Gyvenime buvau išsikėlęs kelis iššūkius ir jie mane apvertė aukštyn kojomis. 100 dienų keliavau be pinigų, bandydamas užkariauti pasaulį, 100 dienų eksperimentavau nevalgydamas mėsos, 100 dienų atsisakiau alkoholio ir taip pat 100 dienų nerūkiau. Pabandęs taip ir likau atsisakęs šių blogybių, bet pats pirminis mano noras buvo atsisakyti didžiausio nuodo, dar vadinamo baltąją mirtimi.

Visada norėjau, bet niekada neišdrįsau, nes, kaip ir daugelis, grėsmės cukruje įžvelgiau mažai. Nors informaciją apie cukraus kiekį maisto produktuose girdime nuolat, bet man, kaip ir daugeliui, tai pro vieną ausį įeina, pro kitą išeina. Tokie jau mes: kol viskas gerai, apie bloga net negalvojame. Bet užtenka pamatyti/pajusti skirtumą ir mūsų galvoje kažkas apsiverčia, kažkas mus sukrečia ir priverčia priimti sprendimus.

Todėl, jei bijote, o bijote bandyti patys, aš galiu būti Jūsų veidrodžiu ir parodyti, kas atsitiks, kai iš cukraus fano atimamas jo įsivaizduojamas energijos šaltinis. Jei norite matyti mano agoniją, matyti, kas su manimi vyks, būti viso to dalimi ir prisidėti prie to, kad sužinotume cukraus paslaptį, pasidalinkite ir palaikykite. Aš be jūsų nevažiuosiu. Projektą pradėsiu prie įrašo pridėtai nuotraukai sulaukus 1000 patiktukų (po įrašo pasirodymo nuotrauka surinko daugiau nei 1100 „like'ų“ – DELFI).

O dabar apie viską plačiau:

- Kiek Jums cukraus į arbatą?
- Tris.
- Oho, kiek daug.

Taip, trys šaukšteliai cukraus arbatą paverčia saldžiu gėrimu, atimdami tikrąjį jos skonį, bet ar kada susimąstėt, kad tie trys šaukšteliai yra tik lašas jūroje? Ar tikrai griebtum 0 proc. riebumo jogurtą (o atrodo, taip sveika!), jei šalia jo būtų padėti 4 gabalėliai cukraus? Rekomenduojama cukraus norma vyrui yra apie 40 gramų (10 arbatinių šaukštelių), moterims – 28 gramai (7 arbatiniai šaukšteliai) ir tai yra taip mažai, nors suvalgius tai per kartą, matyt, tikrai norėtume išsivemti.

Taip, vieno cukraus daug nesuvalgysi, bet cukrus slepiasi visur, kur tik gali slėptis ir tai pastudijavęs supranti, kad rekomenduojamą normą, mes sudorojam jau prie pusryčių stalo ir visa likusi diena – tik nereikalingo nuodo kišimas į save, o tai tikrai galime vadinti „žudau save iš lėto“.

Aš toks žmogus, kad maistą vertinu ne pagal sveikumą, o pagal tai, ar jis man skanus, tad realiai daug nemąstau, o imu tai, kas mano širdį daro laimingą, bent aš taip galvoju, ji, matyt, atsakytų kitaip. Tad pristatau savo eilinės dienos valgiaraštį, apskaičiuodamas nuokrypį nuo rekomenduojamos 40 gramų cukraus normos dienai.

Pusryčiai

Rytas prasideda sausais pusryčiais užpiltais šlakeliu pieno, didele stikline vaisių sulčių (iš pakelio) ir aišku, pabudinančia kava su keliais šaukštukais cukraus. Nuo vaikystės niekaip negaliu atsisakyt sūrelio aplieto šokoladu. Mažas ir nekenksmingas skanėstas. Atrodo, pakankamai padorūs pusryčiais, bet perskaičius aprašymus ant pakuočių norisi griebtis už galvos.

