Noriu iškelti problemą, kurios nebegali kentėti didėlė dalis tvarkingų bendrabučio gyventojų. Tai yra chuliganiškas ir tiegiog gyvuliškas elgesys, kuriuo pasižymi dalis bendrabučio gyventojų. Pastaruoju metu pasitaikė tokių poelgių, kurie pranoksta bet kokią nenormalaus elgesio ribą.

Vakar viename iš bendrabučio tualetų buvo apdergtas klozetas ir dušinės siena. Nuotrauka buvo įdėta į bendrabučio „Facebook“, atsiunčiu ją Jums. Suprantu, vaizdas netinkamas smagiam apžiūrinėjimui. Tačiau kas yra baisiausia, kad studentai šitą nuotrauką smagiai komentuoja. Neabejotinai, „pokšto“ autorius tai palaikys paskatinimu toliau dergti aplinką, nes pasmerkimo iš kolegų, bendramokslių jis nesulaukė.

Lygiai taip pat jau ne pirmą kartą į panašius atvejus užsimerkia Studentų Atstovybė. Į Atstovybę rinkome žmones, iš kurių tikimės savo problemų sprendimo. Matomai studentų padorumo problemos Atstovybės nedomina arba jie nenori ir bijo imtis tikrųjų problemų. Nesame nė karto girdėję Atstovybės pasisakymo apie studentų vandališkumą, o pasiūlymų, kaip spręsti šitą problemą – tuo labiau nebuvo imtasi.

Sutikite, viskam yra ribos, ir jos jau peržengtos tais veiksmais, kuriuos matome subjaurotose dušinėse.

Studentams reikalingi ne tik visokie „tūsai“, festivaliai. Akivaizdu, kad reikia imtis ir auklėjimo ar kitų veiksmų - kad pamokyti ir užtikrinti padorų elgesį ir orų studentų gyvenimą bendrabučiuose. Tai taip pat ir Viso Universiteto garbės reikalas. Tiksliau – negarbės, nes toks elgesys studentams garbės nedaro. Todėl tikiuosi, kad į šį laišką bus sureaguota, o ne tylima ir dairomasi, kaip nusimuilinti nuo realių problemų.

Tikiuosi, mano pagalbos prašymas Jums bus įdomus. Jei studentų kreipimaisi nepadeda, gal žurnalistų dėmėsys padės išjudinti studentų atstovus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

VGTU SA komentaras:

Žodžiai, kad studentų atstovybė užmerkia akis į problemą yra nepagrįsti, nes dėl visų problemų yra diskutuojama pastoviai, netgi dabar, kuomet visiems studentų atstovams sesija. Tai mūsų nestabdo, kasdieninių posėdžių su administracija ir administruojančia įmone metu vyksta konstruktyvus dialogas apie esamas problemas ir priimami sprendimai dėl esamos padėties gerinimo.

Pastebėjome, kad studentų skundų ir pastabų srautas beveik išnyko, gauname vieną kitą laišką, todėl negalime turėti pilno vaizdo apie situaciją, nors nuolatos akcentuojam, kad laukiame jūsų pastabų bei skundų, todėl patys lankomės tuose bendrabučiuose.

Kalbant apie vandalizmo atvejus, tai yra labiau vidinė problema, nuolat raginame pranešti apie problemas, tačiau kaip galime imtis priemonių, kuomet nežinome visos situacijos. Kita vertus, yra ganėtinai sudėtinga identifikuoti tuos studentus, kurie elgėsi nepilietiškai.

Raginame dar kartą studentus netylėti ir pranešti apie tuos studentus, kuriuos jie patys puikiai pažįsta ir nesako. Noras būtų, kad pats studentas apie tokius dalykus praneštų mums ir netylėtų, tik bendromis pajėgomis mes galėsim pasiekti daugiau. Tuo pačiu studentai, gyvendami bendrabutyje, turėtų suprasti, kad gyvenant kartu reikėtų, visų pirma, prižiūrėti save, ir savo aplinkinius, ir atsiradus problemoms spręsti jas kartu.

VGTU komentaras

Apie vandališką, kartais net protu nesuvokiama studentų gyvenančių bendrabutyje elgesį ir jų keliamas problemas universitete kalbame labai aktyviai bei ieškome priemonių joms spręsti.

Deja, jos mažai veiksmingos, nes į universitetą ateina jau susiformavusios asmenybės, kurių beveik neįmanomą perauklėti. Labai gerai, kad studentai išdrįsta viešai apie tai kalbėti ir formuojasi nepakantumas tokiems reiškiniams, nes dažniausiai taip elgiasi ir gyvenimą visiems apkartina tik keletas studentų. Jų mąstymo būdas yra ne tik universiteto ar jo bendrabučių, bet visos visuomenės problema

VGTU atstovas spaudai Justas Nugaras