Iš lėto skubu paneigti šitas, mano nuomone, nesąmones. Ko gero, svarbiausias Teisingumo ministerijos ir Seimo „žygdarbis“ – uždraudimas vaikams aplankyti savo tėvą ar motiną ilgalaikiame pasimatyme. Kokia valdžia šaunuolė, atėmusi iš vaiko teisę turėti tėvą ir motiną bei dar kartą paneigusi bausmės individualumo principą ir nubaudusi niekuo dėtus nuteistųjų vaikus, tapusius šios supuvusios sistemos įkaitais.

Toliau mūsų šaunuoliai pagalvojo, kad nuteistieji ilgalaikiuose pasimatymuose su artimaisiais žmonėmis bendrauja šiek tiek per ilgai, todėl nusprendė sutrumpinti pasimatymų laiką, neva juos padarydami dažnesnius. Visi kartu paskaičiuokime: nuteistasis, priklausantis paprastai grupei (o tokių, beje, daugiausia, nes jie nenusipelno būtų lengvoje grupėje), dabar gauna per 3 mėnesius 2 parų ilgalaikį pasimatymą – per metus 8 paros. 

Nuo 2015 m. balandžio 1 d. tokiems nuteistiesiems priklausys per 2 mėnesius 1 para – per metus 6 paros (atsižvelgiant į pakeitimus, dabar minėtai grupei priklausančiam nuteistajam priklausys 6 ilgalaikiai pasimatymai ir 6 trumpalaikiai – DELFI). Aukštoji matematika. Puikiai įgyvendintos CPT rekomendacijos. Tokia naująja tvarka tikrai bus sėkmingai sustiprinti socialiniai ryšiai.

Leiskite priminti, kad ilgalaikiai pasimatymai bus galimi tik su vyru/žmona, sugyventiniu/sugyventine arba asmenimis, turinčiais bendrą vaiką (bet jokiu būdu ne su pačiais vaikais!). Taigi su mama, tėvu, broliais, sesėmis tokie pasimatymai yra negalimi (mat bus galima pasišnekėti keletą valandų per stalą). Še tau ir socialinių ryšių stiprinimas.

Lietuva, tavo prognozės liūdnos, bus daug teismų, nes valstybė staiga suprato turinti teisę atimti iš vaikų galimybę būti ir bendrauti su savo tėvais. O jūs, mokesčių mokėtojai, paruoškite pinigines atlyginti žalą ne tik nuteistiesiems, bet ir jų vaikams. Ir nepamirškite už tai padėkoti Teisingumo ministerijai ir Seimui. Bet juk visų svarbiausia – bausti, bausti, nuteisti ir dar kartą bausti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI skaitytojai jau anksčiau atkreipė dėmesį į padarytus pakeitimus. Tuomet DELFI Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Donata Matulevičienė patvirtino, kad kaliniai ilgalaikių pasimatymų metu galės matytis tik su sutuoktiniais, sugyventiniais ar asmenimis, su kuriais nuteistasis turi bendrą vaiką. Vis dėlto, jos teigimu, matytis su kitais asmenimis trumpalaikių pasimatymų metu sąlygos bus geresnės nei anksčiau:

„Atkreipiame dėmesį, kad nors pagal 2015-06-13 Lietuvos Respublikos Seimo priimtą Bausmių vykdymo kodekso pakeitimo įstatymo projektą nežymiai keičiama šiuo metu galiojanti ilgalaikių pasimatymų tvarka (t.y. šių pasimatymų metu nuteistieji galės pasimatyti tik su sutuoktiniais, sugyventiniais ar asmenimis, su kuriais nuteistasis turi bendrą vaiką), tačiau kartu sukuriamos sąlygos intensyvesniam ir kokybiškesniam nuteistųjų ir jų artimųjų santykių palaikymui. Pavyzdžiui, iki šiol, trumpalaikių pasimatymų metu nuteistasis su į pasimatymą atvykusiais asmenimis (t.y. ir su artimaisiais) galėjo bendrauti tik per stiklinę pertvarą, tačiau, įsigaliojus aptariamiems pakeitimams, tokie pasimatymai bus leidžiami tarpusavyje neizoliuojant nuteistojo ir su juo pasimatyti atvykusių artimųjų.

Be to, atsižvelgiant į tai, kad kokybiškam nuteistojo ir jo artimųjų socialinių ryšių palaikymui labai svarbi dažnesni (bet nebūtinai ilgesni) pasimatymai, padidinamas leidžiamų pasimatymų skaičius. Pavyzdžiui, jei laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose atliekantis nuteistasis šiuo metu turi galimybę per 3 mėn. gauti nustatytą pasimatymų skaičių, įsigaliojus pakeitimams, tą patį pasimatymų kiekį jis galės gauti per 2 mėnesius.

Paminėtina ir tai, kad siekiant skatinti nuteistųjų artimuosius dažniau lankyti įkalinimo įstaigose ir kad tokie pasimatymai jiems nesukeltų papildomų išlaidų ir kitų nepatogumų (pavyzdžiui, ruošiant maistą sau ir nuteistajam), sukuriamos sąlygos į ilgalaikius pasimatymus atvykusiems asmenims nemokamai gauti jau paruoštą maistą. 

Atvykusiems pasimatyti pageidaujant taip pat bus leidžiama įsigyti pageidaujamus produktus ir juos paruošti pasimatymų patalpose įrengtose virtuvėlėse. 

Kartu akcentuotina, kad ilgalaikiai pasimatymai Vakarų šalių bausmių vykdymo sistemose iš viso nėra numatyti (pasimatyti leidžiama tik trumpalaikių pasimatymų metu), tačiau didesnių problemų dėl nuteistųjų ir jų vaikų tarpusavio ryšių susilpnėjimo, nepastebima. Todėl, komentuojant skaitytojos susirūpinimą dėl to, kad ilgalaikiuose pasimatymuose negalės dalyvauti nuteistųjų vaikai, pažymėtina, kad laisvės atėmimo vietų įstaigos nėra pačios tinkamiausios vietos vaikams, kadangi ilgas buvimas tokioje slogioje atmosferoje taip pat gali padaryti neigiamos įtakos tolesnei jų raidai. Todėl, tikimės, kad vietoj retų ilgalaikių pasimatymų sudarius sąlygas daug dažniau pasimatyti, tėvų ir vaikų ryšys tik stiprės.“