Tampa populiaru užsisakyti savaitgalį kokiame nors kurorto viešbutyje, pasimėgauti vandens malonumais ar masažo procedūromis, nueiti paslidinėti, o po tokios įsimintinos dienos vakarėjant užsisakyti apžvalginį skrydį miesto apylinkėse. Nemėgstantys skraidyti ar ieškantys pigesnio varianto, gali tiesiog ramiai pasivaikščioti sutvarkytu Vijūnėlio parku. Nuostabu!

Tiesiog maloniai stebina, kaip miestas sugebėjo rasti sekmės formulę, padėjusią iškilti Vandens atrakcionų parkui, viešbučiams, perkvalifikuotoms gydykloms, slidinėjimo trasai, naujam tiltui, „One“ nuotykių parkui, tarptautinius standartus atitinkančiam stadionui.

O kur dar sutvakytos ar tvarkomos gatvės, parkai ir t.t. Pastaruoju metu įvažiavus į Druskininkus gal ir atsikreipia dėmesys į Veisiejų gatvėje stovinčią techniką bei rausiamą šaligatvį. Taip pat galima sutikti, jog poilsiautojas, šią vasarą panoręs pasivaikščioti Nemuno pakrante šalia Grožio šaltinio, tikrai neras estetinio vaizdo. Tačiau sunerimti dėl išraustų šaligatvių pernelyg nereiktų. Projektų įgyvendinimo patirtis rodo, jog po kelių mėnesių viskas bus idealu.

Tačiau visgi ir Druskininkuose pasitaiko išimčių. Bet pirmiausia apie sėkmės formulę. Dauguma miesto projektų yra efektyviai įgyvendinami pasitelkiant tris svarbius organus: ES paramos fondą, aktyvią miesto savivaldybę bei privačius investuotojus. Būtent šis tandemas bei įvardijamas savivaldos narių noras bendradarbiauti, išklausyti pasiūlymus, kartais patiems imtis iniaciatyvos, ar perleisti pavyzdžiui niekam nereikalingos sanatorijos teises dėdėms, turintiems bankuose sąskaitų su pažadais ją pritaikyti visuomenei ir tampa sėkmės formule. Pasirodo, ir krizės metu su gerais norais pinigų gali atsirasti.

Sėkmė yra sėkmė, tačiau ir čia pasitaiko išimčių. Nekalbu apie tokius projektus ar rekonstrukcijas, kurios dar laukia savo eilės (galbūt Nemuno sanatorija?). Kalbu apie styrančius pamatus, didžiulius užmojus, tačiau greitai sugriuvusius planus, pasibaigusius pinigus bei paliktus mūrinius blokus. Tokius statinius išskirčiau du.

Pirmasis stovi pačioje Druskininkų širdyje. Einant Vilniaus gatve negali nepastebėti dešinėje pusėje aptvertos teritorijos, ant tvoros suklijuotų paveikslų, kaip viskas turėjo atrodyti, bei styrančio pirmojo iš 7 projekto „Saulės sonata“ pastatų. Apskritai apie konkretų vaizdą ten aišku anksti kalbėti, tiksliau būtų pavadinti kyšančiomis namo konstrukcijomis.

Praėjusį savaitgalį (rugpjūčio 27 d.) Druskininkams švenčiant kurorto uždarymo šventę „Vasaros aidai“, paklausiau praeivių, kaip jie vertintų „Saulės Sonatos“ projektą bei jos statybų sustabdymą. Galbūt mano pašnekovai buvo pernelyg konservatyvus, tačiau dauguma lyg susitarę tikino labai besidžiaugę, kad nėra tęsiamos statybos. Parko apsuptyje „Saulės sonatos“ architektūra išties būtų darkiusi vaizdą. O dabar tiesiog gaila, kad likusios statybų užuomazgos darko miesto centro vaizdą.

Dar vienas projektas, turėjęs tapti ne mažesne sensacija nei Slidinėjimo trasos, taip pat stagnacijoje. Tai Sportininkų rengimo ir reabilitacijos centras. Užmojai buvo ir yra dideli: uždaras plaukimo baseinas su sąlygomis rengti varžybas, teniso kortai, lengvosios atletikos aikštė, futbolo maniežas, atskiros futbolo, krepšinio treniruočių aikštės, retinto oro patalpos, mokslo medicinos ir reabilitacijos centras ir dar daug kitokių dalykų.

Atrodytų įgyvendinus dar ir šį projektą Druskininkai taptų ne tik turistų mėgiama vieta, bet ir daugumos sporto šakų atstovų traukos objektu. Susidomėjimą kėlė ir aktyviai prasidėję statybų darbai. Tačiau greit bus keleri metai, kaip projekto vykdymas sustojęs. Per tą laiką, kol vyko darbai, buvo paruošta teritorija, išstumdytos žemės, pradėtas statyti pirmasis pastatas. Tačiau greitai, pasibaigus finansavimui, statybos sustojo. Kokia to priežastis?

Paminėtina, kad projektą administruoja ne miesto savivaldybė, o LR Kūno kultūros ir sporto departamentas. Ir bent šiais metais projekto tęsimui biudžete lėšų tikrai neatsirado. Suprantama, juk departamentas rūpinasi ne vienu svarbiu sporto plėtros statiniu Lietuvoje. O čia šitokių užmojų projektas! Bet visgi, gal... iš tiesų egzistuoja prieš tai aprašytoji sėkmės formulė? Ar tikrai tai tik išimtys? Laikas parodys.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!