Mano profesija yra floristė – esu baigusi Kauno kolegiją ir pirmus floristikos įgūdžius įgijau besimokydama ten bei dirbdama tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Esu sukaupusi daug patirties floristikoje, o ypač vestuvių dekoravimo gėlėmis srityje. Dirbu jau 17 metų ir esu gavusi ne vieną gėlių komponavimo konkurso apdovanojimą, dirbu vienoje iš didžiausių Airijos gėlių parduotuvių ir beprotiškai myliu savo darbą, kuris vis „stumia“ mane domėtis ir tobulėti savo srityje.

Man teko vestuvėms dekoruoti įvairiausius viešbučius, turinčius nuo 3 iki 5 žvaigždučių, per metus padabinu nuo 50 iki 80 besituokiančių porų. Noriu tik pabrėžti, kad turiu daug patirties floristikoje, kad galėčiau kritikuoti kolegės floristės darbą.

Pirmiausia, puokštė buvo gaminama (kaip suprantu iš nuotraukos) iš David Austin rožių, kurios yra itin gležnos gėlės. Mano manymu, floristės klaida ta, kad ji galbūt visiškai neturi patirties, gamindama natūralaus stiliaus apvalią puokštę, į vadinamą „mikrafoną“ jų niekas nededa, šie laikikliai skirti labiau lašo ar kaskadinėms puokštėms, tai gana senamadiška.

Antra, gėlių negalima klijuoti karštais klijais, tam šviežioms gėlėms yra skirti kiti klijai, kurie nepadaro žalos augalui. Jei renkamės gaminti puokštę laikiklyje, privalome kiekvieną žiedą sutvirtinti vielute ir klijais patepame tą vielutes dalį, kuri bus laikiklio „kempinėje“, neklijuojame žiedų prie laikiklio karštais klijais. Manau, gėlės galėjo nuvysti (pagal nuotrauką) dėl to, kad jos buvo suklijuotos karštais klijais: taip, kol gėlės buvo parduotuvėje, atrodė puikiai, bet klijų karštis galėjo išgarinti gėlės viduje sukauptą drėgmę.

Trečia, mano manymu, puokštės kūrimui pasirinkta visiškai netinkama technika: formuojant tokią puokštę, ne į laikiklį ją reikia dėti, o rišti naudojant natūralius kotus, sutvirtinant juos viela, kad žiedai nenukristų, o viela turi būti slepiama floristine žalia viela.

Prieš atliekant šį darbą reikia, kad gėlės mažiausiai 24 val. būtų šviežiai pakirptos ir laikytos vandenyje su trąšomis. Pabaigus rišti tokią puokštę, reiktų papurkšti specialaus produkto, kad žiedai nebesiskleistų ir nevystų.

Ketvirta, mūsų, floristų, misija yra prailginti skintų gėlių gyvenimą, ir mes privalome nuotakai garantuoti, kad gėlės jos vestuvių dienai nenuvys 24 val., nesvarbu, kokią techniką pasirinksime puokštei formuoti.

Penkta, mano manymu, floristai privalo patys pristatyti gėles nuotakai į namus, kad taip apsaugotų nuotaką nuo vargo ir rūpesčio, kurių vestuvių dienos rytą ir taip pakanka. Laiką visada pasirenkame kuo ankstesnį, kad turėtumėm dar truputėlį laiko ištaisyti klaidas, jei jų iškiltų, nors per savo 17 darbo metų dar nesutikau nepatenkintos nuotakos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi, paprieštarauti? Nesutinkate su išdėstyta kritika? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.