Propaganda. Tai pirmas žodis, atėjęs į galvą, perskaičius didelę patirtį turinčio, daug karų mačiusio dvidešimtmečio kareivėlio pasisakymą.

Pasak jo, kiekvienas, nenorintis prarasti 9 savo gyvenimo mėnesių, yra degradavęs narkomanas, pasislėpęs po mamos sijonėliu. Pirmiausiai.

Cituoju: „Žinoma, juk trankytis po naktinius klubus, prisigerti iki žemės graibymo, rūkyti žolę (...)“. Akivaizdžiai pavydo kupinas sakinys. Pats pasirinkai kitą kelią, o ne trankytis po klubus – puiku, tai tavo sprendimas. Suprantama, pavydas turbūt ima žinant, kad buvę draugai gali švęsti gimtadienius ir kitas šventes. Komentatoriai – ramiai! Klube nesu gyvenime buvęs, nors man jau tikrai ne 20 metų.

Cituoju toliau: „(...) 9 mėnesius už juos niekas nepaklos lovos, nepadarys valgyti, negalės prie kompo pasėdėt iki 2 valandos nakties.“ Šiais laikais tik pabuvojus izoliuotam nuo visuomenės tokie dalykai išugdomi? Keista. Nes pats moku visa tai atlikti, ir puikiai su tuo susitvarkau. Čia jau auklėjimo bėdos, jeigu nesugebi to pasidaryti.

Apie privalumus. Mokslų kainos kompensavimas? O kokia iš to nauda tiems, kurie jau mokslus baigę ir sau ramiai dirba pagal specialybę? Maistpinigiai? Kaliniai juos irgi gauna, tik maisto forma. Artimieji mus galės aplankyti ir kartais būsim išleisti namo? Vis labiau panašėja, kad ne į kariuomenę imt žada, o į kalėjimą...

Nauji draugai, nauji iššūkiai? Socializuotis ir taip puikiai moku, iššūkių pilnas darbas. Visiškas aprūpinimas? Apsirūpinu kuo puikiausiai ir pats. „Tikri ginklai, tikras parako kvapas, karinė ekipuotė, karinių paslapčių įgijimas“? O koks čia privalumas? Įsivaizduokim, tau nepatinka bulvės, o tau devynis mėnesius per prievartą tik jas duoda. Čia tas pats.

Apie žaidimus ir kepures. Dažniausiai 19 m. vaikinai jau būna išaugę visas šias nesąmones, tad argumentas vėlgi netinkamas. O jeigu neišaugę – čia jų pasirinkimas, kaip ir tavo pasirinkimas buvo pašvęsti savo geriausius metus kažkam.

Šeimos gynimas. Su šautuvu rankoje – vienintelis būdas ją ginti? Na, pas kažką turbūt siaurokas mąstymas... Jeigu tai tikrai kareivėlio žodžiai, o ne kokio vaiko pajuokavimas, tai turbūt parodo kas gali laukti pašauktųjų – žeminimas, susireikšminimas... Pratęskit ir išvadas pasidarykit patys.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone – ar pritariate sprendimui grąžinti privalomąją karo tarnybą? Galbūt galite pasidalinti patirtimi, prisiminęs, kaip jums anksčiau teko tarnauti kariuomenėje? O gal priklausote tai grupei, kuriai planuojama pritaikyti karo prievolę, ir norite pasidalinti mintimis, kaip dėl to jaučiatės? Moterys, jūs jaučiatės nuskriaustos, kad jūs nesate šaukiamos dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose? Laukiame Jūsų minčių žemiau: