Vilniaus miesto gyventojai, kurie leidžia savo atžalas į darželius, moka 2,5 Lt mokestį už vaiko ugdymą, nepriklausomai, ar vaikas lanko darželi, ar jis serga. Taigi, susidaro per mėnesį apie 55 Lt. Vidutiniškai grupėje būna apie 22 vaikus - taigi susidaro 1210 litų per mėnesį garantuotų pajamų.

Iškyla klausimas, kur Vilniaus savivaldybė ar darželiai tuos pinigus padeda, kam panaudoja, kaip panaudoja, ar tos lėšos skaidrios? Vilniuje - didelis darželių trūkumas, dalis darželių yra tragiškos būklės, jiems reikia remonto. Darželiai, savo ruožtu, daro rinkliavas ir remontuos už tėvų pinigus arba prašo rinktis į talkas ir suremontuoti.

Žinoma, tėvai laimingi, kad jų atžala lankys darželį - susirenka pinigus ir daro patys remontus. Ar tokios rinkliavos teisėtos, ar čia darželiai ir savivaldybė naudojasi tėvų gerumu ir žino, kad tėvai nieko nepagailės ir sutvarkys grupes savo lėšomis? Nes džiaugiasi gavę vietą darželyje - kiti išvis negauna vietos.

Na, suprantama, reikia žaislų, knygų, piešimo priemonių, kitų kanceliarinių reikmių, bet ar tokiomis sumomis - kas mėnesį ir ištisus metus? Vilniuje darželį lanko apie 27 tūkst. vaikų. Jei taip, Vilniaus savivaldybė surenka apie 67,5 tūkst. per dieną, apie 1,48 mln. litų per mėn. ir apie 17,8 mln. litų per metus. Sumos tikrai didelės: už tokius pinigus, manau, galima pastatyti ir darželį, o ką jau kalbėti apie darželio remontą. Juk knygutės ir kanceliarinės priemonės tikrai nekainuoja tokių didelių pinigų. Tuo labiau, kai viskas perkama centralizuotai, už mažiausia kainą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Vilniaus savivaldybės internetinėje svetainėje, Mokesčio už vaiko išlaikymą Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo tvarkos apraše nurodyta, kad nustatytas 2,5 Lt mokestį visoms šeimoms ir 1 Lt mokestį socialiai remtinoms šeimoms už kiekvieną mėnesio dieną (išskyrus šeštadienį, sekmadienį ir švenčių dienas) mokestis yra naudojamas ikimokyklinio amžiaus vaiko ugdymo reikmėms tenkinti ir darbuotojų darbo apmokėjimui.