Esame dorai ir sąžiningai dirbantys Lietuvos piliečiai, mokantys visus mokesčius iki cento, labai mylintys savo šalį ir čia užauginę vaikus. Taip jau nutiko, kad mūsų vaikas gimė su tam tikromis širdies problemomis, tad nuo vaikystės varstome kardiologų kabinetų duris. Šiuo metų mūsų sūnus studijuoja užsienyje, bet vasaromis grįžta į Lietuvą padirbėti ir pabūti su šeima bei draugais. Džiaugiamės, kad užauginome žmogų, kuriam svarbi jo šeima ir jo gimtasis kraštas ir, kad tik turėdamas laiko ir galimybių jis visuomet parvažiuoja namo.

Natūralu, kad studentas, kuris tik vasarą du mėnesius gali praleisti savo šalyje, apsilanko pas gydytojus ir tvarkosi kitus reikalus. Žinau, daugelis pakomentuosite, ko išvažiavo, ir kodėl čia gydosi ir pan. Iš anksto atsakau, išvažiavo, nes mūsų švietimo sistema negali jam duoti tokio išsilavinimo, kokio jis siekia (čia žinoma jau pretenzija kitam ministrui). Gydosi, nes jis yra draustas mūsų valstybės pilietis ir kadangi mokame mokesčius Lietuvos valstybei, tikimės gauti tai, kas mums kaip valstybės piliečiams priklauso.

Taigi, nutarėme, kad reikia atlikti profilaktinius patikrinimus, tuo labiau, kad kraujo spaudimo rodikliai kelia nerimą. Gavome siuntimą širdies echoskopijai, nuo to ir prasidėjo nuotykiai. Apskambinus visą Vilnių išsiaiškinome, kad šiuo metu (vasaros laikotarpiu) širdies echoskopijos pasidaryti su siuntimu neįmanoma, mokamai, kad ir kitą dieną. Tai kam tą siuntimą gydytojas rašo? Jau supratome, kad vien echoskopijos nepasidarysime, paklausėme poliklinikoje, kada galima gauti taloną su siuntimu pas kardiologą. Čia atsakymas dar įdomesnis, nes šiuo metu net neregistruoja pas kardiologą, laukia, kada gydytoja pristatys talonėlius rugsėjo mėnesio registracijai. Mokamai, prašome, po savaitės.

Labiausiai nustebino, kai viena klinika įvardino, kad nemokamas kvotas turi tik tiems kam virš 40 metų, pagal programą... O ką daryti tiems, kuriems tik 20 ir echoskopija reikalinga tam, kad įvertintų, kokia šiuo metu paciento būklė, nes jis serga nuo gimimo?

Gerb. Ministre, atsakykite man į klausimą, kodėl šiuo metu veikianti sistema pas gydytojus specialistus mokamai užsiregistruoti leidžia nors ir kitai dienai, o nemokamai eilės reikia laukti du mėnesius. Nors turiu pastebėti, gydytojas ar mokamai priima pacientą, ar ne, vis tiek sėdi toje pačioje darbo vietoje, naudoja tos pačios institucijos inventorių ir visa kita. Negaliu atsakyti ko nežinau, bet kyla klausimas, ar jam dar ir moka už tą sėdėjimą, kai mokamų pacientų nėra?

Tai gal pereikime prie to, kad gydymas visiems taptų mokamas, o piliečiams nebereikės mokėti PSD. Bent jau žinosime, kad už mūsų mokamus mokesčius nemokamai negydomi alkoholikai, o už savo vaikų gydymą susimokėsime patys.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!