D. Husemann „Ledo piratai“

Leidykla Alma Littera

„Šis laivas pasirodo netikėtai kaip rūkas. Ir taip pat greitai dingsta. Jis – su drakono galva, o vietoj burių – sparnai.“

Viduržemio jūra, 828 metai po Kristaus. Vikingas Alrikas ir jo komanda vadinami ledo piratais, mat gabena ledą nuo Etnos ugnikalnio į miestus Adrijos jūros pakrantėje. Garsas apie Alriko ir jo vyrų šlovę sklinda greičiau, negu vandenis skrodžia jų drakaras „Visunduras“.

Apie ledo piratus sužino Venecijos dožas, kaip tik ieškantis nutrūktgalvių, kuriems galėtų patikėti pavojingą užduotį – Aleksandrijoje pavogti ir atgabenti į Veneciją šventojo Morkaus, vieno iš keturių evangelistų, palaikus. Drąsūs vikingai leidžiasi į rizikingą žygį. Tačiau netrukus paaiškėja, kad pagrobti evangelisto palaikus daug sunkiau, nei turėti reikalų su Etnos ugnikalniu.

Šis romanas tiesiog įsuka skaitytoją į nuotykių sūkurį, jame yra istorinių asmenybių, o šmaikščiai perteikiami IX amžiaus kasdienio gyvenimo vaizdai nepaprastai gyvi ir intriguojantys.
Husemannas – puikus pasakotojas. Kalba gyva, vaizdinga, daugybė įdomių detalių.
Karin Schlott, populiaraus mokslo žurnalo „Bild der Wissenschaft“ redaktorė

Dirkas Husemannas (g. 1965) – rašantis mokslinėmis temomis žurnalistas ir archeologas, Miunsteryje studijavo priešistorę ir senovės istoriją, klasikinę archeologiją ir etnologiją. Rašo straipsnius ir knygas, yra parašęs apie seniausią pasaulyje miestą Sirijoje, apie Stounhendžą, vieną svarbiausių priešistorinių statinių Europoje, pietinėje Anglijoje.

S. King „Švytėjimas“

Leidykla Alma Littera

Ši nežmoniška vieta paverčia žmones monstrais.

Penkiametis Džeko ir Vendės Torensų sūnus Denis neįprastas vaikas. Jautrus berniukas turi švytėjimo dovaną – gali skaityti kitų žmonių mintis, numatyti ateitį ir regėti praeities įvykius. Tą dieną, kai Džekas Torensas priėmė pasiūlymą prižiūrėti žiemos sezonui uždarytą „Panoramos“ viešbutį Kolorado kalnuose, Denį aplankė bauginanti vizija, įspėjanti apie šeimai gresiančią nelaimę. Denis nesiryžta apie ją užsiminti tėčiui, net jei papasakotų, vargu ar jam pavyktų įtikinti Džeką atsisakyti šio darbo.

Kadaise perspektyviu rašytoju ir kylančia literatūros žvaigžde vadintas vyras pastaruosius kelerius metus grūmėsi su priklausomybe nuo svaigalų, o prieš pusmetį prarado dėstytojo vietą privačioje mokykloje. Galimybė su šeima praleisti žiemą atokiame viešbutyje ne tik išspręstų finansinius rūpesčius, bet ir leistų atsidėti kūrybiniam rašymui.

Deja, „Panorama“ – ne pati tinkamiausia vieta su vidiniais demonais kovojančiam žmogui. Užpustytame ir nuo pasaulio atkirstame prabangiame viešbutyje dedasi keisti dalykai, šmėžuoja kruvinų praeities įvykių šešėliai, o už daugybės kambarių durų tūno bauginantys vaiduokliai. Džeko sąmonę pamažu užvaldo paslaptingas balsas, įkyriai raginantis nubausti nepaklusnią žmoną ir atiduoti jam neklaužadą berniūkštį, kurio švytėjimas išgąsdino net monstrus.

Įtampos ir siaubo literatūros karaliumi tituluojamas amerikietis Stephenas Kingas (g. 1947 m.) skaitytojams dovanojo daugiau nei penkias dešimtis tarptautinių bestselerių, pasklidusių po pasaulį didesniu nei 350 milijonų knygų tiražu. 1977 m. dienos šviesą išvydęs „Švytėjimas“ tapo bene populiariausiu kultinio rašytojo romanu, tikru šiuolaikinio siaubo žanro lobyno perlu. Pagal šį romaną 1980 metais režisierius Stanley Kubrickas sukūrė filmą „Švytėjimas“, kuriame vieną geriausių savo vaidmenų atliko legendinis Jackas Nicholsonas.

