Situacija paprasta: kodėl kol kas nesiruošiu visam laikui grįžti į Lietuvą? Dėl gyvenimo kokybės. Galiu papasakoti trumpą istoriją. Aš gyvenu ir dirbu Norvegijoje, statybose. Viskas paprasta ir lengva, niekas ant sprando nesėdi, niekada niekas nėra išsakęs kokio nors priekaišto ar nepasitenkinimo dėl darbo tempo, kokybės, žodžiu, viskas puiku.

Mano mergina dirba ir kol kas vis dar gyvena Lietuvoje, Kaune. Ji – pradinių klasių mokytoja vienoje pradinėje mokykloje. Šią vasarą liepos mėnesį ji buvo pas mane, Norvegijoje, atostogavo ir grožėjosi gamtos vaizdais, o aš dirbau. Kai mano pažįstamas norvegas sužinojo, kad mane lanko atvažiavusi draugė, paklausė, ar nenorėtų ji kelias dienas padirbėti, sutvarkyti jo namų. Draugė sutiko ir darbą atliko puikiai. Tuoj sužinojo ir kiti norvegai, kad yra žmogus, galintis padirbėti, tai ji liepą dirbo gal 65 valandas, apie 10 darbo dienų, o užsidirbo 890 eurų. Gavo atlygį, sėdi ir sako: „Lietuvoje kasdien dirbu mažiausiai po 8 valandas mokykloje, dar kelias valandas grįžusi iš mokyklos – namie tikrinu vaikų namų darbus ir per mėnesį uždirbu 412 eurų. Norvegijoje per 10 dienų uždirbau daugiau nei Lietuvoje dviejų mėnesių algas kartu sudėjus.“

Tai apie ką ir kalbėti? Galvoje sukasi tik viena mintis – greičiau išvažiuoti.

Man pačiam teko 2011 m. grįžti į Lietuvą, dirbti. Pusę metų dirbau vienoje Kauno įmonėje vairuotoju, kol nesusirgau ir nenuėjau į savo polikliniką. Sako: „Ei, vyruti, esate nedraustas.“ Pasakiau, kad dirbu oficialiai, moku mokesčius, o man atsakė, kad nežino, ką aš dirbu, bet sistemoje buvau įrašytas kaip bedarbis ir socialiai nedraustas ar kažkas panašaus. Paskambinau savo darbdaviui, išdėsčiau situaciją, pasakiau viską, ką galvoju apie jį, jo kontorą ir pasakiau „Ate“.

Manau, į Lietuvą negrįš nė vienas, kol nebus mokamas tikrai padorus atlygis už darbą ir kol darbdavys vaikščios nosį užrietęs prieš savo darbuotojus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome Jūsų, lietuvių, gyvenančių svetur, pasidalyti – kokia alga ir darbo pozicija priviliotų jus vėl įsikurti tėvynėje? Kiek ir už kokį darbą gaunate svetur? Rašykite pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigrantas“ ir pasidalykite savo patirtimi, išreikškite nuomonę!