Juk kiekvienas vaikas iš mamos tikisi visko, kas geriausia: saugumo, meilės, šilumos. Ir kiekviena mama turėtų vaikams tai suteikti. Tačiau mamos, gąsdindamos savo vaiką, ne tik suteikia jam nemalonių išgyvenimų, bet ir rizikuoja suardyti ryšį su savo vaiku, nes pastarasis gali nebepasitikėti ja, prarasti saugumo jausmą, būti sutrikęs, nes nebežinotų, ko iš mamos tikėtis. Gąsdinimas gali sutrikdyti net vaiko miegą, iššaukti įvairias baimes, nemalonias asociacijas, kurios sąlygotų vaiko elgesio adekvatumo pokyčius. Kartais gali užtekti vieno smarkesnio išgąsčio ir vaikas gali pradėti mygčioti ar šlapintis naktimis. Ir tai visa ne juokinga!

Gyvenime vaikas ne kartą susidurs su situacijomis, kurios sukels baimę, tad kam dar dirbtinai sukelti jam stresines situacijas? Mes, suaugę, turintys nemažą patirties bagažą, valdytume situaciją ir iš šitokio pokšto smagiai pasijuoktume, bet vaikui, kuris dar tik pažįsta pasaulį ir jame vykstančius reiškinius, tai naujas iššūkis, kuriam įveikti jis neturi reikiamos patirties.

„Facebook“ yra terpė, kur žmonės dalinasi panašiais videoįrašais ir labai graudu matyti, kad nemaža dalis žmonių pamėgsta ar net juokiasi iš panašių vaizdo įrašų. Greičiausiai jie net nepagalvoja, kaip jiems atrodytų, jei tai būtų jų vaikas ar anūkas, o kažkokia auklė jį taip gąsdintų. Be abejo, yra liūdinčių ar besipiktinančių tokiu mamos akibrokštu. Džiugu, kad yra dar žmonių, suprantančių, jog kuo daugiau pozityvesnių emocijų bus vaiko gyvenime, kuo draugiškesnė jam bus aplinka, o ypač artimiausi šeimos nariai, tuo jis augs psichiškai stabilesnis ir laimingesnis. Tad būtina stiprinti abipusį ryšį, dalinantis tik maloniais išgyvenimais. O susidoroti su nemaloniais potyriais vaikas mokysis natūraliai susidūręs su jais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.