Teko darbo reikalais kviesti taksi iki atomines elektrinės ir atgal. Pasijaučiau kaip Afrikoje. Atvažiuoja visai ne taksi automobilis su vienu lipduku ir ilga racijos antena. Darbas apmokėjo komandiruotės išlaidas, taksi taip pat. Bet gauti bent kokius kvitus iš šitų galimai nelegalių taksi neįmanoma. Dauguma net negirdėjo, kas čia tokio ir kiek supratau, dirba visai nelegaliai. Skaitliukų mašinose nėra, o kelis kartus buvo atvažiavę ir su taksi numeriais, bet jo vis tiek nejungė. Kainos fiksuotos.

Dar įdomesnė situacija su taksi, kurie imituoja maršrutinius mikroautobusus. Visi važiuoja ratais po 0,70 centų. Jokių čekių keleiviams. Dar labiau nustebino, kad net savivaldybės darbuotojos įsėdo į tokį, sumokėjo ir net nepaprašė jokio čekio. Tada supratau, kad čia „normalu“.

Man labai įdomu pasidarė, kaip visi šie vairuotojai ir jų dispečerinės moka mokesčius? Pagal nuotaiką ar pagal orus? Ir kalbama, kad nesurenkami mokesčiai. Rengiamos loterijos paimk čekį, laimėk prizą. Čia tiesiog viso miesto taksi dirba nelegaliai arba nemokėdami mokesčių. Man tik kilo klausimas ką mieste daro VMI? Kur patikrinimai dispečerinių? Kiek pasakojo vairuotojai, tai taip dirbama nuo senų laikų ir kai retai atvažiuoja tikrintojai, jiems per raciją praneša. Tai gal jau laikas keisti tvarką? Tiesiog įdomu ką miesto meras galvoja apie šią netvarką? Ir kodėl VMI darbuotojai nestabdo šios nelegalios veiklos? Tikriausiai apsimoka užmerkti akis.

Tik klausimas kodėl? Važiuojant traukiniu į Vilnių kilo šie klausimai. O kiek Visagine dar netvarkos, jei nelegali veikla net neslepiama su kuria kiekvieną dieną susiduria visas miestas. Ir ar mieste galioja Lietuvos įstatymai?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja Visagino savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Andrius Bukauskas:

Visagino savivaldybės administracija, gavusi Jūsų elektroninį laišką dėl DELFI skaitytojo nuomonės apie įsivyravusią netvarką Visagino viešajame transporte, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo 30 str. 2 d. pranešė Panevėžio apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai apie mokesčių įstatymų pažeidimų požymių turinčias veikas.

Paprašyta išnagrinėti pateiktą informaciją. Taip pat Panevėžio apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai pranešta, kad Visagino savivaldybės administracija, atlikdama savo funkcijas, pasirengusi bendradarbiauti, atlikti bendrus patikrinimus, keistis reikalinga informacija nagrinėjant iškeltą problemą.

Visagino savivaldybės administracijos specialistai pagal galimybes 2019 m. atliko keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais kontrolę. 2019 m. buvo surašyti du administracinių nusižengimų protokolai dėl neįjungto taksometro, bei viena patikrinimo medžiaga dėl nustatytų pažeidimų perduota Valstybinei mokesčių inspekcijai, iš viso patikrinti 6 asmenys (fiziniai ir juridiniai).

Taip pat informuojame Jus, kad Lietuvos Respublikos susisiekimo ministras 2020 m. sausio 2 d. įsakymu Nr. 3-3 „Dėl Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro 2012 m. sausio 27 d. įsakymo Nr. 3-80 „Dėl Keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais taksi taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“ patvirtino naujos redakcijos Keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi taisykles (toliau – Taisyklės). Naujai priimtos Taisyklės aiškiau išskiria apipavidalinimo lengviesiems automobiliams taksi ir keleivių vežimo pagal užsakymą veiklai keliamus reikalavimus. Tikimės, kad ateityje neaiškumų dėl lengvaisiais automobiliais taksi ir keleivių vežimo už atlygį Visagino savivaldybės teritorijoje teikiamų paslaugų, iškils mažiau.