Šitą aš jums sakau tikrai ne reklamos tikslais, o tik tam kad suprastumėte, kad mes privalome nuodugniai išmanyti šių trijų šalių mokesčių sistemas. Taigi, jūsų žiniai, įmonių mokami mokesčiai Lietuvoje yra mažiausi iš šių trijų šalių. Be to, lietuviškuose mokesčių įstatymuose tyčia ar netyčia yra paliktos tokios skylės, kurios jau seniai, na tarkime kokiais 1960 ar 1970 metais, užlopytos Švedijoje ir Norvegijoje.

Jums bus įdomu išgirsti, kad Švedijos pelno ir pajamų mokesčio įstatymas turi 67 skyrius, kurie, žinoma, yra skirtingo ilgio, tačiau vienas apytikriai turi apie 20 straipsnių (paragrafų). Norvegijos pelno ir pajamų mokesčio įstatymas turi viso labo 20 skyrių, aišku, labai skirtingo ilgio, tačiau tarkime ir jų kiekvienas yra apie 20 straipsnių. Lietuviai per du atskirus pelno ir pajamų mokesčio įstatymus turi 88 straipsnius, kurie pagal „skandinavišką“ 20 straipsnių/skyriui normą sudarytų 5 skyrius. Turbūt sužinojus šitą jums nebekils abejonių dėl Lietuvos mokesčių įstatymų skylėtumo ir pasidarys aišku, kodėl mokesčiais surenkame apie 30 proc. nuo BVP, tuo tarpu kitos labiau vakaruose esančios Europos šalys surenka apie 60 proc. nuo BVP.

Tikrai jums nieko negalėčiau pasakyti apie Jungtinę Karalystę, nes mes ten nedirbame. Tačiau Švedijoje ir Norvegijoje jūsų veikla būtų apmokestinama žymiai daugiau – iš dalies dėl tarifo, o iš dalies dėl geriau įstatymu aprašytos mokestinės bazės. Iš tikrųjų, Lietuva yra vienas iš nedaugelio dar likusių Europos Sąjungos mokesčių rojų, kur įmonės pelno mokestis yra 15 proc. arba 5 proc., su gausybe atvejų, kai tas mokestis gali būti 0 proc. Dividendų mokestis Lietuvoje yra 15 proc. ir tai reiškia, kad jūs kaip verslininkas galite legaliai į kišenę įsidėti įmonės pelną, apmokestintą 20 proc. arba 30 proc.

Iš tiesų, jūs turėtumėte džiaugtis Lietuva, skubėti kuo greičiau gauti pelną Lietuvoje ir jį apmokestinti Lietuvoje, nes bijau, kad taip ilgai nebebus. Visuomenė jau gana aktyviai diskutuoja dėl progresinių mokesčių idėjos, o gyvename juk Šiaurės Europoje ir mūsų tautiečiai masiškai kraustosi į Skandinaviją, kur tie mokesčiai beveik dvigubai ar trigubai didesni. Nenustebčiau, jei kažkam iš mūsų politikų kils tokia mintis pakelti verslo apmokestinimą iki Skandinavijos lygio.

...jums nėra būtina pasirinkti tokią verslo formą, kurioje mokesčiai didžiausi

Laisvė Lietuvoje atnešė mums tokias pačias laisves kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse. Tai, deja, apima ir laisvę pasirinkti tokią verslo vystymo formą, su kuria sumokėsite didžiausius įmanomus mokesčius. Kaip supratau jūs pasirinkote ne įmonės, o individualios veiklos variantą, ir didžioji dauguma žmonių jį pasirenka būtent todėl, kad patys nemoka vesti buhalterijos dvigubu įrašu, o buhalterijos paslaugų teikėjo samdyti nenori.

Tačiau pagailėję kelių dešimčių eurų per mėnesį buhalterijos paslaugų teikėjui, jūs stipriai permokate mokesčių Lietuvos valstybei. Arba daug mokėsite ateityje, nes užsiprogramuojate sau blogą mokestinę situaciją. Nors galbūt ir patriotiška, tačiau kažin ar labai išmintinga.

Lietuvos valstybė čia jau niekuo dėta dėl šių mokesčių, čia tiesiog jūsų paties sprendimai ir pasirinkimai. Be to, kaip supratau iš jūsų nusiskundimo dėl pridėtinės vertės mokesčio, tai kažkas jus neteisingai pakonsultavo ir dėl šio mokesčio. Aš labai abejoju, ar šių Bitkoino tipo valiutų apyvarta apmokestinama pridėtinės vertės mokesčiu. Tačiau, kad tai sužinotumėte, jums reikėjo kreiptis į kvalifikuotą mokesčių konsultantą. Čia panašiai kaip susirgus apendicitu – jūs galite pagal draugų patarimus ir Google esančią informaciją apendicitą patys išsipjauti. Tačiau kažin, ar rezultatas bus geras. Toks pats prastas rezultatas bus, jeigu jums apendicitą išpjaus veterinaras.

Lygiai taip pat ir šiuo atveju – jūs galite daryti sprendimus pats, arba patariamas draugų, kurie ne ką daugiau žino, o galite kreiptis į kvalifikuotus mokesčių ir buhalterijos specialistus.

Ar jūs žinote, kad valstybė nemokamai konsultuoja pradedančiuosius verslininkus?

Nežinau, ar jums teko girdėti, kad Lietuva nemokamai konsultuoja pradedančiuosius verslininkus, arba teisingiau – perka įvairias verslo konsultacines paslaugas rinkoje pradedančiųjų verslininkų naudai, naudodama specialius tam skirtus vaučerius. Nors ši programa yra šiek tiek biurokratinė, tačiau tikrai realiai veikianti ir ja galima pasinaudoti, turint šiek tiek kantrybės.

Tačiau mes patys jums galime pasiūlyti dar greitesnį variantą. Mes būtent jums, padovanosime vieną mokestinių ir buhalterijos konsultacijų valandą, kurios metu jūs galėsite susidėlioti savo schemą, kaip jums dabar vykdyti savo verslą. Tiesiog susiraskite mūsų puslapį internete, paskambinkite mums ir mes susitarsime dėl mums visiems patogaus laiko.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!
Nori paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašyk el. p. pilieciai@delfi. lt.