Norvegijos dienraštis „Dagbladet“ visai neseniai paskelbė, kad lietuvių daromi nusikaltimai jų šalyje kelia grėsmę nacionaliniam saugumui ir gaujų tinklas vis labiau plėtojasi. Kiti laikraščiai irgi perspausdino tą straipsnį. Lietuviai pradeda pirmauti pagal nusikaltimų skaičių. Tai jau vienas rimtesnių pareiškimų, atrodo, norvegai nebenori taikstytis prie imigrantų, keliančių netvarką jų šalyje. Lietuviai jau pirmauja pagal deportacijų iš šalies skaičių. Teigiama, kad imigrantai pradėjo plūsti po 2008 metų krizės. Norvegijoje lietuviai užima septintą vietą pagal atvykėlių skaičių, o tai labiau atkreipia dėmesį, negu tarkim, Jungtinėje Karalystėje.

Jungtinėje Karalystėje mūsų tautiečius iš dalies „užgožia“ kaimynai lenkai, ten jie laikomi atpirkimo ožiais ir jų ten yra daugiau, iš tikrųjų jie padaro daugiau nusikaltimų. Išties britams didesnes problemas kelia rumunų ir ne Europos Sąjungos šalių imigrantai. Tačiau nusikalstamumo dešimtuke mes esame pakankamai aukštoje vietoje, dėl ko vertėtų susirūpinti. Didžiąją dalį nusikaltimų sudaro pavieniai - tai vairavimas išgėrus, žmogžudystės išgertuvių metu, sukčiavimas pašalpų sistemoje, tiesiog visa ta atsivežta „kultūra“. Dėl vairavimo išgėrus – tai didelė problema, kurią britai jau beveik buvo sutvarkę, tačiau po 2004 (Lietuvos įstojimo į ES) atsikėlus lenkų, lietuvių „kolonijoms“, tie mastai išaugo ir ganėtinai smarkiai, atsižvelgiant į užsieniečių skaičių.

Laikraščių antraštėse nuolat skelbiama, kaip užsienio lietuviai žudo sugėrovus, tačiau tai Lietuvoje atrodo nieko naujo. Visai nesenas atvejis, kai Britanijos spauda vadino lietuvį didvyriu, mėginusiu sutabdyti plėšiką, o vėliau pats lietuvis mirtinai sumušė tautietį.

Lietuvių pamėgtos šalys turi galingas socialinės apsaugos sistemas, kurios teikia daug didesnę paramą, negu Lietuvos, tai kaip gi jiems nepasinaudojus tokia proga? Juo labiau Britanijoje yra šeimų, kurios karta iš kartos gyvena socialiniuose būstuose, išlaikomi valstybės pinigų. O jei dar pavyksta pasukčiauti ir „pasidaryti svariukų, pro šalį“ tai kodėl gi jie tuo nepasinaudos?

Nusikalstamų susivienijimų yra susiformavę ir JK, ir Norvegijoje, puikiai pagarsėjo atvejis, kai lietuviai Bostone susisprogdino savo degtinės fabrikėlį, o Norvegijoje ir Suomijoje (į ją tiesiog užklystama) siaučia butų plėšikų ir mašinvagių gaujos.

Nepamirškime ir paties įvaizdžio. Nuo bendro tautos įvaizdžio gali priklausyti ar gausi darbą, ar ne, ir kaip į tave žiūrės kaimynai. Geroji pusė – lietuvius dar gelbsti darbas, kadangi jie darbdavių vadinami gerais darbuotojais. Ko nepasakysi apie daugelį lenkų, dėl kurių pilna skundų. O Norvegijoje už lenkų nepasislėpsi. Deja, Norvegijoje jau kyla diskusijos, ar verta lietuvius įdarbinti.

Tas sudarytas blogas įvaizdis gal ne vienam jau pakišo koją, o jei ne – tai dar pakiš. Kaip ir sakiau, galime nusivažiuoti net iki teisinių apribojimų, neskaitant piktų šūksnių gatvėje, traukinyje ar diskriminacijos darbe. Žmonės nenorės į darbovietę įsileisti asmens, kuris galbūt girtauja, „kaip ir visi tie“, ir/ar yra linkęs į nusikalstamumą. Dabar dar neaišku, kaip tą problemą sustabdyti, o apie tokių tautiečių perauklėjimą nėra net kalbos. Kodėl mes turime būti linksniuojami prie pačių blogiausių?

Viltis, žinoma, yra. Štai, vienas emigravęs lietuvis Norvegijoje įdavė keletą banditų tautiečių, pas kuriuos policija rado nemažai vogto dyzelino ir vogtų daiktų. Taip ir reikėtų daryti visiems, tai reikštų, kad mums ne vis vien ir ne visi lietuviai yra emigravę nusikaltėliai, tik ir žiūrintys, ką apvogt ar nuvaryt. Kaip sakoma, kad lietuviai norvegams, kaip ir britams, atrodė sąžiningi ir darbštūs žmonės, tačiau po straipsnių spaudoje, įvaizdis susipurvino, o jį išvalyti nebus lengva.

Pabaigai tegaliu pasakyti, kad be šitų įsisenėjusių problemų atsiranda vis daugiau naujų. Jungtinėje Karalystėje į lietuvius mažiau kreipiama dėmesio, todėl galima sakyti, kad tai ne problema, o Norvegijoje įtampa auga, ją jau reiktų slopinti, nes vis dažniau afišuojami lietuvaičių „žygdarbiai“. Nežinau, koks straipsnis pasirodys rytoj ar poryt, bet įtariu, kad tikrai ne geresnis.

Toks emigrantų įvaizdis smarkiai kerta valstybės ir tautos reputacijai ir galime nusiristi iki nekenčiamos Rumunijos lygio. Kodėl nebesigirdi ir ar išvis kada nors buvo sakoma kas nors gero apie lietuvius svetur? Deja, nebegalima sakyti, kad smurtas ir girtavimas yra SSRS palikimas, nes jau išaugo nauja, neišsiskirianti karta. Reiktų rimtai peržiūrėti ar visuomenės auklėjimas bent kažkiek pasikeitė, nes iš didvyrių lengvai galima virsti žudikais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!