Visų pirma, nesu iš tų abiturientų, kurie nesimokę tikisi stebuklo ir aukščiausių rezultatų. Priešingai – anglų man buvo vienas svarbiausių egzaminų, į kurį dėjau visas viltis ir tikėjausi pasirodyti kuo geriau.

Šiam egzaminui ruošiausi labai ilgai, o ir nemanau, kad nesu gabi – IELTS egzaminas mano žinias įvertino 8 iš 9. Tačiau ties tuo nesustojau ir kiekvieną dieną atsakingai skyriau pasiruošimui brandos egzaminui.

Šių metų egzaminas ir NEC elgesys nepatenkino mano lūkesčių ir tik dar kartą parodė, jog švietimo sistema Lietuvoje stengiasi žlugdyti būsimus studentus. Jokiu būdu neminiu paties egzamino sunkumo. Skaitymo, rašymo užduotyse tikrai neradau nieko naujo. Tačiau ketvirtoji klausymo užduotis sukėlė diskusijų bangą tarp visų šalies abiturientų. Esu dariusi daugybę klausymo užduočių, atitinkančių aukštesnį lygį nei reikalauja mokymosi programa, bet dar niekur nesu girdėjusi tokio tempo, kaip kad paskutinėje klausymo užduotyje šių metų valstybiniame egzamine.

Buvau pasiruošusi susitaikyti su viskuo, kadangi jau nieko pakeisti nebegaliu. Bet negaliu leisti sau tylėti ir neprabilti visų bendraamžių vardu, kai pats NEC įkėlė valstybinį egzaminą, kuriame ketvirtoji užduotis yra akivaizdžiai lėta ir nėra ta, kuri buvo pateikta laikiusiems.

Greitis nuo buvusio egzamine skiriasi lyg diena ir naktis. Nenoriu daryti išvadų apie nešvarų egzaminų centro darbą, ketinimus ar norus, tačiau jaučiu būtinybę pasidalinti tokiu atradimu, kuris yra be galo negražus mūsų, besistengusių, besimokiusių visus metus šiek tiek kitaip, atžvilgiu. Didžiausias klausimas taip ir lieka – kodėl įrašytas įrašas yra toks, kaip ir buvusių egzaminų – normalaus tempo. Tačiau mums egzamino patalpoje teko susitaikyti su visiškai nauju dalyku ir greičiu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja NEC atstovė Asta Ranonytė

Kaip ir ankstesniais metais, kaip ir po kitų įvykusių brandos egzaminų, Nacionalinio egzaminų centro interneto puslapyje yra paskelbta užsienio kalbos (anglų) valstybinio brandos egzamino užduotis (http://www.nec.lt/625/) ir jos įrašai.

Patvirtiname, kad NEC interneto svetainėje paskelbtas tas pats užduoties įrašas, kuris buvo naudojamas ir egzamine.

Užduoties įrašas egzaminui buvo tiražuojamas (dauginamas) iš to paties kompaktinio disko, iš kurio buvo paskelbtas ir įrašas interneto svetainėje.

Gavus užklausą dėl egzamino vykdymo metu naudoto įrašo trukmės ir viešai paskelbto įrašo trukmės, atlikome iš egzamino vykdymo centrų gautų ir atsitiktinai atrinktų kompaktinių diskų įrašų analizę.

Patvirtiname, kad visų keturių klausymo užduoties dalių įrašų trukmės yra identiškos. Atitinkamai pirmosios dalies – 9 min. 08 sek., antrosios – 6 min. 23 sek., trečiosios – 5 min. 52 sek., ketvirtosios dalies – 6 min. 52 sek.

Todėl prielaida, kad egzamino metu įraše skambėjusių įrašytų balsų kalbėjimo tempas arba pauzės galėjo būti skirtingos, yra nepagrįsta.

Dvyliktokai, pasidalinkite, kaip jums sekėsi? Ar patyrėte tokių pačių nemalonumų? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Anglų egzaminas“ arba spauskite apačioje.