Esu kelioms dienoms grįžusi į Lietuvą. Pirmadienį važiavau Antakalnio gatvėje ir pamačiau vaizdelį: maždaug 3-ejų metų berniukas, avintis naminėmis, pliušinėmis šlepetėmis judrioje sankryžoje vienas spaudė šviesoforo mygtuką ir pradėjo eiti per gatvę dar važiuojant mašinoms! Tiesiai man priešais mašinos nosį.

Aš sumišusi sustojau, kiti važiavo toliau. Vaikas padarė kelis žingsnius atgal ir išsitraukė savo lytinį organą tiesiog gatvėje! Ir po truputį pradėjo vėl eiti į priekį (mašinos važiuoja toliau, žmonės sau ramiai ėjo pro šalį). Aš iššokau iš mašinos ir nuvedžiau jį ant šaligatvio. Jis man pasakė, kad mama namie, o jis išėjo į lauką pasivaikščioti.

Vaiko rankovė buvo šlapia iki peties ir jaučiau šlapimo kvapą. Vaikas buvo aprengtas tvarkingai, nepasirodė nepasiturintis. Paklausiau, ką mama veikė, kai jis išėjo, ar miegojo, jis atsakė, kad ne. Padariau prielaidą, kad neturetų būti prisigėrusi. Žodžiu, iškviečiau policiją! Laukėm geras 25 minutes. Berniukas buvo labai draugiškas, žaidėme, kalbėjome, vaikštinėjome.

Atvažiuojant policijai, pasirodė ir jo mama horizonte. Vaiką atidaviau ir nuėjau į mašiną. Pasivijo vienas policininkas ir labai greitai atėjo kitas. Mama nutempė grubiai vaiką namų link. Į mano klausimą kas bus toliau, policija atsakė, kad nieko nebus. Net jokio akto nesurašė ir ją paleido. Pasakė, jog jokie vaikų teisių apsaugos organai netikrins šeimos ir niekas nieko nedarys. Taip pat, kad ši šeima yra gerai jiems žinoma ir jie patys asmeniškai yra važiavę pas juos ne kartą girtų konfliktų spręsti su ta mama ir vaiko patėviu!

Policininkai labai piktinosi, nes daugiausiai ką gali padaryti pagal galiojančią tvarką, tai tik mamai baudą skirti ir viskas. Guodėsi, kad visi iškvietimai susiję su vaikais yra tik policijos darbas, jokie socialiniai darbuotojai nėra prijungti prie tokių iškvietimų ir t.t. Kadangi vaikui nieko nenutiko, dėl to nėra jokios priežasties ką nors daryti. Ir piktinosi, kad jei kas būtų užvažiavęs ant vaiko arba jis būtų sužalotas, tuomet subėgtų visi – ir socialinės tarnybos, ir žurnalistai ir t.t. Tada būtų dirbama su šia šeima, o tokio tipo ivykis, vaikų teisių apsaugos sistemai nerūpi ir išvis niekam nerūpi ir nėra atsakingų!

Tad kaip čia išeina, pasakykite? Dar kalbantis su policininkais, pamačiau mamą stovinčią prie laiptinės durų, kalbančią telefonu, o vaiko vėl šalia nėra. Vadinasi, vėl paliktas kažkur be priežiūros! Policija dar pridūrė, kad yra Lietuvoje įstatymas, kuriuo remiantis vaikas iki 11-ikos metų negali būti lauke be suaugusiojo priežiūros! Įstatymas yra, o jo vykdymo tvarkos nėra!

Žodžiu, aš „apakusi“, apstulbusi, šokiruota! Paskui triūbija visa žiniasklaida, kad vaiką užsmaugė, nuskandino tualete, sumušė ir t.t.

Kas kaltas? Tėvai nevispročiai ar sistema neveikianti? Paskui tokie žmonės važiuoja į užsienį, kur iš jų atimami vaikai ir jie skundžiasi neva nieko jiems nedarė, o jų atžalas atėmė. Ta mama dar ir grasino vaikui, paimdama jį iš mano rankų! Siaubas! Ir visiems vienodai rodo, kol atseit vaiko fizinei sveikatai nieko neatsitiko!

Štai kaip yra Lietuvos valstybėje saugoma vaikų gerovė! Socialinių reklamų visame mieste prikabinta! Gėda!

„Ačiū“ jie man už pilietiškumą pasakė! O kas is to pilietiškumo, jeigu rytoj vėl tas vaikas bastysis neprižiūrimas gatvėmis?

Kai paskambinau 112, operatoriai net nepasidomėjo, ar vaikas išsigandęs, ar nesimato sumušimo ar pažeidimų žymių ir kt. Jiems mano vardas ir vaiko rūbų spalva rūpėjo labiau nei 3 - ejų metukų vaiko, besibastančio gatve būsena! Tačiau tai tik smulkmenos palyginus su tuo, ką aprašiau!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į Lietuvos policiją, prašydama patvirtinimo, ar buvo užfiksuotas toks įvykis, kai moteris skambino dėl Antakalnyje vakare rasto pasimetusio vaiko.

Lietuvos policijos komunikacijos specialistas Paulius Radvilavičius patvirtino, kad toks įvykis užfiksuotas, tačiau, pasak jo, vaikas nuklydo į gatvę ne išėjus jam iš namų, bet mamai nematant išlipo iš automobilio.

Paklaustas, ar minėto vaiko šeima yra įtraukta į rizikos grupę, jis atsakė, kad tokios informacijos neturi. Mažylis buvo sėkmingai grąžintas mamai ir baisios istorijos šioje situacijoje nėra.