Lietuvos akademinė bendruomenė, konkrečiau, studentija, nuo pat 2008 metų aktyviai dalyvavo pertvarkant aukštąjį mokslą, vertino, stebėjo, kritikavo ir teikė siūlymus. Galėdama pati dalyvauti vykdomuose pokyčiuose, studentų bendruomenė turėjo galimybę užtikrinti, jog šie pokyčiai kiek įmanoma atitiktų studentų poreikius ir gerintų jų padėtį.

Tai, jog dėl Lietuvos studentų sąjungos studentų balsas ir nuomonė buvo girdimi, o reformą įgyvendinantys politikai noriai leidosi į diskusiją, visuomet buvo labai svarbus veiksnys aukštojo mokslo sistemos tobulinimui Lietuvoje. Sėkmingai užmegztas dialogas leido išgirsti vieniems kitus, geriau suprasti priimamus sprendimus ir jų motyvus, ieškoti kompromisų bei alternatyvų neefektyviems sprendimams. Toks bendradarbiavimas mums, studentams, sudarė sąlygas pažinti reformą ir prisidėti prie jos formavimo.

Per ilgus konstruktyvaus bendradarbiavimo su aukštojo mokslo sistema besirūpinančiomis politinėmis institucijomis metus studentų organizacijos, tokios, kaip Lietuvos studentų sąjunga ar net jos atstovaujama Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybė, visi aktyviai jose dirbę studentų išrinkti atstovai spėjo įgyti patirties bei kompetencijos, vertinant įgyvendintus pokyčius ir jų reikšmę studentų padėčiai šalyje.

Ši patirtis leidžia mums, studentams, ieškoti efektyviausių sprendimų, vertinti pateiktus pasiūlymus ir numatyti jų įtaką. Kasdien tiesiogiai susidurdami su Lietuvos akademiniu jaunimu, žinodami jų rūpesčius, problemas ir džiaugsmus, galime padėti politikams neatitrūkti nuo realybės, nepamiršti realių studentų poreikių ir nuotaikų, iš studentų pozicijos įvertinti siūlomus sprendimus.

Todėl noriu Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės ir visų Lietuvos studentų vardu pakviesti ir paraginti naująją valdančiųjų koaliciją nenutraukti šios konstruktyvios tradicijos – akademinės bendruomenės gerovę lemiančius sprendimus ir toliau priimti, prieš tai išklausius šios bendruomenės nuomonę ir atsižvelgus į jos pastabas.
Tikiu ir tikiuosi, jog studentų balsas išliks reikšmingas ir svarus, bei, kaip vienas iš jų atstovų, tikiuosi, jog dialogas vyks: analizuojant kintančius studentų poreikius, juos įvertinant ir atstovaujant Švietimo ir mokslo ministerijos veikloje bei informuoti akademinę bendruomenę apie vykdomus pokyčius aukštojo mokslo srityje.

Kviečiu švietimo klausimams spręsti sudarytos darbo grupės atstovus – Vydą Gedvilą ir Rimantą Vaitkų – bei visus aukštojo mokslo padėtimi Lietuvoje besirūpinančius politikus bendrauti, diskutuoti ir drauge ieškoti akademiniam jaunimui palankiausių sprendimų. Tikiu, jog prieš akis – ketveri diskusijų ir sėkmingų sprendimų, gerinant studentų padėtį Lietuvoje, metai.

Manau, jog labai svarbu - užtikrinti reformų aukštojo mokslo srityje tęstinumą, spręsti eigoje iškilusias problemas bei netobulumus. Tik tęsdami ir tobulindami pradėtus darbus bei ieškodami naujų būdų prisidėti prie švietimo ir, konkrečiai aukštojo mokslo sistemos tobulinimo, galime drauge užtikrinti studijų kokybės ir studentų gerovės augimą.

Siūlymai griauti ar naikinti pradėtus darbus tik pablogintų aukštojo mokslo sistemos padėtį. Todėl viliuosi, kad naujosios valdančiosios koalicijos atstovai, apsvarstę visas galimas alternatyvas bei išklausę akademinės bendruomenės poziciją, priims efektyviausius, racionaliausius ir Lietuvos visuomenei naudingiausius sprendimus.

Tarptautinės Studentų dienos progą – už aukštajį mokslą su Studentais.
Linkėdamas konstruktyvumo,
Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės prezidentas,
Lietuvos studentų sąjungos Tarybos narys
Paulius Baltokas

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!