Ilgą kelią link finalo pradėjo šie atrankos dalyviai: Monika Linkytė, Reda Striškaitė, Milita Daikerytė, Liepa Mondeikaitė, Jurgis Brūzga, Wilma La, Vilija Pilibaitytė-Mia, grupė „Rollikai“, Vaidas Baumila, Tadas Juodsnukis, Neringa Šiaudikytė, Edgaras Lubys.

Tarp 12 dalyvių paskutiniame atrankos etape varžėsi 3 geriausiais pripažinti atlikėjai: Vilija Pilibaitytė-Mia, Monika Linkytė ir Vaidas Baumila. Bet įvyko tai, ko nesitikėjo daugelis: konkurso atranką laimėjo duetas.

Buvo sunku patikėti, kad prieš konkurso atranką neregistruotas duetas gali ne tik dalyvauti konkurso atrankoje, bet dar ir ją laimėti. Todėl ne nuostabu, kad po atrankos tūkstančiai nepatenkintų žiūrovų negalėjo nuslėpti pykčio ir apmaudo. Ką tuomet turėjo jausti ta, kuri pralaimėjo?

Atrankų organizatoriaus taisyklėse aiškiai parašyta, kad atlikėjo finalo metu po žiūrovų ir komisijos balsavimo išrenkamas atlikėjas – konkurso laimėtojas. Supratau, kad taisyklėse nėra numatyta galimybė dviem skirtingiem konkurso atrankos dalyviams susivienyti ir tapti duetu, o laimėtojas yra vienas asmuo. Juk tam ir buvo aiškiai patvirtintas 12 dalyvių sąrašas.

Jeigu dar prieš atranką būtų užregistruotas Vaido ir Monikos duetas ar grupė V&M, tai būtų teisinga kitų dalyvių atžvilgiu. Vis dėlto reikia pripažinti, kad paskutinis taisyklių punktas numato galimybę keisti taisykles, tačiau ko verta tokia atranka, kai taisyklės keičiamos finalo metu? Ar reikia stebėtis, kad jauni dainininkai nebenorės dalyvauti tokiame konkurse? Juk ir žiūrovai tikisi, kad į atrankas pateks kuo daugiau aukštesnio lygio dalyvių, nes ir laimėtojas tuomet būtų aukšto lygio. Galbūt netgi sugebėtų deramai atstovauti Lietuvą bei laimėti konkursą. Skaidri, profesionali ir atvira atranka suteiktų visiems vienodas galimybes. Kitu atveju daug gerų dainininkų nuspręs nedalyvauti
tokiose atrankose.

Galbūt todėl Lietuvos atstovai niekada ir nelaimėjo „Eurovizijos“? Galbūt dėl tų pačių priežasčių ir kitiems Lietuvos piliečiams kitose srityse sunkiai sekasi įgyvendinti savo projektus, svajones ir norus? Nes gyvendamas Lietuvoje tu rizikuoji tikėdamas taisyklėmis ir idealais. Tu nežinosi, ar sunkiai dirbdamas ir nuėjęs tolimą kelią, staiga nesužinosi, kad taisyklės pasikeitė ir tavo darbas nieko vertas. Galima tik įsivaizduoti, kiek darbo ir širdies įdėjo Mia, nes galvojo, kad kova bus sąžininga. Ji juk negalvojo, kad jai reikės varžytis iš karto su dviem dainininkais finale.

Susivieniję du atrankos dalyviai tapo pranašesni prieš likusį, nes dueto palaikymo komanda susivienijo. O jeigu finale dainuotų penki dainininkai, tai turbūt prieš Mia susivienytų kokia nors naujoviška „LT United“ grupė? Nors Mia ir pralaimėjo, tačiau negarbingoje kovoje pralaimėjimas nėra toks jau blogas dalykas. Jos teisė rinktis: nuryti šią karčią piliulę ir laimėti ignoruojant ar mėginti apskųsti organizatoriaus veiksmus teismui ir gal laimėti teisiškai.

Viena aišku: viena iš priežasčių kodėl Lietuvos atstovai niekada nelaimi „Eurovizijos“ – prastas atrankų organizavimas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone apie „Eurovizijos“ konkursą, ką manote apie šių metų Lietuvos atstovus? Ar patiko jų pasirodymas, ko jiems dar reikėtų, ar tikite jų pergale? Galbūt manote, kad nugalėtojos vardo buvo verta Mia? Ko trūksta Lietuvai, kad pagaliau „Eurovizijos“ pergalė būtų mūsų?