Stiprybės:

Pirmiausia – tikinčiųjų skaičius. Pasaulis jau peržengė septynių milijardų gyventojų skaičių. Iš jų net 1,2 milijardo – katalikai. Daugiausia tikinčiųjų Pietų Amerikoje, Europoje, bei pietinėje Šiaurės Amerikos dalyje - Meksikoje.

Kita iš katalikybės stipriųjų pusių – Popiežius. Ši institucija tokia įtakinga, kad drįsta kištis į politiką ir diktuoti pasauliui „tikrąjį“ kelią. Beje, Popiežių įvardiju kaip instituciją, nes tai postas į kurį pretenduojama kaip į valstybės vadovo postą. Skirtumas tik toks, kad alga ir pasaulinė įtaka kur kas didesnė. O jei lygintume su Baltarusijos prezidentu, šis postas irgi yra skiriamas iki gyvos galvos.

Dar viena stiprioji pusė – vertimas būti lojaliu. Įvardiju tai kaip stipriąją pusę, nes pirmuoju Dievo įsakymu katalikas įpareigotas neigti kitas religijas ir išpažinti tik Jį vienintelį.  Didesnis lojalių avelių ratas lygus didesnėms įplaukoms į Vatikano biudžetą.

Silpnybės:

Krikščioniška bažnyčia per 2 tūkstančius metų daugiausia vienu principu vykdė savo idėjų sklaidą: šventieji karai prieš kitatikius, kitaip mąstančių naikinimas bei kankinimas (13 – 16 amžių raganų medžioklės) ir pan.

Keičiantis laikams senosios dogmos taip pat privalo pasikeisti ar bent jau apsišlifuoti, kad pritaptų ir nebūtų atmestos. Tačiau pokyčiai ne visada būna į gerąją pusę.

Katalikų bažnyčia vis dar prieštarauja homoseksualioms santuokoms, bet čia tik laiko klausimas, nes yra tikėjimų, kurie tai jau toleruoja.

Taigi tokie pokyčiai tik dar kartą įrodytų, kad toks tikėjimas labiau panašus į verslą, o bet kuri pelno siekianti veikla privalo adaptuotis rinkoje.

Viena pagrindinių silpnybių – draudimas kunigams turėti šeimas. Normaliam ir fiziškai aktyviam vyrui drausti mylėti yra nesuvokiama. Tai didelis minusas katalikybei, nes dėl šios priežasties nuolat girdime apie „nuodėminguosius“ šventikus, kurie turi slaptas šeimas ar dar blogiau – tampa pedofilais.

Grėsmės:

Pirmuoju numeriu galėčiau įvardinti įtakos praradimą dėl nusistovėjusių ir neprogresuojančių dogmų. Religija labai subjektyvus reiškinys, kuris kaip ir dinozaurai, - pasmerkta išnykti. Žmonija progresuoja ir mokslas duoda vis daugiau atsakymų, kurių neturėjimas ir paskatino žmones susikurti šią masinę iliuziją.

Mokslas ir religinis tikėjimas – du nieko bendro neturintys objektai. Plintant mokslinei edukacijai keisis religinis supratimas.

Kiti, jau esantys tikėjimai ar naujų atsiradimai – katalikų bažnyčiai tikrai nepadės, juolab, kad sparčiai daugėja Islamą bei ateizmą pripažįstančiųjų skaičius.

Galimybės:

Bet kokiu atveju, katalikų bažnyčia yra viena stipriausių krikščionybės atmainų ir greitu laiku niekas radikaliai nepasikeis. Priešingai, yra didžiulis potencialas katalikybei plėstis ir jos įtakai stiprėti ypač 2012 metais, kai masiškai tikima pasaulio pabaiga.

Katalikybė nuo senų laikų įtikinėjo žmogų, kad nesilaikius 10 Dievo įsakymų Armagedonas nebus malonus... Ir ne tik fanatikai bei dar labiau pasišventę yra šiemet aktyvesni. Nusivylę žmonės kaip avelės tupi bažnyčiose, atgailauja, meldžiasi ir perka indulgencijas. Šie metai labai parankūs tokių sielų medžioklei ir pasipinigavimui.

Tikėjimas Dievu kiekvieno subjektyvus reikalas ir šiuo straipsniu nesiekiama nieko įžeisti ar pažeminti. Kaip minėta straipsnio pradžioje – viskas žvelgiama pro ekonominę prizmę.

Baigti norėčiau perfrazavęs garsų amerikietį, komiką George'ą Carliną: „Religija – puikiausias kada nors sukurtas komercinis melas, kuris įtikino pasaulį, kad yra nematomas asmuo, kuris viską mato, girdi bei yra visagalis, bet niekaip nesugeba pagaminti pinigų. Taip pat jis turi specialią vietelę, kur pakliūsi, jei būsi blogas ir ten būsi kankinamas per amžių amžius... bet... jis gailestingas ir tave myli.“

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!