Kiek vėliau priduria jog „kol tiek per metus neuždirbsi (tektų uždirbti maždaug 4300 Lt per mėnesį „į rankas“), tol nereikės mokėti paskolos už Anglijoje baigtas studijas“. Visgi būdamas akademinės visuomenės narys, p. Daujotis turėtų remtis pirminiais informacijos šaltiniais, o ne studentų mėgiamu „palubinskio“ žinynu. Pažiūrėkime, kaip yra iš tikrųjų. Kad nekiltų jokių abejonių, kiekvienam teiginiui pateiksiu nuorodą.

Mokantis Jungtinėje Karalystėje, kiekvienas ES studentas gali gauti paskolą studijų kainai apmokėti. Studijų kaina yra skirtinga skirtinguose universitetuose.

Pavyzdžiu imkime „University College London“ - gerą Londono universitetą. Bakalauro studijų kaina vieniems metams – 9000 svarų [1]. Bakalauro studijų trukmė – trys metai, po kurių Jungtinei Karalystei būsite skolingi 27 tūkstančius svarų. Tiek šiam, tiek tolimesniems skaičiavimams naudosiu Lietuvos banko pateikiamus valiutų kursus. Imant paskutinių 12 mėnesių vidurkį [2], vienas svaras yra vertas 4,2 litų. Taigi, po bakalauro studijų mūsų teorinis studentas bus skolingas 113 400 litų.

Sekdamas p. Daujočio nurodymais, mūsų studentas grįžta į Lietuvą ir pradeda dirbti. Ir štai čia prasideda visa galybė niuansų, kuriuos turi žinoti mūsų studentas. Visų pirma, išvykus iš JK ilgiau negu 3 mėnesiams, mūsų studentas turės informuoti JK, kad nuo šiol jis gyvens ir dirbs Lietuvoje [3]. Pradėjus dirbti, mūsų studentas dar kartą turės susisiekti su JK studentų paskolų kompanija, ir pateikti visą pluoštą dokumentų [4 - „What should I do if I am overseas for more than 3 months and working?“]. Nepateikus dokumentų, nurodytų [4], mūsų studentui teks mokėti 147,6 svarus per mėnesį [5 - „Monthly default repayment“].

Sakykim mūsų studentas (dabar jau dirbantis Lietuvoje) pateikė visus reikalingus dokumentus ir gavo paskolos grąžinimo grafiką. Pažiūrėkime, kiek jam reikės mokėti. Visų pirma, riba Lietuvai, nuo kurios reikia pradėti mokėti, yra pateikta [5]. Šiems metams - tai 9 480 svarų arba 39 816 litų. Tai suma prieš mokesčius, ne po, kaip teigia p. Daujotis [6]. Remiantis tax.lt skaičiuokle, 39 816 litai (per mėnesį – 3318) prieš mokesčius, atitinka 2521 litą po mokesčių. Taigi, jei mūsų studento pajamos įskaitant visas premijas, viršvalandžius ir priedus, sudarė daugiau nei 39816 litus (prieš mokesčius) per metus, paskolą jam teks pradėti grąžinti.

Paimkime hipotetinę situaciją, kad mūsų studentas įsidarbino tarptautinėje kompanijoje ir po poros metų uždirba 3500 litų „į rankas“ ir metų gale gauna 1 000 litų priedą už gerą darbą. Tuomet jo pajamos prieš mokesčius yra 43 000 litų, arba 56 568 litai prieš mokesčius. Paskolos grąžinimo „slenkstis“ yra 39 816 litų. Tuomet per metus mūsų studentas turės grąžinti 9 proc. skirtumo arba 1221 litus.

Nors tai atrodo maža suma (100 litų per mėnesį), bet taip reikės mokėti 25 metus. Taip pat nereikia pamiršti, jog jei mūsų studentas sėkmingai kops karjeros laiptais ir jo atlyginimas didės – taip pat didės ir jo grąžinama suma.

Ir galiausiai tai administracinė našta 25 metams, nes kiekvienais metais JK studentų paskolų biurui reikės pateikti pažymas apie savo pajams, o to nepadarius mokėti jau minėtus 147,6 svarus per mėnesį. Taip pat keičiant savo gyvenamąja vietą (emigruojant į Daniją, JK, Norvegiją) reikės apie tai informuoti paskolos davėjus ir gauti naują paskolos grąžinimo grafiką. Kiekviena šalis turi savo paskolos grąžinimo slenkstį, pagal kurį jums paskaičiuos, kiek turite mokėti.

Taigi, kiek mokslas yra „nemokamas“ Jungtinėje Karalystėje – spręsti jums.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!