Žiūrėjau pirmąjį atrankos koncertą, kuris, mano galva, buvo maža, bet išraiškinga karikatūriška iliustracija, kodėl mes vis stengiamės išsinerti iš kailio, kuriame esame įkalinti, bet vis nesėkmingai. Lyg ir stengiamės, lyg ir ne kvaili esame, bet kaip nepajudame iš vietos, taip nepajudame. Vis kartojame tas pačias elgesio schemas, kurios metų metus nepasiteisino, bet vis neturime drąsos jas keisti. Kiek galima iš tos pačios visų galų eksperto aureole pasidabinusios komisijos girdėti tą nuvalkiotą frazę, pasmaugusią daugybę puikių pasirodymų: „Daina gera, bet ne Eurovizijai...“

Pažvelkite į praėjusių metų estų, latvių, slovakų pasirodymus, kurie buvo puikiai įvertinti (tai dainos, kurios ir dabar, neabejoju, yra karts nuo karto paklausomos). Galvą guldau, kad nė vienas iš jų nebūtų išsisukęs nuo lietuviškosios komisijos mėtomų kritikos granatų ir net nebūtų priartėjęs prie nacionalinio finalo. Visi atlikėjai, kurie pastaruoju metu atstovavo Lietuvai, priminė klasės „pirmūnus“, mokytojų numylėtinius, kurie vis neklysdami sukandę dantis mintinai deklamuoja mokytojo numylėto poeto eiles, vis atlikdami nugludintus teatrališkus rankų mostus.

Mūsų komisijos požiūrio problemą puikiai iliustravo D. Užkuraičio žodžiai, kurie skambėjo panašiai: „Mūsų tikslas ne parodyti, kokių įdomių dainų turime, mūsų tikslas – užimti aukštą vietą'“ (leidžiu sau cituoti laisvai). Štai kur problema, kuri mums neleidžia išlipti iš „eurovizinės“ duobės metų metais, mes vis galvojame, kad laimėsime bandydami pataikauti. Bet, panašu, kad tik mus ir težavi tie pirmūnai raudonais kaspinais plaukuose ir baltais iki kaklo užsagstytais marškiniais. Man atrodo, kad būsime įdomūs tik tada, jei pripažinsime, kad pasaulį keičia gabūs neklaužados, o ne mokytojų padlaižiai.

Bent žiūrovų šeštadienio balsavimas teikia šiek tiek vilties...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiame pasidalinti mintimis! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: