Niekaip nesuprantu, kodėl viešojoje erdvėje bandoma suabsoliutinti „teisę“ rūkyti ir kodėl ji turi būti svarbesnė už aplinkinių teisę išvengti priverstinio kvėpavimo nikotinu. Rūkaliai, jei susivoktumėte patys, kad reiktų atsitraukti į šoną ir nenuodyti oro kitiems, nereikėtų rėkauti.

Nesišlapiname ir nesituštiname viešai, nes tai nepriimtina ir nehigieniška. Nedaužome gatvėse ir terasose gyvsidabrio termometrų, nes tai gali apnuodyti kitus žmones. Net čiaudydamas bent kažkelintas mūsų prisimena, kad reikia prisidengti burną ir neiššauti užkrato bombos į aplinką. Bet štai rūkant pasitraukti į šoną – ne, nes jūs nesuvokiate, kad tai nepriimtina, nemalonu ir daro įtaką aplinkinių sveikatai.

Rūkančiuosius bando po truputį auklėti prekybos centrai, įrengia rūkymo zonas. Kai kas ten netgi rūko. Oro uostai elgiasi taip pat. Na, kodėl jų administracijoms nerašote skundų ir nesiskundžiate „teisių“ pažeidimu?

Na, bet neginčijama rūkančiųjų „teise“ rūkyti įsitikinę kavinių beigi restoranų savininkai. Jiems nebent pirštu parodoma, kad šiukštu negalima rūkyti viduje. Bet štai fantazija netempia patiems atskirti rūkančiųjų ir nerūkančiųjų zonas lauke. Nes kaip paminti neliečiamą rūkančiojo „teisę“ atsisėsti pačioje staliukų tankynėje ir pūsti dūmus kitiems į akis? Kad dėl to staliukų lauke vengia tie, kurie nerūko, kurių gal net daugiau nei rūkančiųjų, neprišyla.

Su „asmeniniais nuosavais“ balkonais praktiškai tas pats. Jei juose galima daryti viską, kas šauna į galvą, tai kodėl jie dar nepaversti stikliniais WC, miegamaisiais ar sąvartynais? Juk mano, ką noriu, tą darau. Na ne, ir čia net ne argumentas, kad „nepatinka – pirkis namą“, nes visi gyvename visuomenėje ir pagrindinė sugyvenimo taisyklė galėtų skambėti kaip „nekenk artimam savo“, o ne siuntinėti kitą kuo toliau, jei tik drįsta cyptelėti apie ką nors nepriimtino ar taisytino.

Ir nevadinkite savo silpnybės „teise“, tai – tiesiog nuodinga silpnybė ir ne mūsų, nerūkančių tai turi būti problema.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.