Tik, deja, kaip gaila, kad atimdami pašalpas pamiršta už sąžiningai dirbamą darbą ir lenkiamas nugaras vardan Lietuvos gerovės sumokėti padorų, taip, būtent, padorų atlyginimą, kad žmogus galų gale galėtų pradėti gyventi, o ne tik egzistuoti ir skaičiuoti centus, belaukdamas išganingosios atlyginimų dienos.

Anglija, Airija... Ten galbūt mes ir darbdavių vergai, tačiau vergai už atlyginimus, kurie toli gražu nėra vargani. Bet nesinori būti tais paskutiniais keleiviais, paliekančiais skęstantį laivą pensininkams ir tautos išrinktiesiems. Vis dar yra viltis, kad mus, Lietuvos šeimas, prisimins ir leis joms ne išgyventi, bet gyventi ir džiaugtis darbu, namais, vaikais, tiesiog... Džiaugtis tuo, kad gyvename Lietuvoje.

Galbūt reikia pereiti prie konkretaus pagalbos šauksmo ir jį išdėstyti su daugiau smulkmenų, nes pradinis minčių kratinys gali daugeliui pasirodyti neaiškus ir nesuprantamas. Pavyzdžiu laikykime mūsų eilinę tvarkingą, dirbančią penkių asmenų šeimą, kurioje auga trys mokyklinio amžiaus vaikai (17, 13 ir 9 metai) ir paskaičiuokime, ką mes galim sau leisti sąžiningai dirbdami ir mokėdami mokesčius.

Vyras dirbdamas viename iš prekybos centrų uždirba 1700 Lt, nuskaičiavus mokesčius, žmona dirbdama privačioje įmonėje uždirba 860 Lt, nuskaičiavus mokesčius (norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad daugiau įmonės savininkas mokėti nebegali dėl vykdomos smulkių verslininkų „smaugimo politikos“), vyresnysis sūnus gauna stipendiją – 80 Lt per mėnesį, kuri, beje, visur įskaičiuojama į šeimos pajamas, nors šių „pajamų“ mėnesiui neužtenka nei bandelei su arbata mokyklos valgykloje.

Taigi iš viso per mėnesį penkių asmenų šeimos pajamos siekia 2640 Lt. Ir tai tokios pajamos žmonių, kurie neina, neprašo pašalpų (beje, jeigu ir prašytų, nieko nepeštų, nes pajamos viršija 525 Lt vienam asmeniui nustatytą ribą), o dirba penkias dienas per savaitę nuo ryto iki vakaro, augina tris vaikus ir nori jiems duoti viską, kas geriausia – drabužius, maistą, šiltus namus, pramogas, t.y. pilnavertį gyvenimą.

SOS – kaip tai įmanoma? Kada Lietuvoje pasikeis požiūris į dirbantį, norintį ir galintį užsidirbti žmogų? Atsakykite į šiuos (ne)paprastus klausimus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi – kokios Jūsų šeimos išlaidos ir pajamos? Galbūt pastebėjote, kaip skiriasi išgyvenimo kaina Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose?

Savo patirtimi galite pasidalinti žemiau: