Susirinkime daugiausiai buvo akcentuota vis dar prastėjanti gėlių dovanojimo arba sveikinimo gėlėmis kultūra. Trejus metų stebėta situacija Lietuvoje parodė, kad esame gan didelių nemokšų kraštas ir mums vėl reikia pradėti nuo gėlių dovanojimo ABC.

Bet visų pirma turime pasakyti sau komplimentą: mes mylime gėles. Lietuva tuo nenusileidžia daugumai Europos šalių. Net probleminės ekonomikos laikais, daug ko atsisakydami, mes išlaikėme tradiciją kone kiekvieną pasveikinimą ar atsisveikinimą, sutikimą ar pagerbimą palydėti gėlėmis. Nuostabu. Gėlės geriausiai tai padeda padaryti.

Tuomet kur mūsų bėdos? Pristatant šį klausimą forumui, buvo peržiūrėtas šūsnis žiniasklaidoje publikuotų nuotraukų iš pastarųjų metų švenčių, garsių žmonių jubiliejų, kolekcijų pristatymų, įžymybių vestuvių ir kitokių renginių. Blogiau nei prastai jose mes atrodome ir, deja, tokiais mus mato kitų šalių žmonės...Brangūs kostiumai, suknelės, kokybiška avalynė, rankų darbo papuošalai, šukuosenos, makiažai, viskas lyg ir gerai, kaip ir visame pasaulyje, o gėlės mūsų rankose beveik visuomet – problema.

Kas čia ne taip? Ogi netinkamai parinktos ir neprofesionaliai surištos gėlės. Žinoma, visos gėlės yra nuostabios, spinduliuoja, kvepia ir skleidžia tik joms vienoms būdingą harmonizuojantį grožį. Tačiau dėl klientų nežinojimo ar floristrų aplaidaus nerūpestingumo, o dažniausiai dėl pastarųjų neprofesionalumo, pasirenkami visai netinkami sveikinimo ar dovanojimo sprendimai.

Dažniausiai įteikiame šiaip gėles: rožes, eustomas, gerberas, lelijas. Tai paprastai gėlės ilgais stiebais ir didesnis jų kiekis, visai „užgožia“ sveikintoją (ypač moterį) bei nedera prie vakarinių aprėdų. Ir jau visai vulgariai atrodo, kai įteikiamos gėlės net neparuoštos pardavimui, nenuvalytais, rankose besitrinančiais lapais, spygliais, transportinėse pakuotėse, netinkamai surištos su plastiko kaspinais, „pripuoštos“ kičo tinklais ir palmių plaušo skiautėmis ar visaip kitaip apkaišytos.

Veikiausiai pirktos didmeninėje bazėje ar pakelės kioskelyje. Bet ten, pakelėje, ar turguje juk neieškojome laikrodžio ar vėrinio, ir kojines pirkome žinomo prekinio ženklo...

O pagal iki skausmo žinomus klasiko žodžius: žmoguje viskas turi būti gražu...Drįsime papildyti: ir gėlės jo rankose taip pat. Kur dingo teisingas sveikinimui skirtų gėlių kūrinys – spirale surištų gėlių puokštė? Reikiamo dydžio, iš įvairiausių smulkių ir stambesnių žiedų, pilnavidurių ir atvirų, derančių spalva ir kontrastuojančių forma, sukomponuota į jaukų, pilną kvapų ir vėsos kupolą, iš visų pusių žavų ir spalvingą, turintį išraiškingą profilį, pabrėžiantį ir iškalbingai bylojantį apie gėles įteikiantįjį, tinkantį prie dovanojančiojo aprangos stiliaus savo spalva ir žiedų faktūra (...).

Žodžiu, sukurta profesionalo su meile ir išmanymu. Ši puokštė bus nepakartojama, kurta Jūsų progai, tik šiam gyvenimo atvejui ir kai ji patogiai „įsitaisys“ jūsų rankoje, jausite, jog laikote išmintingą, gražuolį sveikinimo sąjungininką, padėsiantį tai padaryti geriausiai...

Patikėkite. Pabandykite. Jums tikrai liks neišdylantis sveikinimo gėlėmis džiaugsmas...Ir gauti tokias puokštes tikrai įstabu, juk kiekviena vis kitaip nuostabi. Ir bet kuri iškilmė bus puošni nuo puikių sveikinimo puokščių, jaukiai sumerktų žemose vazose, leidžiančių žvelgti į spalvingas jų sferas tarytum į žydrąją planetą iš kosmoso...

Nusprendę už grožį kovoti grožiu ir taip populiarinti puokštes, floristai susirinkimo dieną surengė dekoratyvinio stiliaus spiralinių puokščių parodą, kuri, manome, patvirtino susirinkime priimto sprendimo - grąžinti į rinką tikras puokštės vertybes - teisingumą.

Esame atviri kritikai, pasiūlymams, galbūt patarimams, geriems ar blogiems komentarams. Juk visų mūsų skonis ir grožio supratimas skiriasi. Tačiau tikime, kad žmogus, pamatęs, kas išties yra gražu, vėliau bus reiklesnis gėlėms, kurias perka, ir puokštėms, kurias dovanoja.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!