos išpirkos papročių pasaulyje, paliekantis smagius prisiminimus. Tačiau, užsacharės Afrikoje ir kai kuriose Azijos šalyse, nuotakos išpirka įgauna visai kitokį, kontraversišką atspalvį. Šis paprotys tampa ne žaidimu, o rimtu finansiniu išbandymu jaunikio šeimai.

Kalymas – nuotakos kaina, kurią jaunikio šeima moka jaunosios šeimai už tai, kad šie atiduoda nuotaką ir jos būsimus vaikus vyro šeimai. Kalymas dažnai painiojamas su nuotakos kraičiu islamiškose šalyse. Vestuvinis nuotakos kraitis yra jaunikio dovana nuotakai, kuris, pagal islamišką teisę, privalomas sumokėti nuotakai. O štai kalymas neturi jokios religinės kilmės – tai visiškai kultūrinis reiškinys, daugeliui keliantis neigiamos asociacijos su dukros pardavimu.

Vis dėlto kalymas, dažniausiai kaime įsikūrusiose šeimose, yra gyvybiškai svarbus pajamų šaltinis nuotakos šeimai, ypač skurdžiau gyvenančiai. Pavyzdžiui, jei šeimoje nėra sūnų, kurie rūpinasi ūkiu ir finansiškai prisideda prie šeimos aprūpinimo, ištekėjusi dukra ne tik persikelia į jaunikio namus ir negali finansiškai palaikyti tėvų, bet jaunosios tėvai dar ir praranda papildomas rankas ūkio darbams. Nuotakos kaina yra lyg dukros finansinis prisidėjimas prie jos šeimos gerovės jai palikus namus. Kartą neturtingas žmogus iš pietryčių Afganistano ištekinęs savo dukrą net ketverius metus galėjo išmaitinti likusią savo šeimą.

Dėl vyraujančio patriarchato, nuotakos tėvas sprendžia, kiek šis norėtų gauti pinigų už savo tekinamą dukrą. Kalymo kainai dažniausiai didžiausią įtaką daro geras šeimos vardas ir reputacija, nuotakos išsilavinimas, įgūdžiai namų ūkio srityje, amžius, grožis ir, be abejo, pačios merginos reputacija. Kai kur vis dar vyrauja įsivaizdavimas, kad kuo didesnė jaunosios kaina, tuo didesnė pačios nuotakos vertė naujuose jos vyro namuose, nes didelė kalymo kaina, neva, parodysianti gerą žmonos ir jos šeimos reputaciją.

Dideli socialiniai pokyčiai, prasidėję XIX a. Artimuosiuose Rytuose ir užsacharės Afrikoje dėl besikeičiančių ekonominių sąlygų, padarė įtaką ir vertybių kaitai. Regionuose, kuriuos modernizmo banga palietė kiek mažiau, pastebima tradicijų ir modernių idėjų samplaika – moters išsilavinimas pradėjo ir žymiai didinti kalymo kainą.

Priežastys šiam fenomenui paaiškinti yra gana paprastos. Pirmoji priežastis grindžiama nuotakos šeimos finansais. Nuotakos tėvai suskaičiuoja, kiek buvo išleista merginos mokslams, todėl kalymas, pirmiausia, tampa kompensacija už tėvų finansinį indėlį į dukros išsilavinimą. Antra populiari priežastis, išsilavinusi žmona turės daugiau socialinių įgūdžių. Savo erudicija moteris kels vyro šeimos reputaciją sugebėdama tinkamai priimti svečius ir juos užimti, palaikyti pokalbį bendraudama įvairiomis temomis.

Taip pat, besikeičianti ir atviresnė visuomenė įgalino moters vaidmenį darbo rinkoje, o moters išsilavinimas tapo sėkmės raktu susirasti gerą darbą ir gauti didesnį atlyginimą. Net jei moteris pasirinks namų šeimininkės vaidmenį, įgautos žinios pasitarnaus vaikų auginimo ir sveikatos priežiūros bei auklėjimo klausimais. O tinkamai išauklėti vaikai senatvėje užtikrins savo šeimos ir tėvų išlaikymą.

Kai kuriose šalyse nuotakos išpirka buvo priskirta prie nelegalios veiklos, tačiau, su šia kultūrine tradicija dar galima susidurti ir šių dienų pasaulyje. Nėra vieno teisingo atsakymo svarstant, ar kalymo reikalavimas yra pagrįstas tėvų noras gauti finansinę paramą, ar tai tik dar viena moterų išnaudojimo formų. Bet kokiu atveju, susidurdami su mums neįprastomis kultūrinėmis tradicijomis, turėtume nedaryti skubotų išvadų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.