Jos branduolį sudaro žmonės, dažniausiai turintys menką išsilavinimą arba išvis be nuovokos, kas tai yra ir kam žmogui reikalingas bent jau vidurinis išsimokslinimas.

Labai dažnai šioje bendruomenėje sužinai apie žmones tokių dalykų, kurių jie turbūt apie save ir patys sapnavę nėra. Beje, esu sutikęs ne vieną klajojantį lietuvį, kurio patirtis ir idėjos tikrai praverstų ne vienai Lietuvos įmonei, sėkmingam verslui vystyti, bet jų žodyne žodžiai „grįžti į tėvynę“ neegzistuoja, nes jiems skaudu dėl apie juos suformuotos nuomonės.

Iš Lietuvos apie save (emigrantą) girdi, kad neva išvažiavo tik silpniausi, nesugebėję įsitvirtinti vietinio kapitalizmo sąlygomis... Tai labai skaudina, nes panašu, kad tai labai paranki tema kai kuriems parlamentarams, tik taip sugebantiems maskuoti savo nemokšiškumą, kovojant su šiuo reiškiniu.

Patikėkit manimi, tie emigrantai, kurie grįžę giriasi savo užimamomis pareigomis, gaunamomis didelėmis pinigų sumomis, tai daro ne todėl, kad Lietuvoje likusius laiko prastesniais, o tik todėl, kad pateisintų savo kaip emigranto egzistenciją. Jis to tikrai nedarytų, jei Lietuvos politikai kovotų su emigracija, nežemindami emigravusių žmonių, tarp jų – ir jų motinų ar brolių, nepritapusių savoje žemėje, o vieną kartą drąsiai ištartų: „Taip, mes padarėme klaidų, bet dirbkime išvien, kad Lietuva vėl būtų viena šalis, vienoje žemėje“.

Be abejo, tai tik utopija...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kviečiame išvykusius, grįžusius, gyvenančius Lietuvoje pasidalinti savo patirtimi ir istorija.

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigracija“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: