Kai kurioms mokykloms Šiauliuose daromos išimtys: su miesto valdžios palaiminimu joms leidžiama komplektuoti papildomas klases. Kelios mokyklos turėdamos po du šimtus mokinių daugiau sunaikina trečiąją mokyklą. Bet juk visos mokyklos teikia tas pačias paslaugas, tad kodėl tokia nelygybė?

Tačiau užuot sprendę problemą iš esmės (tolygiai paskirstyti mokinius po esamas mokyklas, ypač miesto centre), politikai, pasikalbėję su Latvijos ir Lietuvos jėzuitų provinciolu G. Vitkumi, Šiaulių vyskupu E. Bartuliu, rengiasi įkurti trijų pakopų katalikišką mokyklą (katalikiška pradinė mokykla ir progimnazija jau veikia, trūksta tik gimnazijos).

Rastas ir pastatas – tai kelis dešimtmečius neremontuotas „Santarvės“ mokyklos pastatas Vytauto gatvėje. Įdomiausia, kad miesto Savivaldybė, nuolat dejuojanti dėl lėšų trūkumo, „karpanti“ mokyklų aplinkos lėšas, dabar žada rasti pinigų nevalstybinės katalikiškos krypties gimnazijos remontui.

Visi verčiami taupyti, o čia šast! – ir yra pinigėlių. Stebuklas.

Vyskupas E. Bartulis, kodėl Šiauliams prireikė katalikiškos gimnazijos, atsako, kad tokias turi Vilnius, Kaunas, Panevėžys, o Šiauliai – ne. Tikrai labai svarus ir įtikinamas argumentas. Bepigu Vilniui – į jį suplaukia didelė dalis Lietuvos miestų ir kaimų jaunimo, todėl mokinių stygiaus sostinė tikrai nejaučia, gali kurti visokias mokyklas.

Anot Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provinciolo G. Vitkaus, katalikiška mokymo sistema išugdo kūrybingus, savarankiškus ir naudingus valstybei žmones (bet juk mokyti vaikus reikės pagal valstybinę programą, kuria vadovaujasi ir visos Lietuvos mokyklos).

Atrodo, iki šiol Šiauliuose nebuvo išugdyta kūrybiškų, savarankiškų, valstybei naudingų žmonių. Pasižvalgykite, ponai, bent jau Vilniuje: kiek čia daug buvusių šiauliečių - naudingų, kūrybingų ir savarankiškų.

Manau, kad pono G. Vitkaus kalbėjimas – tik gražus žodžių žaismas: juk ponia V. Vonžutaitė, ką tik praradusi imunitetą Seime, teisiama už sukčiavimą, yra baigusi Kauno jėzuitų gimnaziją. Tokios naudos siekiame?

Taigi, kai miesto mokyklų direktoriai, mokytojai bando spręsti problemas, teikia pasiūlymus, kaip visiems išgyventi, ką daryti, kad mokyklos nebūtų uždarytos, miesto meras J. Sartauskas pareiškia, jog didžiausia mokyklų pertvarkos problema yra ta, kad Šiauliuose nėra nevalstybinės katalikiškos krypties mokyklos.

Vadinasi, kai tik ji atsiras, visos problemos išnyks: padaugės Šiauliuose mokinių ir mokytojams nebereikės „šokti viliotinių“ – kviesti, vilioti mokinius mokytis vienoje ar kitoje miesto mokykloje. Juk anot pono J. Sartausko, „nereikia stengtis sutaupyti pinigų šiandien, o reikia galvoti apie perspektyvą – išspręsti problemą ir po 3-4 metų užmiršti, kad tokia problema buvo“.

Saliamoniškas sprendimas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)