Sausi pusryčiai („Kelloggs Frosties“ dribsniai) 50 g. = 18 g cukraus
Sulčių stiklinė 200 ml = 20 g cukraus
Sūrelis („Pasaka“) = 30 g cukraus
Pienas dribsniams = 6 g cukraus
Ir, aišku, kava su pienu = 10 g cukraus
Iš viso: 84 gramai cukraus (21 šaukštelis)
Du kartus viršijau normą, dar neišėjęs iš namų.

Priešpiečiai

Prieš pietus mėgstu suvalgyti vaisių, kuriuose labai daug cukraus, bet vadinkime jį sveiku ir todėl aš jo tiesiog neskaičiuosiu, bet be vaisių, aš visada suvalgau vaflių su arbata. Šiandien vėl nusipirkau ir išsižiojau pamatęs, kas tuose nepiktybiškuose vafliuose slepiasi.
Vaisiai = „geras“ cukrus.
Vafliai = 32 g cukraus.
Arbata = 12 g cukraus
Iš viso: 44 g cukraus (11 šaukštelių)

Pietūs

Nemėgstu šilto maisto, tad pietums man labai dažnai tenka valgyti grūdėtą varškę, kokį nors vieną kitą vaisių, bandelę ir, prisipažinsiu, dienos be „Coca-colos“ buteliuko senokai neatsimenu.

Grūdėta varškė, 200 g pakuotė = 28 g cukraus
Dvi bandelės su džemu = 15 g cukraus
„Coca-colos“ buteliukas = 53 g cukraus
Iš viso: 96 gramai cukraus (24 šaukšteliai)

Pavakariai

Paskutiniai pavakariai buvo jogurtas su agrastais ir kažkoks maistingas batonėlis su įvairiomis sėklomis ir dar kažkuo. Stiklinė vandens ir vėl stiklinė sulčių.

Jogurtas = 27 g cukraus
Maistingas batonėlis = 26 g cukraus
Sulčių stiklinė = 20 g cukraus
Iš viso: 73 gramai cukraus (18 šaukštelių)

Vakarienė

Mano vakarienė prasideda iškart po pavakarių ir, deja, tęsiasi iki pat miego. Pavyzdžiui, vakar mėgavausi „springrollsais“ (rytietiški daržovių suktinukai – DELFI), kurie, sakykim, cukraus turi mažai, bet po jų pasimėgavau arbata su tortu. Kiek pavirškinau ir „susileidau“ porciją ledų, o žinodamas, kad teks darbuotis iki išnaktų, viską užpyliau energetiniu gėrimu.

„Springrollsai“ su padažu = 15 g cukraus
Arbata ir tortas = 25 g cukraus
Ledai = 23 g cukraus
„Red Bull“ = 35 g cukraus
Iš viso: 98 gramai cukraus (24 šaukšteliai)

Tad prabėgus dienai jaučiuosi puikiai, kaip ir visomis kitomis dienomis, o tuo labiau laimingas, nes sotus ir sotus tuo, kuo norėjau būti sotus. Bet susumavus viską, mane išmušė saldus, lipnus prakaitas. 395 gramai cukraus! Arba beveik 100 šaukštelių per dieną!

Normą viršijau 10 kartų, net nesistengdamas, o jei suskaičiuotume dieną, kai sukertu kilogramą saldainių, kai išgeriu kibirą gazuotų gėrimų, bandydamas atsivėsinti, ką kalbėti apie didžiųjų švenčių nuodėmes prie stalo? Sėdžiu, žiūriu į skaičius ir suprantu, kad gal geriau iš viso nieko nevalgyti, nes atsisakius maisto su cukrumi, prekybos centrų lentynose, liktų viso labo 20 proc. to, ką galėčiau valgyti ir tilpti į tas absurdiškai mažas normas. Tad, jei pasiruošę keliauti kartu, spauskit „Like“ ir pradedam!

P. S.: filmo apie cukrų žiūrėti nesiūlykite, nes tai padarysiu pasibaigus 100 dienų be cukraus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate išbandę tokį ar panašų eksperimentą? Lauksime Jūsų įspūdžių el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nuomonė“.