Vertinu dabartinio Seimo darbą, kadangi bandyta ir padaryta daug, nors potencialas dar neišsemtas. Ypač kas liečia šeimos ir darbo suderinamumą bei profesines moterų galimybes. Nuostabus dalykas, kad motinystės atostogos gali trukti net dvejus metus. Bet kodėl jos neapmokamos 100 proc.? Kodėl nėra galimybės, kad dalį tu atostogų turėtų mama, dalį – tėvas? Kodėl nėra plano, kaip valstybė ruošiasi paremti ir skatinti darbo ir šeimos suderinamumą? Ar XXI amžiuje dar reikia diskutuoti, kad vaikui geriausia kuo daugiau laiko leisti su mama ir tėčiu, bet mama taip pat privalo turėti realias galimybes oriai siekti savo profesinių tikslų.

O rato iš naujo išradinėti net nereiktų: tereikia nusižiūrėti Šveicariją, kuri prieš keletą dešimtmečių buvo viena iš neturtingiausių šalių. Ten dabar mokamas padorus atlyginimas, galimybė dirbti ne pilnu etatu ir galimybė, kad vaikas būtų prižiūrimas darželyje tik dalį dienos arba visą – pagal tėvų poreikius ir laiką – lemia tai, kad dauguma mamų ir tėčių dirba 60 proc.-80 proc., o likusį laiką leidžia su šeima. Smurtas pries vaikus, deja, pavieniais atvejais dar egzistuoja, bet ne tokiu mastu kaip Lietuvoje, kadangi pailsėję ir iš atlyginimo gyventi galintys tėvai daug ramiau reaguoja į vaikų vystymosi iššūkius.

Kodėl Šveicarijoje moteris gali dirbti 80 proc. ir užimti vadovaujamas pareigas? Kodėl Lietuvoje dirbanti mama vos suduria galą su galu? Savaime suprantama, kad Lietuva nepasieks šveicariško gyvenimo lygio per naktį, bet ar šitas Seimas ir bent viena partija – pozicija ir opozicija – turi planą? Nes be jo, jeigu neemigruosime, tuomet išmirsime...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.