M. Busquets „Ir tai praeis“

Leidykla Alma Littera

Vaikystėje, kai Blanka neteko tėvo, ją guosdama mama papasakojo istoriją apie galingą imperatorių, kuris sukvietė visus išminčius ir paprašė jų rasti prasmingus žodžius, tinkančius bet kokiomis aplinkybėmis. Išminčiai mėnesių mėnesius galvojo ir grįžę imperatoriui pasakė frazę „Ir tai praeis“. Blankos motina dar pridūrė: „Skausmas ir kančia praeina, kaip kad praeina džiaugsmas ir laimė.“ Tik ar tikrai?

Dabar Blankai keturiasdešimt ir prieš kelis mėnesius mirė motina – brangiausias žmogus jos gyvenime. Siekdama numalšinti sielvartą ir atsikratyti sumaišties, ji iš Barselonos išvažiuoja į Kadakesą – pajūrio miestelį, kuriame vaikystėje atostogaudavo su mama. Kartu su Blanka – jos du sūnūs, du buvę vyrai ir dvi geriausios draugės. Čia ji ketina susitikti ir su savo vedusiu meilužiu. Tame įstabaus grožio miestelyje Blanka, apsupta tų, kuriuos myli labiausiai, bando suprasti, ką reiškia iš tiesų gyventi ir būti laimingai.

Šios knygos gyvumas ir nuoširdumas, kartu lengvumas ir gilumas paperka akimirksniu. Ji šiek tiek komiška, bet kartu nepaprastai atvira, o svaiginančio grožio vasaros vaizdai joje persmelkti netekties skausmo. Tai romanas apie gyvenimą, kuriame susipina liūdesys ir džiaugsmas, skausmas ir malonumas. Kuris verčia susimąstyti apie tai, kaip iš tiesų norime gyventi.

Milena Busquets (g. 1972) užaugo pasiturinčioje ir išsilavinusioje katalonų šeimoje, gerai pažįstamoje kultūriniuose sluoksniuose. Jos motina buvo rašytoja Esther Tusquets, leidyklos „Lumen“ įkūrėja, o tėvas – poetas Esteban Busquets. Tėvų namuose lankėsi garsiausi XX amžiaus antrosios pusės rašytojai. Milena baigė archeologijos studijas Londono universiteto koledže ir daug metų dirbo kartu su motina leidybos įmonėje.

2015 metais išleistas pirmasis Milenos Busquets autobiografinis romanas „Ir tai praeis“ sulaukė didelio susidomėjimo Frankfurto knygų mugėje.

M. Bond „Padingtonas skuba į pagalbą“

Leidykla Alma Littera

– O vargeli, – atsiduso Pedingtonas, kai visi nusisuko nuo lango ir kaltinamai pažvelgė į jį. –

Ir vėl pakliuvau į bėdą.

Koks gi kitas meškiukas galėtų sutrikdyti visą kino teatro publiką, kai atsistojęs ant sėdynės ima švilpti blogiukui iš filmo? Arba privarvinti ledų ant žemiau sėdinčių žiūrovų? Arba užlieti skalbyklą, o pono Kario virtuvės stalą supjaustyti dalimis? Tik Pedingtonas! Su specialiu įrankių rinkiniu, nuo idėjų verdančia galva, gerumo kupina širdimi ir trupučiu marmelado Pedingtonas gali bet kurią dieną padaryti nepaprastą, net jei jo sumanymai ir nenusiseka!

G. Moore „Matematiniai galvosūkiai tikriems gudruoliams“

Leidykla Alma Littera

7–9 m. vaikams

Sakai, esi tikras gudruolis ir moki skaičiuoti?

Pasitikrink matematikos žinias išspręsdamas daugiau kaip 80 smagių galvosūkių. Pasistenk ir tapsi tikru matematikos asu.

„Matematiniai galvosūkiai tikriems gudruoliams“:

• lavina loginį mąstymą;

• stiprina matematinius gebėjimus;

• ugdo kantrybę ir gebėjimą susikaupti;

• lavina atidumą ir pastabumą;

• turiningam laisvalaikiui.

Užduotis sukūrė mokslų daktaras Garetas Muras – tikras galvosūkių meistras ir smegenis treniruojančių knygų vaikams ir suaugusiems autorius. Ieškokite ir kitų šio autoriaus galvosūkių knygų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją