Dirbu legalų, vidutiniškai apmokamą darbą ir sumoku tiek mokesčių, kiek privalau. Mano darbovietėje nėra jokios „juodosios buhalterijos“, atlyginimų „vokeliuose“ ar kitokių mokesčių slėpimo apraiškų. Dirbdama ir mokėdama mokesčius užsitikrinu sau ir savo artimiesiems socialines garantijas. Man nekyla jokių abejonių – mokesčius mokėti reikia.

Tačiau. Vos pakalbėjus su šeimos nariais ar giminaičiais atrodo, kad jie gyvena paralelinėje Lietuvoje. Jų nuomone, mokėti mokesčius yra tas pat, kas išmesti pinigus į balą. Mano broliai, tėvai, pusbroliai, kaimynai – visi jie oficialiai dirba „už minimumą“ (ar truputį daugiau). Tačiau, kaip patys giriasi, į rankas „vokeliuose“ papildomai gauna po 600,00 - 1000,00 EUR. Ir tuo didžiuojasi: „Apgavom tuos vagis valdžioje, jie mūsų pinigų negaus!“ O aš tik nebyliai palinksiu galva... O ką daryti? Įskųsti tėvus, kaimynus, darugus...? Žinoma, yra ir kita medalio pusė: jei neims „vokelio“, teks gyventi iš TIKRO minimumo, nes darbdaviai daugiau nemokės. Atleis. Kaip tuomet vaikus išlaikyti..? Jau nekalbu apie šiuo metu vešintį paslaugų sektoriaus mokesčių spėpimo mąstą. Tik maža dalis kirpėjų, manikiūrininkių, apdailininkų, fotografų ir kitų „ant savęs“ dirbančių asmenų sąžiningai moka mokesčius nuo realių gautų pajamų.

Ironiškiausia, kai girdžiu juos skundžiantis valstybės finansine politika. Pavyzdžiui: šeimoje moteris yra dekretinėse atostogose ir gauna išmoką už buvusį oficialų atlyginimą (už „juodus“ pašalpa nekaupiama) ir tai yra 4-5 kartus mažiau nei gaudavo „į rankas“. Jos vyras taip pat ima „vokelį“. „Kodėl tokios mažos vaiko priežiūros atostogų išmokos, net ant pampersų neužtenka!?“ – šaukia abu. Na, mielieji, man akivaizdu kodėl. Jūs vagiate patys iš savęs, iš savo vaikų, savo senelių, tėvų ir kaimynų. Kol jūs slėpsite mokesčius, niekas neremontuos mokyklų, nekels gydytojų ir mokytojų atlyginimų, nepadidins paramos auginantiems vaikus, seneliams ir kitiems pažeidžiamiems mūsų visuomenės nariams.

Manau, kad tik apie 30 proc. dirbančių Lietuvos gyventojų sąžiningai moka mokesčius ir išlaiko kitus 70 proc., vagių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.