Pačios bendrovės samdomi auditoriai kontroliuoja tik apskaitos standartų prisilaikymą ir remiasi bendrovės administracijos pateiktais skaičiais. Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba išlaidų susidarymo šaltinių ir pateiktų duomenų nekontroliuoja.

Šilumos kaina suformuojama sudėjus pastoviąsias ir kintamąsias išlaidas. Miesto taryba, Valstybinė kainų ir energetikos komisija, neatlieka pateiktų duomenų išsamios analizės ir dažniausiai tvirtinami bendrovės pateikti rezultatai. Tačiau kokiu pagrindu ir ar teisėtai susidarė šios išlaidos - niekas nekontroliuoja.

AB „Šiaulių energija“ internetinėje svetainėje nieko nerasite apie bendrovės medžiagų, žaliavų, paslaugų viešuosius pirkimus ir kitus sandorius. Nieko konkretaus apie tai nėra ir centriniame viešųjų pirkimų portale. Jei tai slepiama nuo turto savininkų, reiškia kažkas yra negerai. Tai nėra valstybinės, komercinės paslaptys. Šiauliečiai visa tai turi matyti ir analizuoti.

Šilumos kaina Šiauliuose – didžiausia tarp didžiųjų Lietuvos miestų -24,20 ct/kwh, Panevėžyje – 22,56 ct/kwh, Klaipėdoje – 21,91 ct/kwh ir niekas priežasčių neaiškina.

Šilumininkai nuolat teigia, kad bendrovės šilumos nuostoliai (kuriuos padengia vartotojai) nesiekia 20 procentų. Įvertinus pagamintos ir parduotos šilumos kiekius – pardavimas 23 procentais mažesnis. Gamybai sunaudotas kuras įtraukiamas gyventojams į šilumos kainą.

Akis rėžianti problema – šilumos praradimas šildant šiluminių trasų žemę. Pamatavus žemę virš šiluminės trasos ir šalia – trasos žemės temperatūra 32-41 procento aukštesnė.

Keliskart nepamatuotai indeksuotas bendrovės turtas nusidėvėjimui priskaičiuojama apie 6 milijonus litų, dalis kurių įtraukiama į šilumos kainą.

2009 m. bendrovė banko paskolų palūkanų mokėjo - 2,7 mln. litų. 2010 m. vartotojų skola išaugo iki 18 mln. litų. Šiaulių m. savivaldybės skola įmonei išaugo iki 12 mln. litų.

Bendrovė priversta imti paskolas iš bankų veiklai užtikrinti. Palūkanos 2011 metams didės 2,3 - 2,6 karto. O tai dar vienas pagrindas šilumos kainos didinimui.

Bendrove neprisilaiko ir temperatūrinių rėžimų. Pagal šiauliečių atsiliepimus, kai kur tiekiama perteklinė šiluma, ypač namuose kur išlaidos dalinai kompensuojamos. Kompensacijas už šildymą 2010 metais gavo 8700 šiauliečių šeimų, sumoje – 4 mln.litų.

Nors 2009 m. bendrovės pelnas – 19 mln. litų, gyventojai pratinami, kad šilumos kainą reikės didinti. Nors Klaipėdos energija, Radviliškio šiluma kainas mažina.

Beatodairiškas ir dažnai nepagrįstas šilumos kainų mieste didinimas, ne tik per didelė našta gyventojams, bet žlugdo individualią veiklą, verslo, gamybos plėtrą. Didina savivaldybės ir valstybės biudžetų išlaidas.

Šiauliečiams reikės spręsti šilumos, vandens tiekimo kainų klausimus, sustiprinant monopolinių įmonių kontrolę, per bendrovių valdymo organu.

Išslaptinti AB „Šiaulių energija“ valdybą, atkurti stebėtojų tarybą (kurios daugumą sudarytų vartotojų - gyventojų, įmonių, organizacijų atstovai), pasiekti, kad monopolinėse įmonėse būtų pilnai vykdomi įstatymai ir normatyviniai dokumentai nustatantys jų pareigas vartotojams.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!