Kitaip tariant, „Sodros“ vadovas nerausdamas pasakoja, kad štai dabar „ranka“ jau vadinama „čiumpamąja kūno atauga“, kad visiems būtų lengviau, paprasčiau ir patogiau. Ir ką tai keičia? Nieko. Taip ir eilinius varganos pensijos atvaizdavimo pakeitimo darbus užsakę ir dar metams laiko užmušę biurokratai gali tai vadinti, nors ir pensininkų medalių dalinimo sistema, esmė ta pati. Gyvenimo pabaigos horizontas niūrus kaip niekada.

Kaip ir bet kuriam kitam eiliniam piliečiui, kuris nėra Mauricas ar Nausėda, sunku numatyti, kokia bus infliacija, kaip po kokių 15-20 metų pasikeis pinigų perkamoji galia, ką bus galima nupirkti už 2 ar 800 eurų? Bet ačiū straipsniui, esmė kaip ant delno – už 30 metų darbo nusimato 250 eurų pensija. Ponai, gal juokaujat? Jau dabar man šių pinigų neužtektų susimokėti už mažytį, papildomo laisvo centimetro neturintį butą. Pala, o gal pasirinkti valgyti? Dievaži, abu variantai tokie patrauklūs, kad net sunku apsispręsti...

Gerai, sakykime, įvertinus pačią profesinės karjeros pradžią, kai ateini dirbti mokinio ar stažuotojo teisėmis, pasiekiau piką ir iki pat išėjimo į pensiją man mokėjo vidutiniškai 850 eurų atlyginimą „į rankas“. Per tą laiką mano darbdavys ir aš „Sodrai“ mokėjome apie 441 eurą per mėnesį, 5300 eurų per metus ir 159 000 eurų per 30 darbo metų. Kur tie pinigai? Kaip pažymėjo „Sodros“ vadovas, net pensijų skaičiuoklės asmeninėse paskyrose panaikintos. Matyt, kad žmonėms ne todėl, kad baisu, o visai beviltiškai nesijaustų po vadinamųjų reformų.

Kaip rašė komentatoriai, gali prireikti papildomų lėktuvų visiems emigrantams išskraidinti iš Lietuvos. Pritariu. Manau, kad žmonės bėgs į užsienį dar sparčiau, slėpsis šešėlyje, nes „Sodra“ ne tik nekelia pasitikėjimo, o aktyviai skatina mąstyti, kaip ją apeiti, nes teisingumo čia nėra ir nebus. Mintyse svarsčiau, kiek turiu santaupų kojinėje, ar ne per mažą atlyginimo dalį atsidedu juodai dienai, kiek jau turiu sukaupęs antroje pakopoje. Po trupinėlį, po lašelį, bet kažką jau sutaupiau apčiuopiamo, savo. Ir tik pabandykite šiepti į mano santaupas dantis! Ką jau ką, bet nesibodėsiu pabaidyti nuo jų!

Vaikystėje skaičiau pasaką apie tai, kad karalius girdi ne taip kaip visi žmonės – ausimis, o keliais. Suprask, kuo žemiau lenkiesi, tuo didesnio palankumo gali tikėtis. Todėl šiandien jaučiu džiaugsmą, kad sunkiai, bet įvyko šiokia tokia evoliucija. Demokratija keistai mąstančių politikos ir biurokratijos „karalių” ausis sugebėjo pakelti bent iki užpakalio, kuriam, kas nežino, juk taip patinka šiltoje vietelėje sėdėti. Susimatysime rinkimuose, keturių metų karaliai, ar ne?

O visiems kitiems likimo broliams ir sesėms linkiu savo senatve rūpintis patiems. Nes akivaizdu, kad valstybė tuo nepasirūpins.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

„Sodros“ komentaras:

Pensija nėra nekintamas dydis – ją prognozuoti galime nebent einamiesiems metams. Štai ir šį sausį pensijos visiems jau didėja 7 proc., o kitą sausį, didelė tikimybė, didės vėl.

Norėtume atkreipti dėmesį, kad nuo šių metų įsigaliojo įstatymas, pagal kurį pensijos bus indeksuojamos kiekvienais priklausomai nuo gyventojų atlyginimų fondo augimo. Trumpiau tariant – pensijos kasmet didės tiek, kiek vidutiniškai augs žmonių atlyginimai, o jų augimą didžiąja dalimi lemia ekonomikos augimas.

Kalbant paprasčiau, jeigu ekonomika augs ir dėl to kils kainos bei didės atlyginimai, tiek pat didės ir žmonių pensijos. Tai įtvirtinta įstatyme. Pagal jį vien šiemet pensijos indeksuojamos ir visiems padidės beveik 7 proc. Tad prognozuojant ekonomikos augimą 15 ar 20 metų į priekį, reikėtų atitinkamai prognozuoti ir pensijos didėjimą.

Darykime optimistinę prielaidą, kad po 20 metų vidutinis atlyginimas šalyje bus dvigubai didesnis. Žinoma, galime tikėtis, kad ūgtels prekių ir paslaugų kainos, bet ir pensijos bus indeksuojamos ir per tą laiką padidėtų dvigubai. Net jeigu ištiktų sunkmetis ir žmonių atlyginimai mažėtų, pensijos dėl to mažinamos nebus.

Kad tai realu rodo ir tas faktas, kad vien nuo 2000 metų vidutinė pensija šalyje išaugo daugiau nei tris kartus.

Taip pat nereikėtų pamiršti, kad sumokamos socialinio draudimo įmokos skiriamos ne tik pensijoms išmokėti. Tai ir privalomasis sveikatos draudimas, ir draudimas ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros, nedarbo išmokoms, kurias gauna daugelis dirbančiųjų.

Belieka paskaičiuoti, kokia suma pinigų žmogui, kiekvieną mėnesį gaunančiam vidutinio dydžio pensiją, kuri šiemet siekia 332 eurus, o ateityje bus dar didesnė, išmokama per vidutinę senatvės pensijos mokėjimo trukmę – 20 metų.